Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika CROSS BUNS – začimbe + čopič za mazanje

CROSS BUNS – začimbe + čopič za mazanje

Čeprav sem možu že zdavnaj obljubila, da bom zdaj pa RES naredila potico, so me tile CROSS BUNS “rešili”, pa še zvijat jih ni treba :-). Imam pa vprašanje glede začimb: v tistem angleškem receptu sta med začimbami omenjena le cimet in muškatov oreh, pri receptu iz Naše žene pa začimbe za medenjake. Kakšna je razlika (medenjakov ne maram in se nikoli nisem poglabljala v sestavo)?

Pa še glede tehle angleških enot:

1 C milk – je to skodelica (npr. za malo daljšo kavo)? koliko je to približno v dl?
2 T yeast – koliko je to kvasa ???
2 tsp. salt – je to čajna žlička? zravnana ali zvrhana?

In pa seveda vprašanje, ki me že dolgo muči: ČOPIČ za mazanje. Že ene tri sem vrgla stran (vključno s Tupperware), ker so jim odpadale dlake. Nazadnje je žalostno končal Fackelmann (alikakoseženapiše). Kaj pa silikonski, je kaj bolj uporaben? Ali morda obstaja še kakšna tretja varianta za mazanje (razen polivanje z žličko)?

Vnaprej hvala in prijazen pozdrav iz žalostno oblačne Ljubljane,

M.

He, he, sama sebi pa še nisem odgovarjala … oz. postavljala podvprašanja …

V angl. receptu križ pred pečenjem premažemo z jajčnim beljakom, v Naši ženi pa z rumenjakom. ??? Zdaj pa ne vem, s čim bi namazala 🙂

Še enkrat hvala!

M.

Greh vzamem nase:))), ker sem vas s temi buns sprovocirala!

1 Missy, moja skodelica je priblizno 1 dl in 1/2,
cajna zlicka je zravnana, pred pecenjem premazem z mesanico rumenjaka in malo vode, kriz pa premazem z zmesjo limoninega soka in sladkorja; lahko pa tudi beljak+ sladkor; povzeto po enem od receptov.
Zacimbe: imam mesanico – tipicno za to pecivo: cimet, ingver, muskatni orescek, kardamom, klincki…meni zelo ustreza. Te za medenjake ne poznam.
Ce se bojis, pa zmelji malo klinckov, dodaj cimet…ze to bo dovolj.

Ko sem gledala se druge recepte, sem nasla razlike . Ko sem vnesla v Yahoo cross buns, je veliko tega in seveda tudi razlike v delanju testa- glede jajck- in v premazih; so tudi recepti z uteznimi merami, ki mi bolj ustrezajo kot skodelice.

Copic imam en star debel, ki mi ga je dal slascicar – naravne kocine, ki za enkrat ne spuscajo; ga pa imam res samo za peciva.
Se pa da tudi s cistimi prsti lepo namazat ; nona je vedno naredila tako.
Za kriz pa ali vrecka ali tanjsi slikarski copic za tempera tehniko.

Jaz naredim kar po svojem preizkusenem receptu za dobro kvaseno testo za pehtranovo potico, saj je to res mlecen maslen sladek kruhek.

Meni je v Sloveniji nekak spomin na Anglijo:)))

Upam, da sem vsaj priblizno pojasnila in da vam bo vsec:) Lp

Poglej si povezavo http://www.onlineconversion.com, ki je pretvornik raznoraznih enot. Čopič za mazanje pa lahko kupiš v vseh večjih trgovinah.

Cup je 2,5 dl.
tsp je jedilna žlička.
za T pa nisem prepričana, lahko bi bila jedilna žlica.
Sem preverila v moji angleški knjigi za muffine in piše, da so vse žlice zravnane, razen če je drugače napisano. Ali je to standard ali ne, pa ne vem.

V Ikei sem videla “čopič” oz. natančneje: pripravo za mazanje, ki ima namesto dlak gumijasto “lopatko” (joj, ne najdem izraza). Prodajajo dva v kompletu. En ima “polno”, drug pa luknjičasto površino. Videti je bilo uporabno in simpatično (predvsem zaradi odpadanja dlak).
Sem našla slikco:

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Missy, z rumenjakom premažeš hlebčke z zarezanim križem, ko jih daš peči. Ko so pečeni, pa ta križ namažeš s sladkorjem v prahu, ki ga zmešaš z malo vode oz. kopiram iz svojega odgovora (prepisano iz Naše žene):

“Zdaj sem videla, da je v posebnem okvirčku zraven še opisana zgodovina teh kruhkov. Na koncu piše, da so v Veliki Britaniji za veliko noč skoraj obvezni, tako kot pri nas potica, in okrašeni s križi iz gladko umešanega sladkorja v prahu in zelo malo vode.”

