Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zamrzovanje – kaj pa kisla smetana

Zamrzovanje – kaj pa kisla smetana

Draga dekleta!

Saj mi je kar nerodno, ker kar naprej nekaj sprašujem (še dobro da moja mami – učiteljica kuharstva in gospodinjstva in res enkratna kuharica, tega ne ve …), ampak ste me tako “osvojile”, da grem vedno najprej na ta forum in že ob branju dobivam cel kup vprašanj. Eh, naj najprej potožim o svojih cross buns (sem vzela enega izmed mnogih receptov na internetu) … Ko so končno vzhajali (po tretji rundi gnetenja), je prišel mož blizu, jih povohal in BLJAK, kako to smrdi (po medenjakih …), no, sem še kar upala, da bo … Pa ni bilo. Že ves čas se mi je zdelo, da testo ni tisto pravo, voljno, da ne vzhaja dovolj, prepočasi, ipd. Ko sem jih spekla, je bila skorjica bolj trda, ne tako mehka, kakor je opisovala Babi, potem se mi je še mlinček (za kavo) zabasal in nisem mogla narest sladkorne moke … :-((( Skratka, vse je bilo narobe. Enega še toplega sem pojedla sama (pa ne z prevelikim veseljem, bolj zato, da sem sama sebi lagala, da so “kar v redu”), sem jih zmrznila, pa naslednji dan enega v MV odtalila (kot to delam z muffini in pitulicami), GROZA, GROZA, GROZA, še slabše od medenjakov … Skratka, naslednjič bom raje poskusila kar potico …

Ja, v zvezi z mojim naslovom: zadnjič ste napisale svoje izkušnje v zvezi z zmrzovanjem skute. JUHU, kako sem bila vesela, da se to da (sem jo že ničkoliko vrgla preč, ker se mi je skisala), pa sem se mimogrede spomnila, da se tudi tista kisla smetana iz tržnice zelo hitro skisa (jaz pa nimam časa kar naprej hodit tja). Torej: ali se lahko tudi kislo smetano zmrzne (pa da je potem še uporabna)?

Hvala in prijazen pozdrav,

M.

Moje izkusnje z zamrzovanjem kisle ali sladke smetane:
Sem ze zamrznila oboje – silom razmer- in jo potem uporabila za dodatek skuti za pripravo zavitka ali pitulic. Z odtajano kislo sem premazala ali pokapljala velceno testo za cesnjev ali jabolcni zavitek. Tudi za kuho jo lahko uporabis.
Ne ostane pa tako lepa kot sveza. Stepala nisem nikoli.

Za kross buns si ne znam razloziti; to je kvaseno testo in tiste dodane zacimbe res ne morejo vplivati na trdoto. Je pa res, da vsem te zacimbe niso vsec:)
Vedno jih premazem z mesanico rumenjaka in vode; sam rumenjak malce prevec izsusi.

Lp

Ja lahko zamrzneš kislo smetano. Za kuhanje je čisto uporabna. Ni pa več tako mazava, kot je sveža, zato razne dekoracije s tako smetano niso lepe. (dekoracija na juho) Če jo boš vmešala v hrano, je vse ok.

Če ti kvašeno testo ne vzhaja, je nekaj narobe. Ponavadi je kvas kriv. Lahko da si delala s premrzlimi ali prevročimi sestavinami. Maščoba direktno na kvas menda zavira vzhajanje, pa tudi “žilavo” je testo.

Lp, Ela S

Pozdrav!
Lahko zamrzneš, vendar jo jaz potem raje zamešam med ostale sestavine. Meni se včasih naredijo majčkene grudice, verjetno je to odvisno tudi od kvalitete. Prav nič se ne pozna pri zavitkih in raznih skutnih kombinacijah.
LP!

Tudi meni bo prišel ta nasvet prav. Proti koncu roka je včasih ne gre na silo porabiti…
Lp

Hecno je tole z začimbami. Se mi zdi, da smo jih precej nevajeni. Meni so pa v pecivu odlične. Res nisem dala tistih za medenjake notri, ampak mešanico začimb, ki sem jih dobila v dar, so pa precej podobne bi rekla. No, moji poskuševalci so se že kar navadili na vse sorte stvari in so kar zadovoljni. Vse je stvar navade ;-))

Pri tvojih bansih je šlo pa zgleda res vse narobe ;-)). Da testo ni vzhajalo je moralo biti res nekaj narobe (včasih kvas čisto zataji), pa še mlinček crknil ;-))…. to se nam dogaja vsem – murphy na delu, ni kaj. Pa vseeno probaj še kdaj narediti tole – meni so strašno všeč ;-)).

Potico pa tudi probaj – jaz sem jo prvič delala prejšnji vikend in jo bom še kdaj (vedno sem imela “rešpekt” pred potico).

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Po mojih izkušnjah kvas definitivno zataji, če mu daš prevroče mleko. Premrzlo mu ne škodi, le upočasni postopek. S pretoplim pa ga skuhaš in ubiješ – preverjeno.

