Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako čistite ribe?

Kako čistite ribe?

In sicer mislim tiste večje, pri katerih glavo pustimo, npr. postrvi, skuše,…
Ali vzamete ven tudi škrge ali ne? Jaz jih do danes navadno nisem, danes pa mi je sosed rekel, da imajo ribe, v katerih pustimo škrge, slabši okus, ko so pripravljene.

Lep dan!

Hojla!

Ribo prerežeš po trebuhu in očistiš. Potem OBVEZNO vzameš ven škrge.
Škrge so grenke in sigurno je riba slabšega okusa.

Lep pozdrav!

Mihaela

Ko moj ribič puca, pobere vse ven, ko pucam jaz, ne:)

Meni je najbolje pojesti glavo, posebno pri velikih ribah.
In res še nisem naletela na to, da bi bila riba grenka, če je imela škrge. Mogoče pa imam samo prvovrstne ribe, ki ne grenijo:)))))

<http://kate.moj-album.com/>

Hojla!

Tudi jaz imam rada glavo, sploh, če je tako reš zapečena. Če pa so notri škrge, pa je meni bljak.

Lep pozdrav

Mihaela

Ko mi je mož (takrat še fant) prvič prinesel spucane ribe (postrvi), me je skoraj kap, ker so bile vse brez glav:)))) In njegov brat še danes ne sme videti pečene ribe z glavo na svojem krožniku:)))

Mi smo pa bolj natur varianta, pa smo bili vsega hudega vajeni:)))))
Se hecam, a mislim, da smo si pri ribah zelo različni:)
Imam eno prijateljico, ki rib ne je – obgloda pa vse glave:)))

Moj mož pravi, da moraš najprej ribe odstraniti škrge, še posebej to velja, če ribe ne boš takoj pripravil. Glave pa ni treba odstraniti.

Zanimivo, v učbeniku za kuharstvo pa to ni nič omenjeno.
Tam pa piše, da je treba odstranit plavuti. Edino ene (nisem tako točno brala) lahko ostanejo, za okras.

Je pa res, da pri nas ribe niso nikoli dlje kot do kosila v hladilniku:)

Zdajle pa se bom malo razpisala, ker so bile te informacije zame zelo dragocene, ko sem jih dobila od kuharice Emilije Pavlič (napisala je knjigo Za otroke kuhajmo zdravo). Ona pravi takole:

ČIŠČENJE SVEŽIH RIB
“Priporočam, da ribo očistite takoj, oziroma čimprej in jo operete v SLANI VODI (groba morska sol) in jih kasneje ne solite.
Če morajo ribe počakati, jih lahko že v vrečki posolite, da preprečite kvarjenje. Če tega pravila ne boste upoštevali, bo riba vsako minuto manj kakovostna (hitreje bo zasmrdela).
Rib in drugih morskih dobrot ne namakamo predolgo, razen, če so luske že zasušene. Luske postrgamo od repa proti glavi.

Z majhnim, koničastim nožem prerežemo trebuh od odprtine (vsaka riba jo ima nekje na sredini trebuha) pa skoraj do glave, če želimo, da bo imela riba po peki ali kuhi tudi lepo obliko. V nasprotnem primeru odrežemo glavo za prvo plavutjo.
Nato odpremo škrge in jih s pomočjo topega noža in kazalca odstranimo. Običajno potegnemo ven tudi del drobovja. Drobovje, ki je še ostalo, odstranimo skozi trebušno rez.

POZOR: ne smemo pozabiti prerezati mrenice pod drobovjem! Pod njo je kri, zaradi katere riba hitro zasmrdi. Tako očiščeno ribo operemo v slani vodi, dokler ne odstranimo vse krvi pri škrgah in v trebuhu. Tako očiščena in oprana riba ostane dalj časa sveža, je okusnejša in kuhinja nima vonja po starih ribah. Enako pravilo velja za sveže in zamrznjene morske rake, sipe, lignje, školjke ..
mnogi iz dobrih rib naredijo slabe, ker jih perejo pod pipo, kot perilo. Zato postanejo mehkejše, izgubijo svoj naravni lesk, ker so iz njih izprali sol, ta pa je naravni konzervans.

Nasvet: Ribiči pravijo, da se morska riba ne sme dotakniti “sladke” vode.

Sladkovodne ribe po čiščenju operemo v kisu in vodi (okisani vodi).”

Torej, boste spremenile navade pri čiščenju rib? 🙂

Dobrodošle informacije. In vsekakor resnične, a nemalokrat neizvedljive:(

Če bom spremenila navade čiščenja?
Ne, smo bili do sedaj vsi zadovoljni, živi in zdravi :))) In siti.
Saj veš, navada je železna srajca:))))

Ja, jaz bom od sedaj naprej gotovo odtranjevala škrge. Ostalo drobovje in kri pod mreno na hrbtni strani sem že dosedaj.
Ne vem pa, kako bi lahko ribo temeljito oprala drugače kot pod tekočo vodo.
Tudi pri nas so v hladilniku največ pol dneva os tam pa romajo v želodčke :)))

Hvala vsem za koristne nasvete!

Ko cistim ribo, jo na suho:
Prerezem po rebuhu, odstranim skrge( pri manjsih kar s prsti in res gre drobovje ven); vzamem se papirnato kuhinjsko krpo in z njo prederem tisto mrenico in dobro podrgnem po notranjosti.Porezem plavuti ( hrbtno pustim kak milimeter), zdrgnem luske.
Ko je vse tako obdelano, jih na hitro ( vsako sproti) se oplaknem v vodi, kateri sem dodala morsko sol ( ne pod pipo). Osusim s papirnato krpo znotraj in zunaj. Verjemite, da je taka riba okusnejsa.

Nasveti g. Pavliceve so pravilni ; naucili smo se jih od ribicev. Lp

Zakaj je potrebno porezati plavuti in zakaj se hrbtne malo pusti?

Babi, a vse ribe oplakneš v isti osoljeni vodi ali zlivaš osoljeno vodo po njih?

Ja, Babi, lahko vam na obali, ki imate moreje zraven:))))))))))))))))

Je pa res , da moj ribič, če se le da, vse spuca že na vodi. In se potem doma samo trava dol spere:)))

Hej!

V vecjo posodo natocim vodo in posolim; za tri vecje ribe ni potrebno zamenjati – operem pa eno za drugo; za manjse ( sardele, sardoni…) pa vidim po potrebi, dam jih malo notri in potem naprej.

Saj ni nujno, da odrezes plavuti; jih pa zato, ker so tanke in se v pecici rade ozgejo. Hrbtna drzi lepo meso skupaj, zato pazim, da je nekaj ostane.
Glej, tako delam jaz…kdo drug pa mogoce drugace:)))

Najlepse so pa tiste, ki jih svak ze na colnu scisti in mogoce se z ostrim nozem filete naredi:) Meni ne uspe tako lepo kot njemu. Praksa:) Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close