krompirjeva solata
Hej, pozdravljene!
Danes sem se naučila narediti res dobro krompirjevo solato, pa me zanima, če jo tudi ve pripravljate po tem receptu. Dosedanje so bile precej suhe, kisle, mastne, saj krompir popije precej tekočine. Pa sem se razjezila in pogledala v kuharsko knjigo (Kalinšek) in lejga zlomka: še vroč narezan krompir polij z vročo slano vodo ali juho, zabeli s toplo mešanico kisa in olja, dodaj čebulo, popraj…tako sem naredila in bila je super! Doma je pač nismo delali tako.
Miranda
Jaz sem nedolgo nazaj gledala na TV oddajo, ko so pripravljali sicer sladek krompir v solati in sem tudi sama začela potem delati po tistem postopku… solata se mi zdi mnogo okusnejša.
In sicer krompir skuhan v olupku, olupim še vroč, narežem na ne pretanke rezine, solim, potresem s tanko narezano čebulo in prelijem z mešanico olja, kisa in vode. Pustim, da se ohladi in šele nato premešam.
Vladka
Miranda, res vcasih clovek pozabi, da so tudi najbolj preproste stvari v kuharskih knjigah:)
Se mi je ze zgodilo, da nisem bila s cim zadovoljna, potem pa najdem recept in samo ena majhna finta… velik uspeh. Krompirjeva solata je pri nas res redko na mizi zaradi vzrokov, ki si jih omenila.
Bom poskusila:))) Lp
Naj pristavim še moj način priprave krompirjeve solate:
Še topel krompir olupim in tudi ne pretanko narežem, polijem z bučnim oljem in takoj premešam. Narezano čebulo posolim in pustim, da se malo zmehča, nato pa stisnem česen na krompir, primršam čebulo in kis. Popopram pa samo po vrhu na vsako porcijo krompirejeve solate.
Bom pa preiskusila še kakšno zgoraj navedeno varianto.
lp E.
Krompir skuham, olupim, srednje tanko razrežem in še toplega polijem z žlico olja, da se ne sprime. To je vsa maščoba, ki jo moj krompir vidi. Ko se ohladi, posolim , popram, dodam čebulo in na to zlijem mešanico kisa in vode, ter žličko gorčice. Krompi res vsrka veliko tekočine, zato po potrebi dodajam le še vodo in kis.
In pride sočen, nemasten, slasten krompir.
Skuham krompir v olupku. Olupim, narežem na precej tanke rezine, a apzim, da niso pretanke. Še vročega posolim in polijem z navadnim oljem , premešam ter postavim na hladno. Ko je krompir res mrzel, okisam, dodam tanko narezano čebulo, malo popram. Ko mešam, pazim na to, da ga ne zmečkam in da ostane v rezinah. Aja, ko dam kis, ga dam razredčenega z vodo, naredim pa bolj blagega, da ga dam več in da solata ni presuha.
No, pa še ena moja verzija. Krompir skuham v olupkih. Olupim, narežem na debele rezine in še toplo prelijem z marinado, ki jo pripravim v mešalniku.
Žlica majoneze, žlica kisle smetane, nekaj kislih kumaric, kapre, filet inčuna, šalotka,veliko sveže bazilike in malo kisa (lahko od kumaric), sol in poper. Vse sestavine zmešam v mešalniku in prelijem čez vroč narezan krompir. Poleti, ko je na vrtu veliko svežih zelišč, dodam še meto, drobnjak, včasih še kaj dodam ali izpustim. Taka solata je še najboljša iz maldega krompirja. Če so krompirčki majhni, pustim kar cele. Nekaj takega je v eni svojih oddaj pripravil Jamie. Tudi na piknikih v trenutku izgine.
Krompir skuham v olupkih, še vročega narežem in prelijem z bučnim oljem (domače) in kisom, rahlo poslolim. Lo se krompir ohladi, dodam čebulo /zelo tanko narezano), in kisle kumarice. Zdaj velikkrat dodajam sveži drobnjak (čebulo izpustim), velikokrat dodam vložene gobice, koruzo. Včasih mešanico vsega, včasih samo gobice… Možnosti je veliko. Potem po okusu dosolim, popram, okisam. Solata je vedno sočna. Mož si včasih doda še majonezo, meni ni potrebna.
pri nas je krompirjeva solata velikokrat na jedilniku, saj potem ne potrebujemo drugih prilog in kruha. Se mi zdi, da paše k večini mesa, pa še radi jo imamo. Včasih jo jem kot samostojen obrok, tudi za malico jo naslednji dan nesem v službo.
Forum je zaprt za komentiranje.