Najdi forum

Prežganka

Dan , punce:))

Povejte mi, če kdaj skuhate prežganko.
Kuhala sem jo včeraj popoldan in danes zjutraj (ahko si mislite, zakaj:))); prej pa ne vem, kdaj nazadnje.

In če se kateri da, naj prosim napiše, kako jo skuha. Moj dobiva po operaciji cel kup zdravil, zraven še ene injekcije…in zgleda, da ne vpliva to najbolje na črevesje. To pomeni, da jo bom verjetno še morala kuhati in bi rada malo experimentirala z vašimi recepti.

Najboljši recept – nagrada: liter cvička, hehe:))

Lep vikend vsem skupaj…

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Tudi pri nas se kuha samo za posebne prilike…..
Preprosto prepražim malo moke, zalijem z vodo, malo solim in dodam majaron. Ko se stanje bolnika izboljšuje, v prežganko vmešam jajce.

Hej, Speedy!

Jaz jo imam pa prav rada:)) Lani pozimi je imela hcerka virozo in klice po telefonu: Mami, tako se pocutim slabo in edino prezganka bi mi zdaj prijala.
Kako naj jo naredim? Seveda sem zrecitirala.

Natancno tako, kot je napisala Barbi; le da jaz dam vanjo malce zmlete kumine, ali se bolje posusene rumene cvetke divjega janeza ali kumine.
Nona je to imela vedno doma in jaz v sadovnjaku tudi redno nabiram in susim. Potem prezganka tako lepo disi. Tudi v kuharici je zmleta kumina.

Ce bi zelela pa se bolj dietetno ( brez mascobe), pa na hitro v posodi z debelim dnom ( da se prevec ne zazge) svetlo poprazis samo moko.

Za spremembo je tudi riz razkuhan na vodi in potem spasiran v sluz zelo koristen. Ce malce s cim zacinis, je prav dobro.
Poprazen nariban korencek in zalit z vodo ali nemastno kostno juho, je tudi koristna juhica.

To so juhice za prvo pomoc, potem pocasi naprej z lahko hrano.

Lep pozdrav in cimprej mimo tezav Babi

Živjo,
jaz si redno kuha prežganko v LJ – no, redno….recimo vsak teden, pozimi več, zdaj spomladi malo manj – zakaj bi prežganko če imam regrat 🙂

Na olivnem olju malo prepražim kumino, potresem z malo ostre moke in malo ovsenih kosmičev in malo prepražim…zalijem z vodo, dodam veliiiko zelišč (domačih, posušenih), in malo prevrem. Na kocu še solim in vmešam jajček 🙂
Super juhica, če mene vprašate – izredno zdrava (sama imam zelo občutljiv želodec), hitro pripravljena in poceni kar se tiče sestavin – vsi trije razlogi so več kot dovolj da si jo sama tako v LJ kot tudi doma večrat pripravimo – doma popečemo še malo domačega kruha (kocke) v pečiči in je super!

LP

Za želodec in črevesje po zdravilih “popravit” zelo pomaga čisto
navaden jogurt. 2-3 jogurte in želodček je spet OK.

Na malo olja prepražim par žlic drobtin. Samo toliko da začne cvrčati (ne spreminja barvo) dodam mleto kumino, solim in zalijem z vodo. Nekateri imajo radi bolj umeten okus in namesto soli dodam jušno kocko. Ko zavre vmešam stepeno jajce z malo moke (lahko tudi ribano kašo, rezance, zdrobove žličnike,…) Po 10 do 15 minut je juha kuhana. Drobtine se popolnoma razmočijo in zgostijo juho.

Lp, Ela S

Ko je bilo pred kratkim precej govora, če je prežganka res dobra za zdravje ali ne, jo jaz delam po novem tako, da najprej zarumenim moko s kumino, dodam maščobo, da se vse skupaj prepoji in potem gor vodo. V bistvu pride isto kot prej, mogoče je le malo boljši občutek, da maščoba ni dolgo izpostavljena visoki temperaturi in da ne škoduje. Kaj pa vem, tako nas bombadirajo s takimi in drugačnimi nasveti in spoznanji, da vedno pravim, da je srednja pot najboljša.
Lp

Majda, tudi jaz jo tako delam; sicer najprej brez mascobe in olje dodam sele na koncu, ko je prakticno ze kuhano. Moka prav lepo zarumeni v pravi posodi. Tudi ajdovo moko za zgance poprazimo lahko v posodi brez mascobe, potem dolijejo primerno kolicino vode. En del Slovenije jih dela tako. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close