Kuhanje prosene kaše
Kupila sem instant proseno kašo (na kateri piše, da se kuha 10-15 minut) in hotela skuhati češpljevo kašo. Tako sem skupaj kuhala suhe slive in kašo na mleku. Po več kot pol ure kuhanja je bila kaša še popolnoma trda in sem vse skupaj vrgla stran.
Ali je bila napaka v tem, da sem jo kuhala na mleku (bi jo morala na vodi?) ali v tem, da sem najprej v mleko dala slive in šele potem kašo? Ali v čem tretjem? Zdaj sem kupila navadno proseno (baje “bio”) kašo. Koliko časa pa je treba kuhati to?
Hvala za pomoč in lp,
Katarina
Čisto navadna kaša se navadno kuha 25 do 30 minut. Tako da instant variant nikoli nisem iskala. Mora imeti pa kaša veliko vode. Dokler se kuha mora biti pokrita z tekočino. Mogoče si imela premalo tekočine in se zato ni skuhala.
Sama kuham proseno kašo z kislo repo in nisem imela nikoli težav.
Lep sončen dan želim
Mateja
Kašo kuham samo v mleku, kadar delam narastek iz prosene kaše. Kuham jo cca 20 minut do pol ure, vedno je kuhana v tem času. Nedavno je ta debata že potekala in so vsi drugi rekli, da proseno kašo kuhajo precej manj časa in da mora biti po tako dolgem kuhanju poc. No, ni poc, je še kar prijetno trda. Morda je res odvisno od vrste kaše, kaj pa vem…
Hrano metati stran je “grdo in greh” !!! bi pač dalj časa kuhala.
Pri kuhanju se je treba držati le “okvirjev”, v bistvu pa se moraš zanesti nase, med kuhanjem poizkušaš in vidiš kdaj je gotovo.
Nerodno je le v primeru, da zamizo že zevajo lačna usta, v loncih pa še napol surova hrana 🙂
“Kilometrina” pri kuhanju oz. izkušnje so tiste, ki naredijo jedi odlične (seveda poleg dobrih sestavin).
Če v receptu piše kuhaj 10 minut – že po petih pokukaj v lonec in se prepričaj, kako poteka kuhanje, da ne bi bilo slučajno preveč. Podobno pazi pri pečenju. Dolžina kuhanja (peke) in temperatura so odvisni od posode, od štedilnika, pečice itd.
Le pogum in srečno v bodoče.
Ugibam, da imajo mogoce suhe cesplje dovolj kisline, da se skrob ne skuha – ali se mleko ni sesirilo med kuhanjem?
To je namrec neka zvijaca – krompir ostane trd, ce ga kuhas v jedi, ki si ji ze dodal svez paradiznik, prav tako se riz ne razkuha, ce vodi dodas zlico limoninega soka.
Sicer pa jaz proseno kaso kuham tako, da jo kakih 15 minut kuham v vodi, potem zacnem dolivat mleko, vse skupaj pa traja najmanj 40 minut. Nikoli ne kupujem instantne.
pozdravcek,
proxima
Hej!
To je mogoce edina jed, ki jo je moz prepovedal. Ze v otrostvu je ni maral.
Prepisem iz knjige – nimam izkusenj. Recept je za 8 ljudi.
2 l vode, 1/2 kg suhih cespelj, 40 dag kase, sol, surovo maslo
Prejsnji vecer namocene cespllje skuhamo na pol. Potem jim prisujemo oprano kaso, vse malo solimo in kuhamo se priblizno pol ure. Ce je jed pregosta, jo razredcimo s kropom. Kaso vlijemo v skledo in zabelimo z raztopljenim maslom.
Ze vidim, da je recept iz tistih casov, ko je bilo 7 suhih let in 7 suhih krav:))
Na melku je verjetno boljsa.
Sama delam vedno le kot narastek. Lp
Navadna prosena kaša je v cca 20 minut kuhana. Na vodi ali na mleku. Mogoče so bile res razlog češplje -kot krompir v kisli vodi. Ne vem, ugibam.
