Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Njoki s koprivami

Njoki s koprivami

Zivjo, danes sem nabirala koprive, da pripravim svojo specialiteto in mi je prislo na misel, da bi lahko recept delila z vami:

750 gr. (neskropljenih!) kopriv
300 gr drobtinic
1 jajce
2 zlici parmezana
moka

Skuhane koprive odcedimo in zmiksamo. Dodamo drobtinice, jajce, parmezan in sol. Vse dobro pomesamo in naredimo njoke, ki povaljamo v moko. Skuhamo jih v slanem kropu za 15 minut.

Zabelimo jih lahko s poprazenimi drobtinicami.

PS: koprive lahko nadomestimo s spinaco.

Hej, Varvy!

Krasno, zdaj je res cas za jedi iz mladih kopriv.
Danes sem nabrala prve divje spargeljne ali hmelj( nona) ali sparuge po istrsko. Tudi blusca sem nekaj nasla.

Zvecer jih bomo jedli zdusene in zraven polento. Jutri bo spargeljnova rizota in v solati. Potem bo treba na nove; tudi za v zamrzovalnik.

Lep dan, pri nas je res krasen:) Babi

Babi, danes pa ti kar zavidam, kake dobrote boste jedli. Želim vam doooober tek, danes in jutri. Kupila si jih bom na tržnici in si naredila to kar imam zelo rada-šparglje v rižot in šparglje z jajčko. Vloženih pa ne maram. Nisem jih še nikoli nabirala.

za vse spargeljne sem ti fous !!!!:) ne grem na “morje” se cca 2 tedna !!petra

Joj Babi! Tisti divji šparglji pri vas … njam!!!!

Nekaj časa nam jih je nosil en gospod (kadar smo bili na morju) iz Izole, sama pa ne vem, kje naj jih nabiram:(

Je pa res, da imam ponavadi toliko opravkov, ko spomladi pridem, da niti do morja ne uspem (še dobro, da ga lahko vsaj vidim in čutim!) :)))))

<http://kate.moj-album.com/>

Avokado, saj jih ne vlagam; samo narezem, blansiram in v zamrzovalnik;
pozimi mi pricarajo pomlad.

Kate, nabirala sem jih pod Hrvatini pri prijateljici; ob nasem sadovnjaku jih pa drugi poberejo:))) To je proti Smarjam. Na obronkih gozdov jih najdes.
To je pa hudo, da ne uspes do morja:)

Res mi je koristil danasnji del dneva v naravi…vsestransko…prezene mracne misli.Bil je prekrasen dan.

Petra, saj so sele zaceli; mogoce jih bos se kaj nasla. Hec je pa bil,ko sem pred tednom nasla se porcijo zamrznjenih in hitro z njimi naredila pitulice.
Nisem sploh vedele zanje.

Lpe miren vecer Babi

Jah, Babi, pr’ sosed je zmeri boljš’:)))))

Mislim, da se bom letos podala na kakšno turo raziskovanja celinskega dela Obale, kajti v tooooliiikoooo letih kot hodim, mi to še ni uspelo – enkrat je treba delat, drugič je prevroče, tretjič se je treba kopat, pol se mi ne da … :))))))))

Za letos pa smo že zmenjeni, da peljemo bicikle s seboj in raziskujemo ter nabiramo:)

<http://kate.moj-album.com/>

Saj res, koprive. Včeraj, ko sva bila z možem na sprehodu in jih videla ob poti, sva ugotovila, da bo treba v akcijo: za čaj, špinačo in tudi njoke bom probala. Hvala za recept.
Lp

Hej Babi, mi smo pa tudi ze jedli divje sparglje, kupljene na trznici, seveda. Zakaj pa pravis spargeljni ali hmelj? Mi nabiramo divji hmelj, saj rase zraven hise, letos pa se ni se prikazal, upam, da se bo kmalu. Sem pa nabrala cemaz in pripravila pesto s cemazem.

