Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kalamari+testenine?

Kalamari+testenine?

Pozdravljene drage sogurmanke:)),

imam eno prošjo, pravzaprav iščem idejo – v ital. restavraciji Subito (v LJ pod Kolosejem) sem na jedilniku že pred časom videla, da imajo med testeninami napisano tudi jed “fini rezanci z lignji”…sliši se takoooo slastno, ampak jaz potem vedno naročim hobotnico v solati 😉

Torej, te fine rezance z lignji bi rada naredila doma – od bice bom dobila domače tagliatelle (ki so res odlični), lignje bom kupila…zatakne se mi pri omaki!! Kakšna naj bo? Kaj naj dodam, da bo res dobra – mogoče malo belega vina, kaj od začimb?
Ne vem, ali se takšna omaka z lignji naredi na osnovi paradižnikove omake ali ne….zamislila sem si tako, da bi na krogce narezane lignje dala na hladno olivno olje, skupaj s česnom, in jih popekla, nato bi dolila recimo pol dcl belega vina, in počakala da izpari, nato pa bi noter zvrnila še paradižnikovo omako (vallfrutta)…Bi bilo OK? Kdaj naj jed solim, ker vem da so lignji glede soli precej občutljivi 🙂 Ker res ne bi rada tistih gumijastih :))
Morda pa ima katera prav kakšen recept za takšne testenine? Bi ga bila zelo vesela!

Ta vikend bom imela čas in se bom malo igrala v kuhinji – naredila bom več vrst testenin – puttanesca, z lignji (če bo le uspelo), morda še z rukolo in pinjolami, pa tudi ideja v kombinaciji špageti+sardelice mi zadnje čase ne da miru .:))) Ima mogoče kdo recept še za testenine s sardelicami, če to sploh obstaja? :))

Danes sem tako dobre volje – namreč naredila sem prvi izpit(biofiziko) 🙂 Včeraj pisnega, danes pa še ustnega…Yupi!

Leeeeeep večer vsem (moj je prečudovit) :)))

Zala

Recepta sicer nimam, ti pa čestitam za prvi izpit 🙂

lp

Hojla!

Recepta ti ne morem povedati, ker ga nimam. Moja boljša polovica je od rib z veseljem samo svinjsko ribico. Čestitam ti za izpit. Le tako naprej!

Lep dan Mihaela

Hej Zala ;-)). Čestitam tudi jaz!!!

Recepta pa tudi jaz nimam ;-))

Zala, čestitke za izpit :))

Recepta pa tudi jaz žal nimam :().

Lp, Maja

Bravo, Zala!
Testenine, kot si si jih zamislila, bodo gotovo odlične, lignje naredi kar po svojem receptu. Jaz bi dodala le še malo česna in peteršilja, pa ne preveč dolgo kuhat, ker bodo potem gumijasti (kakih 10 min). Vino je obvezno.

Naj ti uspe in dober tek!
Miranda

Zala, JUHEJ !!!

Najprej iskrene cestitke za biofiziko; le tako naprej!!!

Vceraj sva z mozem imela domace ozke rezance( dela sestra) z omako iz lignjev.

Vse tako kot si napisala – na mrzlo olje ( lignji ne otrdijo). Kupila sem take manjse ( pri nas jih prodajajo ze ociscene. Zal mi je bilo, da so dagnje ze posle in tudi nobenega rakca vec ni bilo. Ponavadi dam to troje skupaj.
Je pa samo z lignji tudi zelo dobro.

Najprej dam lignje, nato drobno nasekljan petersilj s cesnom; mesam, da vodica lepo izpareva. Zraven je tudi kolescek limone – tudi malo ingverja dodam, ali svezega naribanega ali v prahu in pikico musk. orescka. Dolijem vino, da izpari popopram in osolim. Pokrijem in pocasi dusim do zeljene gostote. ce je presuho, dodam malo vroce vode. Ponavadi ni potrebno, ce kontroliram toploto. nastane taka naravna omakca.
Jed je hitro narejena, zato ne cmazi predolgo.

Ce sem pri zacetnem olju malo skrta, dodam se malo svezega na koncu in seveda se malce zelo na drobno nasekanega petersilja. Ceprav pravijo, da na morske sadeze ne potresemo s parmezanom, nam vseeno prija.

Sama paradiznika nikoli ne dam. Nekako sem navajena tako; zdi se mi, da paradiznik spremeni osnovni okus. Ti ga kar daj, ce ti je vsec.

Nimas se cesa bati. Moz pravi: To je zelo njami in hitro narejeno kosilo.

