Ribe v ponvi
Žal imam tako pečico, da mi po peki v njej še tri dni smrdi celo stanovanje (karkoli pečem). Če pečem ribe, je jasno še toliko hujše. Ker pa jih imamo zelo radi, bi jih poskusila speči v ponvi. Imate kakšno idejo, katere so za to najprimernejše, kako jih speči, kako dolgo?
Razmišljam o filejih postrvi, samo popečenih na olivnem olju. Mogoče malo česna, limoninega soka. Sicer imamo ribe najraje bolj “natur” – v pečici sem vedno pekla orade samo s česnom in peteršiljem ali pa v soli.
Hvala in lp,
Katarina
Jaz dodam česen šele potem, ko so ribe pečene, saj ne maram zažgnega česna (pokvarjen, grenak okus:( )
Nekaj časa že dajem na skuše tisto začimbo za ribe, od Maestra se mi zdi da je. Na druge ribe tega ne dajem, samo sol in poper, saj je začimba kar agresivnega okusa. Ko je pečeno, pa seveda čez še tržaško omako.
Sicer pa v ponvi pečem sardelice, girice, postrvi, pa tudi skuše. Vse s kostmi. Je že tako, da mi je “taprava” riba samo tista, pri kateri vsak sam trebi kosti, pa še obed dalj traja, kar je dobrodošlo :)))
Lep pozdrav!
v ponvi lahko peces katerokoli /skoraj/ ribo. od giric,sardel,postrvi ,orade,..tudi fileje…
ocistis,operes,obrises,solis,pomokas in speces v olju. dolzina peke je odvisna od velikosti. tesko bi rekla, sardele par minut na vsaki strani,postrv malo vec…pazi edino,da jih ne bos “na silo” obracala. obrni jih sele,ko vidis,da so ze malo “odstopile”…sicer bos ob hrustljavo kozico.
ce vam je vsec,lahko “v trebuh” das ze pred pecenjem nekaj nasekanega cesna in petrsilja. meni je bolj vsec ,ce ta “premaz” naredim hladen z olivnim oljem. lp petra
Naj ti samo opišem moj sistem peke postrvjih filejev:
Fileje očistim, osušim s papirnato brisačo, jih na hitro povaljam v koruzni moki in položim v segreto teflon posodo, v kateri je le malce olivnega olja. Po eni strani jih pečem cca 13-15 min, nato obrnem in pečem še cca 5 min. Ko so lepo hrustljavo pečene, jih položim v posodo, posolim in pokrijem za 2 min. Šele na krožniku si vsak svojo porcijo pokaplja s tržaško omako in limonco. Nikoli ni reklamacije pa dober tek
Enako kot larisa, le manj časa pečem – je pa odvisno od debeline in tega kako zapečeno ima kdo rad.
Jaz ne pokapam z limono, ker mi ni dober okus – limona sama že “zapeče” meso, pa se mu potem spremeni okus. No, morda ima kdo to rad, mi ne.
Tudi jaz dam šele na mizo tržaško omako – zapečen česen in peteršilj postaneta grenka.
Vedno pečem ribe samo v ponvi ali na žaru, nikoli v pečici. Ne vem zakaj, tako smo se navadili.
Jaz postrvi dam v marinado že večer pred peko. Preden jih dam v ponev pa jim v tebuh dam še peteršilj in česen pomešana z malo olivnega olja. Ribe še povaljam v drobno zmleti “polenti” in jih dam na zelo vročo ponev. So zelo hitro pečene in kožica je lepo hrustljava. Še zmerom pa so zame najboljše pečene na žaru z ogljem. Tam rabiš malo več previdnosti ampak ogenj naredi tisti pravi okus.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.