TORTA CRNI GOZDICEK – BISKVIT?
Pozdravljene,
danes zvecer bi rada naredila torto Crni gozdicek, saj veste, tisto, po kateri slovi slascicarna Rustika v LJ 😉 Nabavila sem ze vse potrebno – smetano, temno cokolado, in visnje……zadaj pa se mi zatakne pri biskvitu…biti mora temen, torej z dodatkom cokolade ali kakava. Nocem prevec tezkega in zbitega biskvita, vendar tudi tisti “puhasti” (tak samo z jajci, sladkorjem in moko) ni ta pravi…kaj predlagate, kaksnega naj naredim, mogoce po katerem receptu ali naj eksperimentiram po svoje? V bazi sem sicer nqasla en recept “torta crni gozdicek po moje”, ampak tam mi biskvit ni vsec…
Pa se nekaj me muci glede visenj – ali gredo v smetano med plasti biskvita ali se jih posuje po biskvitu, preden se ga da pect v pecico? Vceraj sem videla kos te torte v Rustiki, ampak samo na hitro, ko sem sla mimo in se mi je zdelo, da sem videla da so bile visnje v biskvitu in ne v kremi….kaj zdaj??
Prooosim naj mi kdo malo pomaga! 🙂
LP,
Zala
Biskvit za pekač premera 24 cm:
4 jajca
100 gr moke
150 gr sladkorja
20 gr pravega grenkega kakava
8 žlic olja
8 žlic vode
žlička pecilnega praška
Pečico segrejte na 172 stop.C.
Kakakv zmešate z 8 žlicami vode, sgrejte do vrenja (je zelo gosto in
je treba veš čas mešati, da se ne prime) Odstavite in ohladite.
Penasto zmešate rumenjake z eno tretjino sladkorja. Potrebno je res dobro in dolgo stepati, da zmes zelo naraste in se zgosti. Primešajte
8 žlic olja in še malo stepajte. Dodate kakakv in še mešate. Dobljeni zmesi
primešate zelo trdi sneg iz beljakov, ki ste mu med mešanjem dodali preostali sladkor.
Moko presejte in s pecilnim praškom nežno in previdno, postopoma vmešate v zmes (ročno ne z mešalnikom).
Zmes vlijete v tortni model in pecite 35-40 minut. Ko se ohladi prerežite in
polovici navlažaite s sokom višnjevega kompota.
Stepemo 2-3 sladki smetani, dodamo 2-3 liste namočene želatine in že preje odcejene višnje iz kompota. Pokrijemo z drugo polovico biskvitnega testa in damo v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč. To naredimo kar
v tortnem pekaču.
Torto nato prestavimo na tortni podstavek, okrasimo z zelo trdo stepeno sladko smetano in najo z ribežnom na grobo naribamo jedilno čokolado.
To je to.
p.s. Tiste gospe, ki na forumu vse skritizirate preskočite ta recept, ker je
velikokrat preizkušen.
LP
Kuharcek, havla lepa da si se potrudil in zame prepisal ta recept – in se ob tako pozni uri 🙂 Tole glede pravega kakava mi je pa cisto uslo iz glave – seveda bom to naredila! Nobene cokolade v testo! Zaradi okusa bom dala v testo raje 8 zlic masla ali malo manj, in zelatine ne bom uporabila, ker se mi je majckeno upral….bom raje smetano zelo trdo stepla in itak bo tortica oz. rezine zelo hitro posle, ker ne bodo zdrzale dolgo 🙂
Hvala se enkrat in uspesno peko se naprej!
LP
Forum je zaprt za komentiranje.