Predvcerajnjem sva imela sardone na zaru in ko sem vceraj vprasala, kaj bova, je takoj rekel spet: nekaj morskega.

Na ligurski obali in otokih (Cinque terre) delajo z incuni vse mogoce od predjedi do deserta ( od tega prakticno zivijo), seveda je testenina z njimi na prvem mestu.
Raje kot sardele, bi kupila sardone- so manj mastni.

Jaz jih naredim najraje tako:

Sardonom ( srdelam) odstranim glave, drob in kost, na hitro oplaknem, osusim in zlozim v namazan pekacek. Potresem z mesanico nasekljanega origana, petersilja, stroka cesna in kaper. Malo osolim, pokapljam z ol. oljem in dam za kaksnih 10 minut v pecico, segreto na 200 stopinj C.

Kuhane testenine stresem v pogreto skledo in takoj zabelim z dvema zlicama ( za 400g testenine) ol. olja, ki sem ga prej segrela z nadrobljenim feferonckom. Dobro premesam, da se testenenine napojijo z oljem.
Iz pecice vzamem ribice, jih polozim na testenine in previdno premesam.
Postrezem takoj na pogretih kroznikih.

Seveda lahko naredis tudi v ponvi: V olju sgrej strok cesna, ga odstranis, dodas se petresilj, sesekljan feferoncek in nekaj pinjol; dodas nasekljane ribice in zdusis. Posebej poprazis malo starega nadrobljenega kruha in dodaj sardelni omaki.
Joj, teh receptov je toliko, vsaka pokrajina ima svojega.

Jaz sem naprimer vceraj za lignje nasekljala k petersilju se por, malo nove cebulce in malo sladkega janeza . Omaka slastna.

Ko smo ze v Liguriji, se to. Ves, da je PESTO GENOVESE najboljsi z baziliko, ki raste samo na tem podrocju ( posebna sestava tal da posebno zeleno in okusno baziliko) in je tamkajsna bazilika v svetu blagovna znamka? Vsi ostali pesti so pac pesto, ampak ne GENOVESE.
Ko pesto kupujemo, moramo paziti, da je res intenzivno zelene barve –
verde bandiera. Tisti, ki malo vlecejo na rumenkasto niso tapravi.
Joj, saj je tam vse tako dobro:)))

Lep pozdrav Babi

Vse omake z lignji narediš tako kot za rižoto.

Tvoja varianta je v redu in mislim, da bo taka, kot tista v Subitu:))) Dobri so tisti rezanci, vsaj moj mali tako pravi:))))

Ker sem nad kupljenimi lignji že zdavnaj obupala, sem vesela, da po novem dobivam sveže ulovljene, ki se nikakor ne morejo primerjati s kupljenimi:)
Nasvet – lignjev nikakor ne smeš predolgo kuhati! So zelo hitro kuhani in vsako nadaljne kuhanje jih naredi gumjaste! Moja rižota iz svežih lignjev je ponavadi narejena prej kot v 10 min (riž skuham posebej).

Ko bo vse že kuhano in odstavljeno jih potesi s svežim peteršiljem in zmešaj.

Aja! Bravo za izpit! S polnim zanosem naprej!:)))

Živjo,

no, najprej hvala vsem za čestitke! Ampak sem takooo izmučena, da grem čez dobro uro že spat 😉

Hvala tudi Babi in Kate za recepte in nasvete, nekaj bo že nastalo! Jutri bodo za kosilo sardele, v soboto naj bi šli v Rogaško Slatino plavat in tam eno super ital./mediteransko restavracijo (imenuje se La Gondola, če kdo slučjano pozna; priporočam, in to zelo!!!, imajo odlične testenine, rižote, solate(tiste velike in lepo dekorirane solaten krožnike), pizze, kebabi po turško…itd. itd….kuhar je namreč iračan, in še izredno šarmanten po vrhu :)))
…v nedeljo pa bi rada naredila puttanesco, če bodo vsi za to 🙂

Btw. danes sem pri bici naredila šmoren v “roru”, se pravi v “pečici” tistega starega štedilnika na drva – bil izredno okusen, narejen iz polnozrnate moke, z dodatkom na tannke lističe narezanih jabolk, zlatih rozin, pšeničnih kalčkov ter DOMAČIH VLOŽENIH BRUSNIC, vse skupaj potreseno s cimetom, za osvežitev zraven še nekja žlic jogurta – moje prvo konkretno in v miru pripravljeno in pojedeno kosilo v tem tednu 🙂 ter predvsem brezskrbno :))
bilo je res NJAM! saj si lahko predstavljate 🙂

LP vsem, zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close