Domače zamrzovanje v zamrzovalnih skrinjah in omarah, je čisto navadni nateg proizvalajcev teh naprav.Proizvajalci točno vedo, da te naprave niso primerne za ZAMRZOVANJE, ampak samo za shranjevanje že zamrznjenih v trgovinah kupljenih izdelkih, ki so bili zamrznjeni v ŠOK KOMORAH pri zelo nizkih temperaturah.Toda, Ve drage dame lahko te izdelke hranite potem doma zelo kratek čas in na čim nižji temperaturi.Če piše, da hranite na -18 st.C je to tudi blef.Najboljši proizvajalci zamrznjene hrane, ki kaj dajo na svoje potrošnike, hrano zamrzujejo s tekočim dušikom pri -196 st. C.
Ko ve drage dame jeseni začnete filat Vaše zamrzovalnike z domačo zelenjavo, se v tem zamrzovlniku stopi še tisto kar je bilo notri že zamrznejno, kar poglejte naslednjč kaj se dogaja.Ponavadi ženske spravljajo v zamrzovalnik večje količine hkrati, npr. par kg stročjega fižola, korenja itd. kar sploh ni primerno.
Ampak itak je brez veze da Vam tole pišem, ker boste jeseni spet delale po starem.
Pa lepo se imejte !

Glede domačega zamrzovanja v vsakih navodilih zamrzovalnih omar in skrinj piše, kakšno količino hrane lahko naenkrat zamrznemo.
Pri nekaterih zamrznjenih stvareh v trgovini pa se včasih prav vidi, da so bile že otaljene in ponovno zamrznjene.

Kako pa pri vas doma zamrzujete stvari, če sploh imate zamrzovalno omaro ali skrinjo ?

LP, Maja

Seveda piše, ampak to nikakor ne drži, kar ve vsak pravi dobri hladilničar.
To kar bom sedaj napisal, mi boste prav gotovo potrdili, da je res.
Ko vi oddtajate kos mesa, imate na krožniku vse polno neke krvave vode, ko odtajate kakšno prej lepo jagodo, vam na krožniku ostane kup vode in ena posušena koža od jagode itd…da vam ne naštevam.To je dokaz nepravilnega zamrzovanja,kako prav vse celice na živilu popokajo in po odtajanju imate zato na krožniku samo vodo in še nekaj neki suhi koži podobnega.
Zamrzovalniki so samo prodajna finta in čisto nič drugega.Vi kar upoštevajte navodila iz priloge zamrzovalnika, ali pa še bolje, zamrznize manj kot piše v navodilih in potem odtajajte, pa boste imeli situacijo na krožniko popolnoma enako kot sem napisal.
Pri nas ne zamrzujemo več sveže hrane, ampak ga imamo samo še za led in sladoled

Bi rad povedal, naj vso mojo dobro zelenjavo vržem na gnoj, kupujem drago zelenjavo v trgovini ( že zamrznjeno) in potem, ko jo odtalim ne bo na krožniku lužice? Kdo pa je že slišal, da bi bila odmrznjena jagoda še lepa na pogled ali dobra? Pa če je bila zamrznjena doma ali v posebni komori. Saj se delno strinjam s tabo, Jože, a vseeno pretiravaš. Voda pa priteče iz vsake stvari, saj je vse sestavljeno iz vode.

Jože ima seveda še kako prav.Če se živilo zamrzuje počasi, potem celice v živilu popokajo in ko jih odtalimo iz njih steče voda, če pa je zamrznejno pri zelo nizkih temperaturah se pa to ne zgodi.

ja, saj verjamem. Ampak kako naj potem shraniš doma pridelano zelenjavo ? Misli, da je še vedno boljše zamrznit domačo zelenjavo, kot pa potem kupovati škropljeno svežo ali zamrznjeno zelenjavo.

Lp, Maja

boljše je če jo pateriziraš in paziš da temperatura ne preseže 60-65 st.C.
V slanici seveda in ne z NaCl (kuhinjska sol), temveč z kakšno naravno soljo.
Najslabši način pa je sušenje, kjer se praktično uniči vse.Najboljše pa je če npr. korenovke damo v pesek in v hladen malo vlažen prostor.Dokler traja traja, ne moreš pomagat, če ti zelenjava zgnije.kaj praviš, zakaj pa jabolk ne zamrzneš, pa ti vseeno ne počakajo do novih.
Vse kar v trgovini kupujemo vso zimo, do nove zelenjave je izključno iz hladilnice.tam se zelenjava ne uniči.No zakaj potem tudi mi ne kupimo kakšne takšne majhne hladilnice in rajši kupujemo zamrzovalne omare.

Shranjevanje korenčka v pesku je čista izguba, ker korenček izgubi vse vitamine.

Hja, seveda ima Jože prav, vendar, kot pravi Majuška, jeseni ne gre metati proč pridelane zelenjave in nekaterega sadja. In tudi je res, kolikor sem pač seznanjena, da zelenjava in sadje še najmanj vitaminov izgubi pri zamrzovanju. Naj me kdo popravi, če se motim.

Lep pozdrav!

PS: Meni osebno se zdi nepomembno kdaj izgubi meso, zelenjava ali sadje svojo vodo: ali pri odmrzovanju ali pa pri pečenju, oz. kuhanju. V vsakem primeru jo izgubi.

No ni čisto tako…ni namreč vseeno, ali je zerek mehak-sočen, ali pa je kot žagovina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close