Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika rogljički iz v vodi vzhajanega testa

rogljički iz v vodi vzhajanega testa

Ali ima katera recept za rogljičke iz testa, ki se vzhaja v vodi. Jaz sem ga nekam založila in ga ne najdem.
Lep pozdrav vsem!

Zanj sem ze slisala, a nikoli delala in ga tudi ne poznam.

Ce ga slucajno najdes ali katera druga, ga pa napisite:))) Lp

V VODI VZHAJANO KVAŠENO TESTO
85 dag moke
3 dag kvasa
1 zav. vanilijevega sladkorja
6 dag sladkorja
1/2 litra mleka
1/4 kg margarine ali surovega masla
sol
sok in lupinica od ene limone

Kvas zdrobimo v mrzlo mleko, mu pridamo še navadni in vanilijev sladkor,
raztopljeno maščobo, sol in sesekljano limonino lupinico in sok.

Iz te mešanice in moke zamesimo testo. Ko je dobro ugneteno ga
zavijemo v namazan prtič in obesimo na kuhalnici v lonec mrzle vode. Čez
1 do 1 1/2 ure denemo vzhajano testo na pomokano desko, ga razvaljamo ter uporabimo za razno pecivo.

Zakaj pa se mora gibati v vodi? A ni preveč pocasto ko ga hočeš valjati?

Če bo katera delala naj pove kako ji bo uspelo?

Lepo kuhajte i pečite.

Jaz imam naslednji recept

1 rastlinska mast 500 g
1 kg moke
20 žlic mleka
kvas
rum
limonina lupinica
vanil. sladkor

Vse sestavine zmešaš. Kepo testa, ki ga dobiš daš vzhajati v vodo.
Testo potone, ko pride na vrh je testo vzhajano.
Razvaljaš, razrežeš na kvadrate ali trikotnike, daš kupček marmelade in oblikuješ kifeljčke.
Tudi sama sem mislila, da bo testo pacasto pa ni bilo.

Lahko pa za probo narediš iz pol mase.
Lep pozdrav, Marija

No, jaz imam recept za piškote, ki vzhajajo v vodi ( nismo nikoli delali rogljičkov), a je iz masti. Gre nekako takole:

10 dag kvasa( jaz ga dam samo 4)
1 žlico sladkorja ( samo za kvasni nastavek)
2 dcl mleka
1 kg moke
1/2 kg masti

Zamesimo, zavijemo v cunjo in damo vzhajat v vedro z vodo. Ko priplava na vrh, je dovolj vzhajano, da delamo piškote naprej. Mi smo testo razvaljali (malo pomokam desko in valjar, pa se ne paca), izrezali krogce, v zgornjem z naprstnikom še luknjico. Na spodnjega žličko marmelade in zlepili skupaj pa v pečico. Pečene posujem z mletim sladkorjem. Boljših piškotov skoraj ne poznam (mogoče išlerji, a morajo bit v hladilniku – to ne).

Jzst!

Strinjam se s tabo:)
Vcasih smo imeli sosedo ( Vojvodinka) in je to testo delala s prasicjim salom( ga je malo), ki so ji ga prinesli svojci. V ustih se naravnost topi in ne deluje mastno.

Lp

Mams, očitno sva istočasno pisali, pa tudi recept je zelo podoben. Ups, jaz sem pozabila napisati še sol – ščepec soli.
Ja Babi, da si prste oblizneš. Ko se bova zmenili za kavo, jih prinesem s sabo. Jaz jih delam iz navadne masti, ne iz sala. Bom pa provala tudi to, saj imam eno vazo masti iz sala. Mogoče bodo še boljši.

Zanimiva ideja tole s piškoti, pa še zavijati ni treba rogljičkov.
Bom probala narediti.
Imam obdobje, da sem brez idej za pečenje in kuhanje.
Občutek imam da sem izgubila “jermen”. Ampak ga bom poiskala.
Lep pozdrav, Marija

Ola !

Mams, mi lahko prosim poveš, koliko kvasa daš v testo.

Hvala in lp, Maja

Hej, Jzst!

Velja! Ko bo ta mraz malo popustil, se bova dobili v slascicarni na kopaliscu ali kje drugje.
Bos kar ti dolocila, kdaj. Meni cas ni ovira, ker sem upokojenka; ti pa hodis v sluzbo. Prav? Pa se Tan bi se nama lahko pridruzila, da Primorke “ksno” recemo :))) Lep dan Babi

Dobra ideja Babi, le ti piškoti so bolj “zimski”. Ja, jaz sem v službi cele dneve. A ko se dnevi zdaljšajo in ogrejejo, bomo lahko šle magari zvečer. Za Tan pa nisem vedela, da je tudi z našega konca. Super, več nas bo, lepše bo.

Lep dan vsem

V piškote dam eno kocko kvasa. Ne vem točno koliko gramov je to.
Kvas je zavit v srebrni papir- ni od Žita, ker ga v naši trgovini skoraj ne dobim.
Lep pozdrav, Marija

Mams, hvala. Ta kvas poznam, ga kupujem :))

LP, Maja

Tovrstno testo se da v vodo, da se znebi vonja po masti (ali salu). Tovrstni recepti so recepti naših babic. V tistem času ni bilo margarine in podobnega, zato se je tudi za pecivo uporabljala svinjska mast in zaradi precejšnje količine masti bi imelo pecivo premočan vonj, ki pa ga namakanje v vodi odvzame. Velika količina maščobe pa testu doda krhkost.

Ha, tega glede vonja pa nisem vedela. Po pravici povedano, jaz tega testa ne vzhajam vedno v vodi, ker vzame precej časa, pač pa ga čisto normalno vzhajam in nima nekega vonja, edino količino kvasa sem zmanjšala, da nima vonja po kvasu. So pa res boljši takrat, ko jih vzhajam v vodi.

Jzst, ni problema zaradi piskotkov, ce spadajo bolj v zimski cas… bomo pa kafe pile:)

Ko sem vceraj videla sliko galebov na ledu v Secovljah, sem se spomnila zime iz mojih dijaskih let, ko je bil Skocjanski zaliv zamrznjen in po Cankarjevi smo sli do Vojkovega nabrezja ( takrat je bilo tam morje in nobenih his), pa hajd po ledu spremljali sosolca do Bertokov.
Tudi na Bonifiki so bili kanali zamrznjeni. Smo se drsali:)
Dokaz, da so take zime ze bile! Kar mamo vprasaj.

Lep pozdrav Babi

Ja, ravno včeraj mi je tast pravil o tisti zimi leta 56, ko je bil glih tak mraz tukaj v Kopru. Glede morja na Vojkovem, jaz se tam samo solin spomnem, moja mama pa se je še kopala tam.
No, ampak zdaj baje prihaja otoplitev. Tako, da bomo iz minus 10 prišli na minus 3 in bo snega padal ( sem glih prej hecala hčer, da ga prinaša s seboj iz Ljubljane, ki zdaj prihaja domov)
LP

Še eno vprašanje imam. Mi lahko katera prosim pove, v kako veliko posodo moram dat vzhajat testo.

Hvala in lp, Maja

Pri nas smo vedno uporabili vedro. Mislim, da bi bila kakršnakoli kozica ali skleda premajhna.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close