“gosence”
Z vami bom delila recept moje mame za “lušten” prigrizek.
GOSENCE
(1/2 recept)
– 0,5 kg skute
– 0,25 dag masla ali margarine
– 2-3 jajca
– 2-3 dag kvasa
– sol
– moka po potrebi
– jajce za premaz
– mak za potresanje
Zamesi bolj mehko testo, ki naj nekaj časa počiva, razvaljaj (bolj tanko), izreži majhne trikotnike in jih zvij v mini rogljičke (če so lepo zviti, konic ne upogibaš, kot pri običajnih rogljičkih ampak pustiš ravne, izgledajo kot nekakšne gosence :o) , premaži z jajcem in potresi z makom. (lahko pa samo razvaljaš, izrežeš poljubne oblike in premažeš z jajcem in potreseš z makom (lahko tudi npr. s sezamom) – samo potem to niso več “gosence” pač pa neke vrste skutne blazinice.
Pecivo je primerno za v “popotno” torbo na pomladanskem izletu ali kot prigrizek ob dobrem vinu (odrasli).
Dober tek:)
Zato je rečeno “moka po potrebi” ker je odvisno od vrste skute, če je skuta mokra je treba malce več moke.
Bi rekla takole “od oka” da za 0,5 kg skute gotovo najmanj 25 dag moke in potem še za potresanje ob valjanju. V glavnem je važno, da je testo mehko, vendar se ne sme prijemati rok.
Pomembno: ker je dodano tudi maslo, je treba testo na hitro ugnesti, da se maslo preveč ne zmehča in bi se potem testo rado packalo – temu bi sledilo dodajanje moke – potem pa bi bilo pecivo preveč čvrsto.
Upam, da bo pomagalo, bom pa ob prvi priliki, ko bom tole delala stehtala moko in poročam.
Brez težav lahko pečene zamrzneš (verjetno tudi še surove). V večjo vrečko daš pladenj, nanj naložiš “gosence” dobro zapreš in v zmrzovalnik, ko zmrznejo, pladenj odstraniš. Pred uporabo jih po odtajanju malce pogreješ. Še to, najlepše so tele gosence, če so dolge, ko so zvite, cca 7 cm in približno 2 cm premera (na srednjem najširšem delu).
Takole, včeraj zvečer sem zamesila testo iz:
– 50 dag skute (domače)
– 25 dag masla
– 2 jajca
– čajna žlička soli (rahlo zvrhana)
Te sestavine sem dala skupaj v posodo in z vilicami dobro premešala.
– dodala 30 dag moke in
– 3 dag kvasa (razdrobila, dodala žličko moke in pol žličke sladkorja ter širi žlice tople vode in pustila, da se je rahlo dvignil)
Nato sem začela na hitro mesiti z rokami in postopno dodala še:
-10 dag moke.
Testo sem pustila počivati dve uri (pokrito s kuhinjsko krpo) ni potrebe da toliko časa počiva, ampak prej nisem imela časa in ker je bilo hladno testo ni bilo nevarnosti da bi “skipelo” oz. preveč shajalo, le rahlo se je dvignilo.
Nato sem razvaljala (1/3 testa naenkrat) na približno 2 mm debelo dolg pravokotnik širok cca 2 x 11 cm , dolg cca 30 cm, razdelila na pol) , izrezala enakokrake trikotnike (tako kot se delajo kifelčki – s stranicami 5 cm (spodaj) in stranski dolžini cca 11 cm). Zvila v “gosence” polagala na pekač (peki papir), premazala z stepenim jajcem in potresla z makom (za vse sem porabila cca 2 žlici maka). Pekla sem v predhodno ogreti pečici na 180 oC približno 23 minut. Ta količina testa je za cca 2,5 pekačev od štedilnika. Nikoli še nisem merila tako natančno kot zdaj, vedno delam približno.
Uspelo je odlično, veseli so bili tudi moji sodelavci danes zjutraj:)
O-O!
Ja, mi ni dalo miru včeraj, sem morala sprobati tudi sama. Sem pa precej improvizirala, in naslednjič sem bom držala tvojih navodil. skuto sem malo razmešala skupaj z jajčki, potem dala vse skupaj v kruhomat, dodala moko (najprej 25 dag, potem sem precej še dodala). Pustila da vzhaja kar v kruhomatu. Vendar se je testo strašno pacalo (sem pa dala pol manj masla, ker se mi je zdelo ogromno). Niso bile gosenice, pač bolj roglički, polovico mase pa sem nadevala kar v model za mufine in so ratale prav luštne mafin žemljice. Okus je super, nekaj sem jih spravila v promet že včeraj, ostalo je šlo v skrinjo.
Hvala za recept in trud pri merjerjenju ;-))
sonce, se pravi ni nič narobe, če maščobo malo zreduciraš? Ker meni se je tudi cel zavojček masla zdelo ogromno. Bi pa tudi jaz naredila, mogoče samo iz polovične mase, ker imam precej majhen prostorček za zamrzovanje v hladilniku, pa še ta je trenutno kar zaseden 🙂
Ta teden uživam v počitnicah in se bo res treba malo spravit k peki!
lp
Sonce, važno je le, da je dobrega okusa, ni nujno, da se zvija, lahko kar narežeš na kvadratke ali sončke ali :)) morda bi se lahko naredile kakšne luštne štručke, premažeš z jajcem in posuješ z makom ali sezamom in so pač take oblike prigrizki. Ali pa kot si ti naredila – muffin žemljice. Masla je res precej, naslednjič ga bom tudi sama verjetno malce zmanjšala.
Pri vsakem receptu je treba malce improvizirati, z nekaj ponovitvami najdemo najboljšo varianto zase in naše jedce 🙂
Jaz nisem navajena na mrzlo kvašeno testo, vendar je uspelo brez težav – gosenice so lepo narasle (podobno se menda dela “mrzla ali nočna” potica, ko testo (že zavito) počiva čez noč v hladilniku – potem pa takoj v pečico).
No, zdajle sem naredila testo. Maščobe sem dala pol manj (morda še več….se pravi smo okrog 100 g – nisem hotla načenjat novega masla :)), zdi se mi pa, da bom dodala še malo moke, ker se mi je testo precej packalo. Vzhajat ga bom pustila kar dolgo, vmes bom pa dodala še malo moke in pregnetla vse skupaj. A bo ok? sonce, koliko moke si ti približno dala?
Po moji oceni sem jo jaz do sedaj slabe pol kg.
Kresnica, hej!
Ko sem videla sliko tvojih rogljickov – gosenic, sem se spomnila na recept za
slane skutine rogljicke, ki sem ga lani napisala.
Tam je klasicno kvaseno testo, namaz pa skutin; saj se ga spomnis! Skuta se potem med peko vpija v testo.
Ker je po tem receptu manj dela ( odpade odmerjenje skutinega nadeva, mazanje…), me zanima, ce je podobno. Ker imam skuto rada povsod, se bom lotila tudi tega recepta.
I love Paris in the springtime….:))) Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.