Smetanova repna juha s koruznimi žganci
Evo točno to, kar je napisano v naslovu sporočila sem zadnjič jedla v Tomatu. Bilo mi je noro dobro (verjetno je imela moja lakota tudi kaj zraven), najprej začutiš tisot toplo smetanov okus, potem pa preide v kiselkastega od repe…mmmm… zraven pa še žganci.
Ali se komu sanja kako bi se to naredilo. Koruzni žganci bi še šli, ampak smetanova repna juha???
V oddaji Na vrtu so tudi kuhali to. Ampak repa je bila sladka, vsaj zdi se mi.
Najprej so naribano repo zavreli ( brez soli), jo precedili rekoc, da odstranijo grenkobo; jo ponovno dali v vodo in malo posolili in skuhali.
Nisem prav natancno sledila, ampak mislim, da so jo zbelili z olivnim oljem.
Vode niso nic odlili. V loncku so zmesali moko z vodo, se to prilili in dobro mesali, da se je zgostilo. Po zelji lahko dodamo se kislo smetano. Zraven so priporocali zgance ali polento.
Verjetno bi se dalo tudi kislo repo podobno narediti in se okusnejsa bi bila:)
Lp
ponavadi si ogledam posnetke oddaj ko se “pasem” tukaj gor; in kot nalasc sem jo ravnokar gledala. Babi do 2. vretja repe je pri vasem opisu vse OK, potem pa je v kozico vlila malo olja, dodala sladkor (3 dag), ko se je sldkor raztopil je dodala 5 dag moke, premesala in dodala repi. Kot ste rekli na koncu se doda (po zelji) se kisla smetana, razmesana z vodo. Mislim, da bi to res znalo biti to po cemer sprasuje Jagodaa.
In se to: mami ravnokar pece krofe po Tajinem receptu in poroca, da so uspeli!!!! No, ce so se meni malenkost sfizili je vsaj njej uspelo in to koncno brez lukenj!
Aja pa se to Babi – oddaja se imenuje po novem Sozitje. Jaz sem se tudi tezko navadila na novo imeje – zdaj je miks vrta, psov, mack in ostalih zanimivih reci. Meni osebno je poleg kuhe in vrta vsecno tudi ustvarjanje na koncu oddaje – na nasi jedilni mizi se zdaj tako bohoti aranzma iz mislim, da predzadnje oddaje. Le zvita vrba mi fali – le kje bi jo nasla? Zdaj neprestano buljim naokrog, ampak jaz tega cuda se nisem zasledila. Ups – me je zaneslo stran od kulinarike – no pa nic zato, kajne?
Tocno, Sozitja:)) Tisti kuza, Zlati prinasalec je tako lep in deklica tako pogumna.
Da, tudi mene je zvita vrba ocarala. Ob reki Vipavi, kjer sem se pojala kot otrok, bi se nasla:)))
Vidis, tisto olje in sladkor …sem zamudila; bila v kuhinji:)
Ker je govorila, da je vlila v repo, sem mislila, da je moko razmesala. Mi pa na pogled ni bilo prvec vabljivo…Zdelo se mi je nekako preredko vse skupaj in prevec belo.
Verjetno je pa res okusno.
Nona je tudi vedno sladko repo (duseno) malo karamelizirala v sladkorju;
imelo je bolj rumeno barvo in bilo manj mocnato.
Krofi so pa ratali:)))
Lep pozdrav
Ojla!
Zvita vrba raste pri mojih starših na vrtu. To je v spodnji Savinjski dolini. Je pa zdajle en tak super čas za potaknjence naredit. Če je kateri pri roki, mi javite…
Je pa tako… verjetno bi jih to soboto ali nedeljo lahko šla narezat (nič ne obljubim!). In potem bi bila možna “primo-predaja” potaknjencev v spodnji Savinjski ali v Ljubljani (Zalog) ali pa v Ajdovščini…
Če je kateri pri roki…
Upam samo, da mi uspe časovno uskladit…
LP!
Gordy
Forum je zaprt za komentiranje.