Tiramisu (potrebujem pomoč)
Prosim, če mi lahko pomagate s parimi nasveti za tiramisu, ker ga bom delala prvič:
1. Zamima me katero kavo vi uporabljate? Jaz nisem ne vem kakšna ‘kofetarica’ in pijem navadno Bar kavo. Ne vem ali bi jo uporabila pri pripravi tiramisuja zaradi zorca. Tudi, če bi jo pustila nekaj časa, da stoji mislim, da bi se zorec vsaj delno dvignil, če bi jo precejala ali pretakala. Ali ji dodam tudi mleko?
2. Ali daste v kavo kaj ruma oz. likerja (katerega?) in koliko? Žličko, dve? Ali ne daste nič?
3. Ker se mi zdi pekač prevelik me zanima katere posode uporabljate ve?
Že v naprej hvala za odgovore!
1. Sama uporabljam Neskaffe,ker ni nič “zoca”, pa še hladno lahko naredim.
Mleka ni potrebno dodajati. Ko delam za otroke, pa delam s kakavov oz. z brezkofeinsko belo kavo (a je s pravo res najboljši).
2. Navadno ne dam, ker v bistvu dam rum že v kremo; a tudi v kavo paše – tako kot v ledeno kavo. Malo, ravno toliko, za vonj in poseben okus.
3. Včasih ga porazdelim po lončkih za kompot, da ima vsak svojo porcijo (piškot v lonček, kavo čez, nato kremo in to je to). Največkrat ga delam v Tupperware posodi za zmrzovanje – eni dolgi in dveh malih – se lepo pokrije in spravi v hladilnik. Mi je ravno za moje količine. Pa tako lahko za otroka naredim po svoje, za naju pa s kavo.
Včasih dam v jena posodo (pravokotno), delala sem pa tudi že v veliki okrogli posodi s pokrovom (premera 30 cm)
Mislim, da se moraš to nekako “naučit”, glede na posode, ki jih imaš in glede na količino, ki jo delaš.
Pozdravljena Mimi!
> 1. Zamima me katero kavo vi uporabljate? Jaz nisem ne vem
> kakšna ‘kofetarica’ in pijem navadno Bar kavo. Ne vem ali bi jo
> uporabila pri pripravi tiramisuja zaradi zorca. Tudi, če bi jo
> pustila nekaj časa, da stoji mislim, da bi se zorec vsaj delno
> dvignil, če bi jo precejala ali pretakala. Ali ji dodam tudi
> mleko?
Za tiramisu sicer skuham filter kavo (katerokoli že imam), če pa bi delala s turško, bi jo skuhala toliko, da bi jo bilo za v en širši lonec, da bi piškote pomakala “z vrha”, zoc je tako ali tako na dnu.
>
> 2. Ali daste v kavo kaj ruma oz. likerja (katerega?) in koliko?
> Žličko, dve? Ali ne daste nič?
Obvezno dam not rum (na “oko” bi rekla dva zamaška za cca 2 dl kave) in veliko sladkorja. Mleka nič. Če delam za otroke, dam tako ali tako kakao.
>
> 3. Ker se mi zdi pekač prevelik me zanima katere posode
> uporabljate ve?
Odvisno koliko mislim narest. Tisti velik pekač, ki sem ga dobila poleg pečice je za cca 30 dag piškotov in 50 dag skute. Sem pa delala tudi že v jena posodi in posodi za torto.
Srečno!
M.
Strogo kavo iz kafetjere ( drugačne itak ne znam skuhat). Včasih dodam malo mleka (ponavadi, če mi zmanjkuje kave), rum pa obvezno: žlico ali dve. Posodo pa seveda glede na dozo. Obvezno tri plasti piškotov (spodaj, v sredini in na vrh. Vrhnjo včasih še prelijem s kremo, včasih pa kar s stepeno smetano. Če vidim, da je kreme premalo, ukinem zgornjo plast piškotov, torej samo spodaj in v sredini. Prvič boš provala, naslednjič boš to že vse znala.
Forum je zaprt za komentiranje.