Torta LADJA
Spet je leto naokrog in spet je blizu moja letošnja naloga – torta v obliki ladje. Naj bi bila čokoladna in predvsem zelo velika.
Pobrskala sem z iskanjem, našla nekaj lepih slikic in nasvetov in si jo zamislila nekako takole:
Najprej bi spekla 3 pravokotne biskvite (v največjem pekaču, ki gre v pečico), nadevala bi jih s čokoladno kremo ter premazala s smetano, kateri bi dodala modro barvo – pravokotna modra torta bi namreč predstavljala morje. Nato bi spekla 2 debelejša okrogla biskvita, ki bi ju prerezala po premeru (dobila bi 4 polkroge). “Zlepila” bi jih s kremo in oblila s čokolado ter jih posadila na modro pravokotno torto, torej v morje 🙂
Osnova bi torej nekako bila, potem pa pridejo jadra in ostalo dekoriranje. Razmišljala sem, da bi naredila ograjo iz bombonov – “vezalk” in palčk (recimo polnjenih vafljev), ki bi predstavaljali stebre. Za jadra bi uporabila tanko razvaljan marcipan, čeprav z njim nimam veliko izkušenj (oblikovanje) in nisem prepričana, če bi šlo …
Če je kdo izmed vas takšno torto že delal, bom zelo vesela, če bom dobila kakšen praktičen nasvet.
Draga Staša!
Zgornjega linka zal ne morem odpreti, bi ti pa predlagala naslednjo 3D torto v obliki ladje;
za morje (gledam sliko torte bazena iz knjige Sladice/založba učila) je narejeno morje takole;
modro obarvana želatina je strjena in anrezana, nasekljana na dorbne kocke.
Biskvit bi naredila samo iz 1 ali 2 pekačev, ter tako polagala v 3 etapah za trup ladje, ga obrezala in prelila s čokolado… z žele vezalkami bi tudi sama naredila ograjo… za jambor bi uporabila holip ali grisini oblik s čokolado.
za jadro pa naslednje; vzela bi kupljene vaflje za napolitanke ga po diagonali prerezala in nanj razvaljala marcipan, ki ga lahko tudi obarvaš po želji…
nato jadro zapičiš v biskvit in nasloniš na jambor in mislim, da bi moralo držati…
rešilni obroči; vzemi kakšne pišlkote z luknjo in jih prelij s sladkornim ledom, ali boleči z marcipanom, okrog pa navij rdeče žele vezalke…
aja še to; celotno ladjo bi delala na belem pladnju, ker potem žele v modri barvi (morje) resnično pride do izraza… za penast učinek valov pa še nabrizgaš po želeju malo sladke smetane…
lp in ne glede na to, za kateri recept se odločiš se priporočam za slikico!!!
lp
Nika
Nika,
najprej hvala za nasvete 🙂
Ideja z želatino je res dobra, vendar je “problem” v tem, da mora biti torta res ogromna, saj pride kar precej povabljenih, zato sem mislila, da bi bilo tudi samo “morje” torta. Čeprav me mika tudi varianta z želatino, ker mora prit res originalno in lepo za videt … bom še razmislila glede tega 🙂
Na netu sem našla slikico ladje, ki je sestavljena iz okroglih biskvitov in izgleda takole:
Kako se ti zdi? Meni je fuuul všeč 🙂
Za jadra bom verjetno res uporabila vaflje za napolitanke, čeprav ne vem, kako bi se marcipan držal podlage … z marcipanom nimam veliko izkušenj. A misliš, da bi šlo? Kaj pa tanko razvaljan marcipan, razrezan na pravokotnike in rahlo upognjeno nasajen na grisin v večih delih (kot je na sliki) bi prišel v pošev? Varianta je tudi, da bi vaflje oblila z obarvanim sladkornim ledom, kot si predlagala za “rešilne obroče” (btw. super ideja, sploh kombinacija z vezalkami). Tudi na grisin se nisem spomnila, sem si pa ful razbijala glavo, kaj bi bilo tako tanko in dolgo ter za pojest 🙂
Na enem slovenskem albumu sem videla tudi zanimivo posadko – gumijaste medvedke :)))
Razmišljala sem tudi, da bi naredila še en otoček v morju (mini tortica), ampak sem tudi brez ideje, kaj bi lahko dala gor na njega (nimam pojma, kako npr. narediti palmo ali kaj podobnega).
