Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ovseni kosmiči – malo drugače

Ovseni kosmiči – malo drugače

Za zajtrk, lahko večerjo, malico pri nas doma pripravljam ovsene kosmiče na tale način:

V skledo stresem kosmiče, čeznje prelijem mleko, potem pa dodam na koščke zrezano sveže sadje:
– jagode
– pomaranče
– banane
– jabolka
– hruške

poleti pa še maline, borovnice, ribez… Skratka čimveč raznega presnega sadja.

Počakam, da se dobro vse skupaj prepoji – če je pregosto, dodam še mleko.
Po želji lahko dodajate sladkor, vendar mi kosmiče, pripravljene na ta način, ne sladkamo, ker pride sadje bolj do okusa.

Najraje vzamem ovsene kosmiče brez vseh dodatkov, ker je v ostalih preveč sladkorja. Lahko se dodajo še nasekljani lešniki, laneno seme, sončnična semena…

Je zdravo, lahko prebavljivo; pomaga pri “volčji lakoti”, ko imamo namen
(s)hujšati. Lep pozdrav!

Meni zveni super, samo nekako mi ne gre skupaj mleko in sadje. Si sploh ne predstavljam, da bi pojedla npr. pomarančo in čez popila skodelico mleka. Uf! Ne vem, verjetno samo predsodek. A ni tako, da se mleko skisa, če je zraven kislina od sadja?

Lp,
Katarina

Katarina, to je krasen obrok…Zacela sem pred mnogimi leti za svojo malcico in ugotovila, kako dobro de tudi meni, maldi mamici, ki ji je marsikdaj primanjkovalo energije.

V knjigi, ki sem jo takrat uporabljala, je bila ta Bucherjeva kasa zelo priporocana.
Ne boj se mleka in kisline citrusov! Ves, da smo takrat zalivanckom dajali po predpisih 2/3 mleko z dodatkom par kapljic limoninega soka. Mleko se je malce zgrudilo ( dobro smo pretresli) in bilo za dojencke primerno- lazje prebavljivo. To je bila splosna praksa…Raznih aptamilov in podobnega se v sanjah ni bilo. Mleko v prahu se je pa dobilo:)))

Tudi nekateri odrasli ne prebavljajo mleka ( pomanjkanje dolocenih encimov), par kapljic limonega ali pomarancnega soka pomaga. Pa se dobro je:))

Lep pozdrav

Sama sem tudi kosmice jedla na enak nacin, vendar pa sem nedavno brala o pravilnem kombiniranju sadja (in tudi ostale hrane).
To je pomembno zaradi prebave. Sladkega sadja naj se nebi mesalo z kislim. Npr banane pa jagode, hruske, agrume,.. Vsekarok jih ni priporocljivo mesati s proteini /mandlji orehi,..tej imajo visok glikemicni index.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close