Najdi forum

INGVER

Že nekaj časa gledam koreninico ingverja po trgovinah, pa me tako ima, da bi ga kupila, potem pa ne vem kaj bi z njo, kje bi jo sploh uporabila in kako. Kakšnega pa je okusa?

Lp na ta turoben dan.

Ingver je značilna začimba popularne kuhinje Daljnega Vzhoda

Ingver je v azijskih deželah za soljo najpomembnejša začimba. Sodi tako v sladke jedi – sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešan kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake – kot tudi v pikantne jedi. Je ena od sestavin mešanice začimb curry. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami – s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vanilijo. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno.

Ingver dajejo v mešanice začimb za obarjene klobase, pivu Ginger beer in v različne likerje. V azijskih deželah iz mladega zelenega ingverja pripravljajo kandirani ingver.

Ingver je tropska rastlina, ki jo uporabljamo kot začimbo. Prihaja iz jugozahodne Azije. Korenike ingverja so mesnate, do 20 cm dolge in zelo aromatične. Korenina vsebuje 22 znanih rastlinskih sestavin, ki koristijo zdravju. Ko koreniko prerežemo, občutimo vonj po limoni, okus pa je svež in sladko pikanten. Uporabljamo lahko sveže, posušene, zamrznjene in zdrobljene korenine. Dobro se obnese tudi nariban zamrznjen ingver. Doma, v cvetličnem lončku, ga lahko gojimo tudi sami. Ingver je v azijskih deželah zelo pomembna začimba. Dodajajo ga tako v sladke, kot tudi v pikantne jedi. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami. Na zahodu iz ingverja delajo tudi osvežilno brezalkoholno pivo.

Tole sem našla na netu..sama ga dodajam vsem jabolčnim jedem…drugače pa je zelo cenjen pri težavah z artritisom…z ingverjem si delamo obkladke..

Hej!

Lahko pogledas tudi malo nazaj ( do dve leti) in bos dobila veliko nasvetov.
Jaz brez njega skoraj ne bi mogla:)

Redno ga dajem ( naribenega ali na tanke rezine narezanega) k pecenkam, ribam, v rizoto, v omake, v peciva, malo v solato…ne nazadnje tudi narejenega kot rezinice krompircka ( cips), ocvrtega na olju. Ta je vnuku njami! Dobi se tudi v prahu. pri kitajskih jedeh je skoraj nepogresljiv.
Sem ga ze tudi malo karamelizirala, prelila z vodo, da zavre im malce zmehca; dodatek k pecenemu mesu. Tudi poleti kot dodatek raznim osvezujocim cajem – ohlajeno v hladilniku.
Jaz ga pojem tudi kar tako.
Za zacetek si lahko kupis posusen ali kandiran ingver ter testiras. Je zelo priporocljiv za odpravljanje slabosti pri nosecnicah, pri glavobolu in se za marsikaj.

Ima nekoliko trpko pikanten okus, pa po jezicku malce popika. Navaditi se moras nanj. Zacni z majhno kolicino in potem bos videla, ce ti je vsec.
Meni je ingverjevo pecivo v kombinaciji s cokolado zelo vsec. Gorenjka ima ingverjevo temno cokolado.

Upam, da sem ti kaj pomagala. Pa porocaj, kako se ti zdi. Navadis se ga hitro.

Lep pozdrav Babi

Okusa je nekako sveze pekocega, cisto nekaj posebnega; s posusenim ingverjem ima zelo malo skupnega. (nekaj podobnega opazam pri svezi ali posuseni baziliki).

Jaz jo na drobno naribano dodajam v home-made kitajske jedi, pa v neko precej eksoticno rizevo solato.

Jamie Oliver ima v eni od svojih knjig tudi recept za ingverjevo limonado, tisto smo poskusili, pa nam ni bila kaj prevec vsec :))

Pri nakupu moras pazit, da je res sveza – pogosto je uvela kot star krompir, tista ni kaj prida.

pozdravcek,

proxima

Ko sem bila še v zelo rosnih najstniških letih…sem brala celo serijo knjig Pet prijateljev…ali nekaj takega!? Misilm,da se je vse dogajalo v Angliji!? Tam so kar naprej omenjali oz. “ulivali” ingverjevo pivo. Meni je ingver v sladicah kar všeč…pa v kakšni kitajski ali indijski hrani….pač paše zraven- bi rekla, dopolni okus. Drugače pa nisem ravno ljubiteljica…LP Maja

Maja, jaz sem tudi tam pri dvanajstih brala neke severnjaske knjige, kjer je ingver stalno omenjan…ingverjevo pivo, ingverjevi kolacki, kandiran ingver…
Ze takrat se mi je zdelo, da mora biti nekaj imenitnega.
Bila sem v dijaskem domu in vecinoma hudo lacna:)))

Ko sem cez leta prvic pokusila ingverjeve piskotke, sem si rekla:
Da, to je to! In v trenutku sem postala fan:)

Mogoce je to eden od okusov, ki se ga ne bi mogla navelicati.
Lep dan

Maja! Vsakič ko slišim besedo ingver se spomnim na Juliana, Anne, George, Dicka in Timmya:) Ko si bral kaj vse jejo so se ti nehote cedile sline. Gnjat, sveži paradižniki, doma pečen kruh in ogromno ingverjevega piva:)
Nekoč sem vprasala mami če lahko se meni kupi malo ingv. piva, češ tisti v pet prijateljev ga ves čas pijejo.. pa me je okregala da to pa ni zame da sem se majhna:) (bila sem stara kaksnih 8-9let)
Ah, sweet memories 😉
LP

To je pa tudi meni “pripodilo” nazaj tiste…sladke..obcutke..kot praviš!! Ja to sem brala tam nekje v 4-5. razredu! Tega ingverjevega piva je bilo kar naprej dosti. Menda pa sploh nima alkohola!? Verjetno,če so ga dajali otrokom na pot “v raziskave” ::) !? Maja

teh “prijateljevih ” prigod se se spomnim. tudi moja hci je to brala tam nekje v 4.razredu. kar nekaj sem jih prebrala tudi sama! res je bilo veliko ingverjevega piva ! 🙂 sicer so pa bile to prav lustne zgodbice !! vem,da so otroci uzivali in komaj cakali,da izide nova knjiga! lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close