Tudi jaz jih bom za veliko noč zagotovo pekla. Njami!

Hvala vsem. Glede merskih enot: T je morda res tablespoon (jedilna žlica), bi rekla da ena kocka kvasa ustreza …

Kaj sem pogruntala glede čopiča: vedno ga dam v pomivalni stroj. In potem pričnejo odpadat dlake. Saj moja mami ima tudi že sto let enega in istega, pa nič ven ne gre … Tisti iz Ikee pa je res silikonski, sem ga videla tudi pri nas v eni od reklam, ki smo jo dobili domov, pa je šlo žal že vse v kontejner.

Oborožena sem z znanjem, jutri pa se jih lotim …

Lep dan,

M.

Ola, pa so pečeni in nekateri že v želodčkih :))) Upam, da bojo tudi hladni dobri. Delala sem jih po receptu iz Naše žene in uporabila začimbno mešanico za medenjake. Ta se zdi mojim preveč aromatična (predvsem zaradi ingverja), zato bom prihodnjič dala samo cimet in klinčke. Meni pa so tudi taki všeč.

Hej,tudi jaz imam podobno izkušnjo-za naše preveč aromatično,zato bodo drugič, namesto začimb za medenjake,romali v testo samo klinčki in cimet…
Nekaj jih je še v zmrzovalniku za “hude” čase,ko vse prav pride…

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Babi, kako so pa tvoji “bunns” uspeli? Sploh ne dvomim…kaj sploh sprašujem!! :)))

LP, zala

Andi, kakšno testo je prišlo po tem receptu iz Naše žene? Meni je prišlo precej mokro, mesenje na pultu sploh ne bi prišlo v poštev, še v multipraktiku se je vse prijemalo. Koliko časa si pustila vzhajati? Jaz zagotovo premalo, samo 1 uro, tako da se skoraj nič ni dvignilo. Tudi pri drugem vzhajanju ne. Pečeni so bili sicer zbiti, vendar vseeno kar v redu, drugi dan pa niso bili več dobri.
Sem ga jaz tako polomila ali je tudi kaj v receptu? Bolj verjetno jaz 🙁
LP Mimi

Hej Mimi, še živa ;-)).

Naj povem, da sem tudi jaz delala kros banse po tem receptu. Dodala sem še kar nekaj moke in je bilo še precej pocasto. Vsekakor je recept in ne ti ;-)). Vse ostalo sem dala po receptu, s suhim kvasom je meni še v kruhomatu hajalo fuuul počasi. Aja, rozin sem dala pol manj, ker nismo ravno ljubitelji le teh. Drugič vsekakor dam več moke in tamali sveži kvas. Drugi dan so pa bili še kar v redu, no, vsaj meni se niso zdeli nič drugačni. Tri ki so ostali sem dala v skrinjo.

Vsekakor nisi kriva ti, recept se mi zdi bolj tako-tako.

Sem delala v soboto potičko po receptu mojstra Goljata je bilo testo krasno in vzhajalo je sto na uro.

Mislim da suhi kvas za takšne zadeve ni ravno najbolj primeren.

Hej!

Ce ste gledale po linkih, je receptov res kar nekaj. Takrat sem sploh pazljiva in ker je to testo v bistvu kot za potico, buhteljne, sem vedno delala po svojem preizkusenem. Pecivo dobro poznam tudi kupljeno, zato tocno vem, kaksno mora izpasti: rahlo, neprezbito in disece – to je vse.
V bistvu je dobro kvaseno testo z dodatkom zacimb.
To ni neka suuuper, oh in sploh zadeva; je simbolicen kruhek preprostih ljudi in tradicionalno velikonocno – anglesko. Zame ima nek poseben pomen. Preprosto in meni dobro; pa se lepo je videti in ce se tople( lahko pogrete) namazes s stopljenim maslom, je res dober zajtrk ali popoldanska malica.
Sama imam najraje sladice iz kvasenega testa; ze mesenje mi daje prijeten obcutek in potem vzhajanje…to je tako zivo:)

Mi je kar malo zal, da sem vas malce obremenila. Ampak na napakah se ucimo:)

Zala, meni so uspeli, kot vedno. Uporabljam pa samo svezi kvas.

Lep pozdrav s soncne obale 🙂

Veš Babi, meni se izgled pri vsej zadevi ne zdi nevemkako bistven. Važno da je doooobroooo! In to je bilo. Drugič bo pa še boljše! ;-))

Babi, če imaš čas malo pokukaj na tale link, Medo Pu je zbrala vse ustvarjalne albume na kup, malo nižje pa je najdeš link tudi na njen alubum (punce imajo zlate roke se mi zdi):

Hvala, Sonce! In pozdravi se cimprej:)) Lep dan Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close