kruh iz avtomata se drobi
Spoštovane mojstrice in mojstri,
za darilo sem dobila avtomat za peko kruha Clatronic. V njem pečem kruh po receptu iz kulinarike. Kruh je zelo dobrega okusa, vendar je izredno drobljiv. Nanj ne moreš nič namazat, ker se samo drobi. Že ko ga režem, je vse polno drobtin in kruh “razpada” na koščke.
Dam pa tole 3 dl mleka, 1 dl vode, 400 g bele moke tip 500 in 100 g ržene moke, 1 kocko kvasa, malo soli in sladkorja. Vse skupaj potem vključim na hitri program.
A mi lahko pomagate in poveste, kaj delam narobe. Ko sem dala na normalen program, pa je kruh med mesenjem postal lepljiv oz. je šlo vseskupaj čez posodico in ga sploh nisem mogla dat pečt, ampak je bilo treba ustavt program.
Za vse vaše nasvete in mneneja vam bom hvaležna.
Lep pozdrav,
Ana.
Saj ne vem, ali ima to v resnici kaj vpliva na kruh iz kruhomata, ampak jaz dam vedno zraven še “en brizg” olivnega olja. Ali pa včasih košček masla (redko). Kruh se mi pa ne drobi.
Druge ideje nimam. Res pa je, da sama vedno delam kruh samo iz vode ali pa včasih dodam še jogurt. Z mlekom ga pravzaprav še nisem pekla. Ampak to gotovo ne more biti razlog za drobljenje.
Osnovni in preizkušeni recept (s Kulinarike) je 330 ml vode, 500 g moke (ene vrste ali v razmerju 4:1 v korist bele), žlička soli, žlička sladkorja in ena mala kocka kvasa oz. en suhi kvas (oboje velja le, če pečeš na hitrem programu, sicer maksimalno polovico tega).
Mislim, da imaš preveč tekočine. Tistih 100 g ržene moke je najbrž ne potrebuje toliko več. Pa z vodo ali kefirjem poskusi. Lahko dodaš tudi žličko olja (moja mama jo je vedno, ko je sama pekla kruh ali potico).
Na hitrem moram obvezno podaljšati peko za 20 minut, ker je sicer kruhek še čisto bel (Kenwood), potem se pa naredi hrustljava škorjica.
Veliko uspeha, brez drobtin :))
Natassa
Tudi jaz mislim, da daš preveč tekočine. Sama imam sicer Severina, vendar so razmerja med moko in tekočino gotovo enaka. Pri vseh priloženih receptih je razmerje ali 600 g:400ml ali 500 g: 330 ml. Meni so se v začetku drobili predvsem kruhi, pri katerih je prevladovala polnozrnata moka ali celo otrobi (za diabetika). V nekaterih tujih receptih sem zasledila, da dodajajo gluten ravno za nekakšno “lepilo”. Ker ga nisem dobila, sem poskusila z mlekom v prahu oziroma sojinim napitkom v prahu (pribl. 2 čajni žlički) in od takrat se mi kruh ne drobi.
Jaz uporabljam aparat SEVERIN vendar je vseeno. Moj recept je naslednji
150 gr navadnega jogurta
2,80 dcl mlačne vode
2 čž soli
20 dag bele moke-gladke
20 dag črne moke
20 dag ržene moke
1,5 čž suhega kvasa
1 čž sladkorja
V aparat dam v tem vrstnem redu, kot sem napisala, ker je dobro, da so na dnu tekoče sestavine. Sol in kvas ne smeta biti skupaj, ker kvas potem ne deluje tako, kot bi moral.
Dam na hitri program NORMAL (to je program, kjer je večina pšenične moke) in spečem. Ko je peka gotova ne vzamem kruha takoj ven temveč ugasnem in odprem pokrov, kruh pa pustim še za ca 5 min notri. Nato ga vzamem ven, gre z lahkoto in spodaj ni velike luknje. Obrnem ga na rešetko ter ga ponovno obrnem pravilno, da je luknja dol in pustim, da se na rešetki ohladi.
Kruh lahko pade, če je preveč sestavin notri, ki testo naredijo pretežko.
Meni vedno uspe in je zelo dober. Traja pozimi tudi 4 dni, poleti pa lažje splesni, ker je vroče. Rešitev – hladilnik. Drugače pa se tega kruha dejansko ne da toliko pojesti kot navadnega, ker je bolj poln. LP Silvia
Tudi jaz imam Severina.Pečem pa vglavnem kruh iz polnozrnate moke in mimam občutka,da bi de pretirano drobil.Pečem pa po sledečem receptu-čeprav so vse mere približne,na hitrem programu,ker se počasni ravno tako ni obnesel.
500g ponozrnate moke
100g ržene moke
70ml olivnega olja
cca 300ml vroče vode
1 mala merica sladkorja
2 mali merici soli
1/2 zavitka suhega kvasa(ali 1 1/2 male merice)
Sproti preverjam,če je potrebno dodati moko,dodam kar belo.Po pisku dodam če razna semena-lan,sončnice,bučna,sezam.
Ker pojem kruha bolj malo,ga zavijem v alu folijo in hranim v hladilniku v predelu za sadje,kjer vzdrži tudi do 10 dni.LP
Tudi jaz imam Clatronica in že cel teden imam probleme, ker mi kruh lepo vzhaja, ko pa začne peči (vseeno, na katerem programu) pa se udre in potem veste, kako zgleda! Imam tudi občutek, da je nekam “vlažen”, v glavnem, ne uspe, receptov se 100% držim, vedno bolj pa se mi dozdeva, da ni vseeno, kakšna je moka!
Pozdravljena, tudi jaz pečem kruh v aparatu v severin. Jaz bi rekla, da daste preveč tekočine (mleko+voda), jaz dam malo več mleka kot vode skupaj 3 dcl, dodam še malo olja in 1 veliko žlico kisle smetane, aparat ustavim 10 minut prej, ker ne maram preveč zapečenega kruha, nato ga zavijem v eno tanko vlažno krpo in še v velik prt in pustim da se ohladi na rešetku, tako da zrak kroži. Za tak kruh sem potrebovala kar nekaj časa, da sem pogruntala. Moko pa najraje mešam 500 navadne in 100 ali koruzne, polnozrnate, črne, sicer pa lahko tudi ostro. Tudi manj kvasa stavim – tam 20 gr je čisto dovolj, ker se mi je dogajalo, ko sem dala celo kocko 25 gr, da mi je kruh toliko narastel in nato padel…
Želim vam, da se vam posreči, LP Anita
Forum je zaprt za komentiranje.