Češpljeve kaše sicer ne delam, ker je nihče ne mara, radi pa jo imamo z rozinami in zapečeno v pečici. Sama pa imam najrajši kuhano na vodi , na koncu pa vanjo umešan parmezan.
V februarskem Zdravju veliko piše o kašah, dodani so tudi recepti, med katerimi je ta za češpljevo proseno kašo.
Potrebujemo:
1 liter vode
300g prosene kaše
300g suhih sliv
100g suhih marelic
3 jajca
50g olja
20g drobtin
50g sladkorja
sol in cimet po okusu
Priprava: v vodi nekaj minut kuhamo suho sadje, dodamo kašo, cimet in sol. Kuhano kašo (žal nič ne piše, koliko časa se kuha) stresemo v skledo, dodamo rumenjake s sladkorjem, premešamo in rahlo vmešamo sneg beljakov. Ognjevarno posodo dobro naoljimo, potresemo z drobtinami, vanjo stresemo maso in hitro zapečemo ( ni podatkov o temperaturi in času pečenja).
Čitam te vaše odgovore in premišljujen, koliko časa sem jo kuhala prejšnji teden, ko sem jo naredila.
Kašo sem splahnila in preden šla v službo zalila z vodo – dosti vode. Po prihodu domov sem jo dala kuhat in mislim da se ni kuhalo niti 15 mimut – ker sem v tem času le počistila po kopalnici- nato pa nadaljevala.
Polovico kaše sem dodala kisli repi, polovico pa pustila ohladiti in v zmrzovalnik. Uporabila jo bom danes kot prilogo k satarašu. – jo kar zmešam vnes-
Jaz kašo vedno skuham posebej in nato dodam k željenemu. Morda bi bilo smiselno tudi tebi poskusiti tako.
Kaša je zelo zdrava, saj ima velik čistilni efekt.
STE MORDA ŽE SLIŠALE: Če bi človek odvajal kot ptič (tudi v letu), bi živel vsaj 140 let.
Lepo kuhanje in dober tek!
Odlični so ohrovtovi zavitki s proseno in ajdovo kašo:
Ohrovtove liste na hitro blanširam in jih poplaknem z mrszlo vodo. Posebej pražim čebulo v katero dodam malo ajdove in malo prosene kaše, solim in popram. Lahko daš tudi malo pancete in gobic (po želji). Dodam vodo in podušim do mehkega. Maso malo ohladim in dodam 1 jajce. Na vsak list dam ca 2 žlici nadeva in uvijem kot sarmice. Dam jih v pekač potresem z ribanim sirom in parmezano,, lahko se pripravi tudi gosti bešamel in pečem na 200 ca 20 min.
Palačinke s proseno kašo:
Pripraviš palačinke kot ponavadi pripravljaš. Za nadev skuhaš proseno kašo v melku, kateremu si dodal vanili sladkor in malo soli. V kuhano in ohlajeno kašo dodaš orehe, rozine in malo sladke smetane, da dobiš lepo mazlijiv nadev in še posladkaš (po želji).
LP Silvia
Še en recept iz revije Zdravje:
ZELENJAVNI PROSENI NARASTEK
Potrebujemo:
200g prosene kaše
ščepec muškatnega oreščka
ščepec majarona in rožmarina
sol
sveži por
100g špinače
4 cela jajca ali 8 beljakov
50g naribanega parmezana
2 kozarca posnetega mleka
20g dietne margarine
Priprava: Proseno kašo skuhamo skupaj z začimbami. Kuhano kašo odcedimo in odstranimo rožmarin. Por in špinačo dobro operemo, drobno narežemo in damo v mešalec skupaj s celimi jajci (ali samo z beljaki) in mlekom. Osolimo in zmešamo v penasto maso. To vmešamo v kuhano proseno kašo. Ognjevarno posodo namažemo z margarino in vanjo stresemo pripravljeno maso, potresemo s parmezanom in zlatorumeno zapečemo v segreti pečici.
Forum je zaprt za komentiranje.