Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Punčeva torta

Punčeva torta

Malo sem brskala za nazaj, pa sem našla en sam recept za punčevo torto (pa še to ne na tem forumu). Sestra si jo želi in jo bova delali, če rata, prav, če ne bomo pa pač tisto pojedli 🙂 Menda je težka za naredit …. ima katera izmed vas izkušnje? Namigi? Hvala!

Draga Regla!

In ravno ta vikend imama namen narediti meni najljubšo torto…

In ne boš verjela recept je več kot enostaven:

Najprej spečem jogurtov biskvit; vse sestavine enostavno zmešam v veliki skledi;
2 navadna jogurta,
2 lončka sladkorja
4 lončke moke
1 lonček olja
4 jajca
1 vanili
1 pecilni.

Ko je biskvit spečen ga razrežem na tri sledeče dele:
1 cm debelo dno in 1 cm vrhnji del torte; sredica, ki ostane jo razdrobim v veliko skledo.

Pripravim punčevo marinado, oz.čaj:
skuham 0,5 l močnega ruskega čaja v katerem kuham lupine 2 pomaranč, ko je čaj kuhan in ohlajen dodam cca 15 dag sladkorja, 3 dcl ruma in 2 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka. Če bodo torto jedli otroci, potem rum nadomestim z rumovim ekstraktom…
Od tega čaja vzamem 1 dcl čaja in vanj vmešam malo rdečega barvila (Schwartopf), da se barvilo razmeša…

Nato vzamem 1 velik breskov kompot, kjer breskve razrežem na drobne kockice. Te kocke dam k razdrobljenemu biskvitu in vse nato skupaj prelijem z 1 dcl čaja + barvila, ter z rokami pregnetem… Počasi dodajam po
zajemalkah še ostali čaj, da dobim zares vlažno maso (takšno kot za kokosove kroglice, da se jo da lepo oblikovati)… Sama to maso imenujem “moča”

Nato pripraviš marelični preliv:
vzameš 250 g marelične marmelade, ji dodaš nekaj žlic vode in 0,5 dcl ruma; vse to segreješ…

Sedaj pride na vrsto sestavljanje torte:

POMEMBMO:
Sestavljaš v modelu torte!!!

1. najprej položiš dno biskvita torte. Biskvit malo pokapaj s pomarančnim sokom. Nato prelij s 1/2 količino vroče marmelade.

2. Na prvo plast tako daj nadev “moča” iz punča, breskev in razdroblejnega biskvita. To celotno “močo” močno pritisni, da se resnično uleže v model. Pogladi močo, da bo zelo gladka po vrhu in prelij s preostalo 1/2 vroče marmelade.

3. Na vrh moče položi ponovno zg. del biskvita.

Sedaj na vrh torte obrni velik plitek krožnik in ga obteži s cca 3 l mleka ali soka v tetrapaku. Tako obteženo torto postavi čez noč v hladilnik.

Naslednji dan sledi veliki finale:

Segrej 1 dcl vode, ter cca 4 velike žlice dodaj k 300 g sladkorja v prahu, temu tudi dodaj nekaj kapljic rdečega barvila, da dobiš značilno rozkasto barvo, oz. roza ledeni sladkorni preliv.

Torto vzemi iz modela. Preliv vlivaj točno na sredino torte, ter si pomagaj z lopatko, ter počasi preliv sili k robu torte, da se enakomerno porazdeli in prelije tudi čez rob.

Pusti cca 1 uro mirovati, da se strdi, nato okrasi z 12 nabrizganimi kupčki sladke smetane na katere sama ponavadi položim 12 Rum Kokos kroglic (Casali).

To je ponavadi torta, ko vsi malo čudno pogledajo, ker je res intenzivno roza barve, je pa torta, ko nato dobesedno vsi “dol padejo”… Preverjeno zgine v trenutku.

Vso srečo in lp
Nika

Hej Nika!

Že navsezgodaj zjutraj imam usta polna sline,kar zdajbi en kos takšne torte zmazala …
Hvala za recept,enkrat tudi jaz poskusim namesto sadne narediti punčevo

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Nika, kje pa se kupi tisto rdeče barvilo?

Nisem Nika,ampak po moje je mislila tisto jedilno barvo,ki je v tubah (pakirane,mislim da po 4),ne tiste za pisat ampak barve…
Sicer se bo pa Nika oglasila in povedal,katere uporablja ona…

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

mene pa glede ruskega čaja zanima … kakšen čaj je to, kje se dobi?

Pozdravljena Hali in ostale!!!

ja, barvila so tista barvila v skatlici, ki so pakirane po 4 tubice; rumena, rdeča, modra, zelena…
je pa res, da so barve zelo intenzivne, tako, da je treba rdeče dati resnično nekaj kapljic…

drugače pa je ruski čaj alias črni čaj, pijete ga ponaadi pri “pospešenih prebavnih motnjah”…

sicer pa lep pozdravcek…
Nika

Zakaj sploh ruski/črni čaj? Dam lahko vanilijevega, je tud črni?

Men se tudi že cedijo sline…..

Kolikor sem brskala po knjigah se naredi pravi punčev čaj iz črnega ruskega čaja – za vanilijev čaj pa nimam pojma kako bi uspelo…

lp
Nika

Hej, Nika:))) Vse OK?

Drugace je pa ruski ali crni caj pac pravi caj iz cajevca.

Vcasih smo ga poznali samo kot ruski caj. Zakaj? Ker so ga s Kitajske
tovorili preko Rusije in tako se je prijelo zmotno ime:)))

Lep pozdrav Babi

Vanilijev čaj je za tole definitivno čisto v redu, saj je to v bistvu “ruski” čaj (kot je povedala Babi), odišavljen z vanilijo.

Enako smo zadnjič za jasminov čaj ugotovili, da je to zeleni čaj, odišavljen s cvetovi jasmina.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close