Pozdrvcek!
aha – torej potrebujes zares veliko torto… potem s evedno lahko potrosiš kocke modre želatine po podlagi torte, ki si jo prmezala s smetano in bo ucinek modrega morja se vedno o.k.
drugace je pa z valjanjem marcipana takole; sama sem ga ze valjala na vafelj in se obnese super… drugace pa ga nikakor ne priporocam kot samostojno jadro, ker bo v končnem efektu ladja z zvitimi jadri… ;))))
brez skrbi lahko razvaljaš na vafelj in bo barka jadrala z odprtimi jadri…
slike ne morem odpreti…
kar se pa palme tice pa lahko ponovno naredis naslednje; uporabis holipo za deblo palme… potem pa izrezeš nekaj lističev vafljev v obliki listov palme, ki jih tudi oblečeš v zeleno obarvan maricipan… vec palmovih listov prilepiš z marcipanom na holip in zraven daš v krošnje palm še nekaj rum-kokos bomobonov za kokos… plažo, oz. otok pa potrosiš s kokosovo moko ali pa jo rahlo popražiš v pečici in se obarva svetlo rumeno…
če se spomnim še kaj ti sporočim…
lp
Nika
Hojla.
Skoda, da ne vidis slikice :(( Ravno tam so taka zvita jadra, kot si opisala, da bi se zgodilo z marcipanom 😉
A marcipan zvaljas posebej in ga potem protrdis na vafelj ali kako? ne predstavljam si najbolje. Mimogrede, verjetno ni razlike, ce uporabim doma narejen marcipan? Ali je za valjanje boljsi kupljen?
Kaj pa je to holip?
Hej, Stasa:)))
Nisem Nika, a ti lahko povem, kaj so holipi. To so tiste hrustljave, krhke, svetle ali rjave ( cokolada) cevke, ki jih nataknemo v sladoled.
Za razliko med kupljenim in domacim marcipanom pa ne bi znala povedati, ker delam vedno sama. Meni se lepo oblikuje in valja. Lahko popravljas maso z dodajanjem sladkorja ali beljaka – po potrebi.
Jaz sem si pa tisto gusarko ladjo natancno ogledala. Je imenitna!!
Skoda, da je moj pubertetnik take torte ze prerasel:) Sem si jo vseeno spravila, bo prisla ze komu prav.
Topovi kot nosilci sveck so krasna zadeva. Vidis, tam so vafel rolce ( jaz bi dala kar tiste od Balsen) , lahko bi bili tudi holipi, so pa mislim rolce trdnejse. Holipi so zelooo krhki.
Pridno ustvarjaj in veliko uzitka Babi
Pozdravcek obema – Babi in Staši!
Hvala Babi za pomoč!!!
;))))
Glede doma narejenega in kupljenega marcipana je takole; sem ga ze delala tudi sama, vendar ga ponavadi kupim – zaradi pomanjkanja časa…
drugače pa kupljeno surovo marcipanovo zmes vedno “razredim” s sladkorjem v prahu; npr. na 200 g marcipana vsaj 600 g sladkorja v prahu ter po občutku dodajam beljak (ne sneg!!!)…
marcipan nato razvaljam, namesto moke uporabljam sladkor v prahu, da se ne primer podlage, oz. še bolje je, da ga valjuaš na alu foliji, nato alu folijo + razvaljan marcipan obrneš na vafelj ter previdno spet povaljaš pob testu, da se oprime podlage. Nato alu folijo dobesedno olupiš. in to je vsa umetnost.
Aja, še to – če boš marcipan barvala, najprej dodaj barvilo in šele kasneje beljak, ker je vse skupaj lahko zelo “mokro”, če boš dodala preveč beljaka.
lp in srečno,
Nika
Hojla Babi in Nika
Hvala za razlage, zdaj mi je vse veliko bolj jasno. Marcipan bom po vsej verjetnosti naredila kar sama – če se prav spomnim, se dela tako – > 200 g sladkorja v prahu, 200 g mletih mandljev ter cca. 1 beljak. Mimogrede, ali uporabljate olupljene mandlje ali so vredu tudi neolupljeni? Verjetno je iz olupljenih bolj fin …
Barvam ga lahko z barvili, ki se ponavadi uporabljajo za sladko smetano (mislim, da se da pri nas kupiti le paketke s 4 tubicami (4 različne barve))?