No, naj vam povem se to: danes sem pripravila njoke iz kopriv in ker je bilo korpiv premalo, sem jim dodala skuto. Tudi odlicno, za prboat! Pa se nekaj, ne vem zakaj naj bi se jih kuhalo 15 minut, saj v bistvu ni nic surovega (razen jajca, ki je skuhan v 5 min.).

Lp

Mi smo jih nabirali (šparglje) že pred enim tednom, na velikonočni ponedeljek. Na žalost pa smo poleg špargljev “našli” tudi kače. Vidli smo 2 črnici in eno sivo kačo – verjetno gož. Nas je kar malo minilo za pobiranje, da ne rečem za hčerko, ki noče iti več niti na sprehod. Lani smo jih pobirali še precej pozno maja, pa na srečo nismo srečali nič plazečega, razen dveh klopov, ki sem jih staknila. Imam pa tudi sama še par vrečk špargljev v skrinji od lani, ki pa jih bo treba vrč proč.

Varvy, do desetih let sem zivela na Goriskem. Nona je vedno rekla, da greva nabirat hmelj; nikoli ni uporabila izraza divji spargeljni. Zdaj pa se mi zdi, da je bilo tisto istrski ” blusc”. Ne vem, ali pri nas spargeljnov ni bilo, ali je nona kar vse imenovala hmelj.

Meni je oboje dobro….spargeljni in blusc. Je divji hmelj se kaksna tretja ovijalka?

Valentina, v nasem sadovnjaku tudi srecamo kaksno crnico; med kamenjem ograje pa ostanejo njihovi “levi”, ko se ” preoblecejo”.
Hujsa nadloga je srsenje gnezdo, tudi do pol metra dolgo in ….polno srsenov. To je pa nevarno:((( Smo ze poklicali prave strokovnjake na pomoc!

Lep pozdrav

Špargelj, hmelj in blušč so tri različne rastline.

Špargelj ali asparagus – marsikdo pozna sobno rastlino asparagus (“lističi” rastline so podobni iglicam). Ko asparagus požene nove mlade vršičke se ti nabirajo in se jim reče tudi špargelj. Opis šparglja je na strani

Blušč ali bljušč (lat. Tamus communis) – ali ni bljušč strupen?
Tu je nekaj linkov:

(poglej pod Tamus communis)

Hmelj – divji hmelj se najde v naravi

Hej, Ljubljancanka!

V Istri ga jemo od nekdaj, seveda samo mlade poganjke.
Sem vse prebrala. Strupene so korenine in cvetovi.

Mladi poganjki v aprilu in maju so uzitni na nacin kot divji spargeljni, so pa malce grenkejsi.

Uporabljali so jih ze stari Grki in Rimljani.
Mislim, da so tudi kaksen sadez ali korenino komu dali in se ga lepo znebili:(

Opozarja, da otroci lahko plodove zamenjajo za jagode rdecega ribeza.

Zdaj pa vem eno vec:)) Lep pozdrav

Se ena zanimivost o hmelju: cvetovi vsebujejo neko snov, ki oponasa delovanje zenskih spolnih hormonov, zaradi cesar je bil hmelj znan kot neke vrste anti-afrodiziak. Obiralke hmelja so v casu obiranja pogosto imele motnje mesecnega ciklusa (zlobni jeziki pravijo, da ne samo zaradi hmelja).

Spomnila sem se na to, ko sem na linkih Ljubljancanke brala o tem, da je asparagusov amulet pomagal kot urok za preprecevanje nezazelene nosecnosti, spargelj sam pa je v ljudskem izrocilu na glasu kot afrodiziak.

Ah, skoda, da nimam pri roki svojega starega ucbenika farmakologije, ki je v obseznem poglavju o rastlinskih pripravkih navajal se kopico podobnih zanimivosti, zaradi cesar se je obsezno in mukotrpno studijsko gradivo na lepem spremenilo v strasno napeto branje.

Kdaj drugic, ce vas bo zanimalo, seveda!:))

pozdravcek,

proxima

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close