Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nakelda – Tinkarca, Primorke in ostale

Nakelda – Tinkarca, Primorke in ostale

Tinkarca, omenila si knjigo primorske kuhinje. Zanima me, ce je opisana tudi jed “nikelda”. Spominja me na goriske ” fulje”.

V moji knjigi o istrski kuhinji je opisana. Je katera ze to delala? Na vasi je
pri starejsih gospodinjah veckrat skuhana.

Lep pozdrav

Babi, recept za fulje ali fuje sem našla v simpatični knjižici Sonjine slaščice s podnaslovom Dobrote iz Števerjana v Brdih (izšla pri Goriški Mohorjevi družbi 2001). V knjižici je več imenitnih receptov, tu pa ti posredujem recept za fuje, mogoče ga bo poskusil še kdo:

VELIKONOČNE FUJE

Sestavine za približno 10 oseb:

1 kg mlečnega kruha
400 g sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
400 g v rumu namočenih rozin
naribana limonina lupina
1 jajce
50 g drobnjaka
100 g slanine
voda, v kateri smo kuhali pršut

Polovico kruha naribamo, ostalo polovico pa zrežemo na kocke, ki jih rahlo polijemo z vodo, v kateri se je kuhal pršut.
Slanino zrežemo in pocvremo, nato jo vlijemo na sesekljani drobnjak, umešamo še sladkor, vanilni sladkor, jajce, rozine, limonino lupino in nariban kruh. Testo ugnetemo in s pomokanimi rokami izoblikujemo majhne klobase. Kuhamo jih v vreli vodi, v kateri se je kuhal pršut. Ko pridejo na površje, jih s penovko odcedimo in položimo na desko, da se ohladijo. Postrežemo s pršutom.

To je tipična briška velikonočna jed, ki je značilna predvsem za gornja Brda. Upam, Babi, da ti bo teknilo. Dober tek!

Bok!

ja, v moji kuharici sta dva recepta za “nakeldo”.
Sama tega še nisem delala, bo pa treba poskusit, saj izgleda ok. je pa malo nenavadna kombinacija – pršut in rozine. Če želi katera recept, ga prepišem..

LP

Hej!

Andi, moja nona Brika: je to vedno delala ob veliki noci. Kot otroka me sladkost ni motila. Tudi “mulce” – krvavice je naredila z dodatkom rozin.

Nakelda je zelo podobna, le da jo kuhajo v kokosji juhi namesto v vodi pd kuhanega pleceta.

Sem ze delala, le sladkala nisem. V bistvu je zelo podobno kruhovim cmokom.

Tinkarca, tudi v moji knjigi sta dva recepta; verjetno ista.

Krusne drobtine ( lahko pol sladek kruh, pol navaden), prsut, panceta in sir-
parmezan ali staran ovcji sir, satraj, jajca ( od 5 do 8 ) na kg drobtin.
Tu jim pravi zmrvljen kruh – torej na roko, ne fine drobtine.
Postopek enak kot pri fuljah.

Meni se je na Gorenjskem tudi zdelo cudno, ko so mi postregli sunko s potico ali sladkim kruhom; pa ni bilo slabo. Tudi ocvirkovko sem ze jedla malo sladkano.

V Franciji pa obvezno ponudijo zraven gosjih jeter ( pasteta) popecene rezine sladkega kruha. Ko kupis, ti avtomatsko ponudijo se ta kruh .

Lep pozdrav Babi

ojla primorke

jaz bom pa tokrat malo mem vsekala s temo ampak se mi zdi tak fini naslov

bi vas pa prosla če mi katere pove naslov in tel. od koga ki prodaja olivno olje, vem za enega pri strunjanu pa smo zgubili št.

hvala

Hej, Hanica!

Na Najdi. si sem nasla tole:

http://users.volja.net/olje- Umer

Imajo spletno stran z vsemi podatki, cenami in tf. stevilko. So v Hrvatinih nad Ankaranom. Je verjetno se veliko prodajalcev; tudi moji znanci. Toda nikoli ne dajem telefona brez njihove vednosti in niti ne vem, ce ga imajo se kaj na razpolago. Stalnim kupcem prodajo ze takoj po stiskanju.

Lep pozdrav Babi

Drugace ga vsi prodajajo po ceni od 2200 do 2500 sit liter.

Tukaj je še en naslov:

LP

Zdravo!

Babi, sigurno bomo to poskusili. Smo pa mi zelo nobel, saj smo enkrat naredili krvavice z rozinami in to le zato, ker so jih otroci jedli, pa so šle zraven v maso. pa se nam še sanjalo ni, da bo okusno.

Lep večer. Pripravite si kurjavo, ker misli zima še kar opletati.

Tinkarca, kar napravi. Morajo se pa res kuhati v cem boljsem kot v navadni vodi.

Spomnim se, da je stric mamo nahecal. Na kroznik ji je dal najdebelejso fuljo- kot posebno pozornost.
Ko jo je mama z vilico hotela razpoloviti, ji je zletelo z mize. V fuljo je stric dal lesen jajcek za krpanje nogavic:)
Stric Drejcek je bil najmlajsi ocetov brat ( 15 let) in sem prepricana, da je bil v mamo do uses zaljubljen. Stalno je bil pri nas in se mene razvajal:)
Padel je v partizanih se ne 19 let star.

Da, se pri nas je res hladno – burja ; a v peci tako prijetno prasketa.
Drva – to je poezija. Je ne dam, te peci:))) Pa v drvarnici je tako prijetno cepiti polencka na tanke trske. Ko grem dol, me lep cas ni v stanovanje.
Mackona pa sarita in stikata za miskami, ki jih nikjer ni. Reveza:(

Lep vecer Babi

bo se kar opletala,kajne!?….doma v lj kurijo kot zmesani/ radiatorji/ cca 24-25 st! ce pa gremo na vikend ,je pa bolj kriza!:) tam pa tudi cepimo,pa grejemo,pa cakamo,da se bo ogrelo!)) ta vikend bom kar doma v lj- sem ravno po virozi!!
meni ta sneg nic vec ne “leze”…prepozno!! vsaj 1 mesec! nasa kuza je pa cisto ponorela,….valja se, “pluzi”…koplje,…vsaj nekomu je lepo!!! lp petra

hvala to z olivnim oljem je tudi meni prav prislo samo en link od babi pa ne dela
a bi mi hotela se katere pojasniti na kaj moram paziti pri nakupu olivnega olja

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close