Mimogrede, Babi, ti vidiš slikico … a misliš, da bi šlo narediti jadra, kot jih ima tista piratska ladja, samo iz marcipana (brez podloge – vaflja)? Ali pa bi razpadlo vse skupaj? Nimam predstave, kako se obnaša tanko razvaljan marcipan …
Hvala obema za vse super nasvete 🙂
Draga Staša!
pravkar sem videla sličico… takšna jadra brez podpore vaflja odpadejo in se ti bodo dobesedno sesula. marcipan je namreč zelo mehek – kot plastelin, ne glede na temeperaturo…
drugace pa sama, ko delam marcipan dodam še malo esence grenkih mandljev, ki daje tisti resnični marcipanov okus…
kar se lupljenja mandljev tiče je takole;
v slaščičarstvu poznajo marcipan in percipan. Prvi bi naj bil iz neolupljenih mandljev, drugi pa iz olupljenih… Ja in iz olupljenih je definitivno bolj fin…
če jih boš olupila jih popari z vrelo vodo in bodo dobesedno skočili iz svoje srajčke…
lp
Nika
Hej!
Stasa, olupljeni mandeljni, sladkor v prahu – razmerje, kot si napisala.
Potem pa vidis, ce je pregosto, dodas malenkost beljaka, ce je preredko, pa se malo sladkorja. Za boljsi okus lahko dodas se pol zlicke limoninega soka in kaksno kapljico mendljeve esence( ce jo dobis).
Bojim se, da bi zvaljan marcipan res lahk razpadel; jadra pa ne smejo biti predebela, kajne?
Sama bi rahlo navlazila oblat, ga na valjarju osusila in prilepila marcipan –
podobno kot janezeve upagnjence. Poteme bodo jadra enaka kot so na sliki.
Sploh bi bili ti janezevi upognjenci za pohrustat se boljsi kot oblati.
Imela bi pa prevec dela:)
Nika, kako rastemo in se razvijamo? Zdaj je pri nas tak soncek in frcafelci bi na nasi plazi uzivali:))) Kamencki cakajo, da bi jih metali v morje!
Lep dan obema Babi
Hej!
Besedo percipan prvic slisim:) Vedno se kaj novega naucimo.
Je pa tako: grenki mandeljni in jedrca marelic vsebujejo nic kaj nedolzne strupene snovi. Imajo pa krasno specificno aromo. Esenca mandeljnov je v bistvu esenca grenkih mandeljnov. Je pa v vseh italijanskih receptih tocno doloceno, kaksen odstotek grenkih mandeljnov lahko dodamo. Gre v gramih.
Mi ga v sadovnjaku tudi imamo; nekaj jih pustim zase, drugo razdam pridnim ” slascicarkam” za tisto piko na i pri amarettih in podobnem toskanskem pecivu.
Ko dodam kaksno jedrce, se vedno sprasujem, ce ne bom koga “zagiftala”
in koncala v zaporu :)))
Nika, medve sva pa istocasno pisali; nisem videla tvojega posta:)
Lep dan
Sem preverila za percipan in bo držalo, da je iz jedrc mareličinih koščic.
Sama sem marcipan že delala (ampak nič oblikovala – uporabila v enih kokosovih poljubčkih), se pa sedaj ne spomnim, ali sem uporabila olupljene ali neolupljene mandlje. Tokrat bom olupljene (na srečo imajo v SPARu ene dokaj ugodne ze olupljene – sicer po blanširanju res kar skočijo iz srajčke, ampak čas pa gre, čas :)))
Esence grenkih mandljev se menda ne da več dobiti pri nas, bom pa jo zagotovo dobila v Nemčiji, kamor grem čez 2 dni.
Všeč mi je ta varianta z upognjenim vafljem in sušitvijo na valjaru. Sicer me je malo strah, kako bosta obe plasti (vafelj + obloga iz marcipana) preživeli luknjanje (zaradi grisina), ampak upam, da bo šlo. Če pa ne, bom pa naredila trikotna jadra (po predlogu Nike). A mislite, da bi bilo treba marcipan s čim “prilepit” na podlago?
Pozdravček!
ko boš luknjala vafelj, ga malo navlaži in naredi luknjico ter nato suši… kar se pa tiče lepljenja marcipana na vafelj pa to ni potrebno, ker je vafelj ze tako razbrazdan in se nato prilepi ko ga bos se dodatno povaljala/pritisnila na vafelj.
sem pa esenco grenkih mandlejv nazadnje dobila v sparu, pa tudi v mercatorju…
p.s.
za Babi – a si dobila moj mail???
lp
N.
Forum je zaprt za komentiranje.