orehova rolada – nasvet glede jajc prosim
Imam en dober recept za rolado, ki se glasi:
9 zlic mletih orehov
9 zlic sladkorja
9 jajc
speci, zvij, ohladi do mlacnega, razvij, namazi s kislo smetano, zvij, dobro ohladi in pojej.
Rolada je za prste oblizat, mene pa ravno zato skrbi tale kolicina jajc…
A ima kdo kaksno drugo varianto z manj jajci? Predlogi?
Hej!
Orehovo rolado imam najraje in jo veckrat naredim. Je pa moj recept malo drugacen v tem, da je orehom doddanih se malo piskotnih drobtinic in malce naribane cokolade zraven ( to ni nujno). Ker moj nos zavoha jajce, dodam se malce mesanice zacimb za bozicna peciva in limonino lupinico.
Imam jo rada, ker se lepo zavija in je sploh zelo okusna. Vcasih jo namazem s kislo smetano, vcasih s sladko+ jagode( maline), vcasih s cokoladno kremo.
Recept postopka je tudi ze vpisan.
Lp z morja
A mi lahko prosim Babi poveš, pod katero ime je vpisana tvoja orehova rolada…
tiste maksijeve orehove rezine so sestavljene iz več pšlasti (cca 5 plasti, vsaka debela po 5 mm) vmes pa bela krema, ki ni smetana…
je pa ta biskvit iz rezin zelo temen in hkrati sočen, tako, da imam občutek, d aje vmes čokolada…
lp
Nika
Hej, Nika!
Se sama nisem nasla; verjetno ni niti imenovan…med pogovorom napisan recept:)
Joj, sem pa nasla veliko drugega: ” Kolk sem ze napisala”:))) v teh dveh letih! Vem, da je lani Kresnica napisala, da jo je naredila po mojem receptu in bila zadovoljna. Kje je staknila? kdo ve.
6 rumenjakov, 10 dag sladkorja v prahu, 6 dag orehov, 4 dag piskotnih drobtinic namocenih v rumu, sneg 6 belajkov in se , kar sem zgoraj nastela- ali pa ne.
Postopek kot vsako piskotno testo; eni pravijo prej umesani rumenjaki s sladkorjem ( tako delam sama), potem vse ostalo, na koncu sneg…
Ali pa zacnes s snegom, kot pravijo drugi.
Vedno namazem najprej z domaco marelicno marmelado, potem kot nanese. Najraje imam stepeno sladko smetano in jagode ali maline. Pozimi cokoladna krema tudi prija, zraven na kroznicek se kepica stepene smetane s cokoladnimi ostuzki:)
Tiste tanke plasti ( slascicarna) bi bilo tudi zanimivo. Zgleda, da peki papir na tanko namazejo s testom in pecejo veckrat.
Sem ravno razmisljala, da mora iz 9 jajck priti zelo debelo testo. Iz mojih 6 v original pekacu iz pecice pride primerno debelo; vecji pekac ne gre notri.
Lp Babi
Uh, tudi jaz ne vem več, pod katerim postom sem našla, imam pa shranjen recept, zato ga bom kar semle prilepila.
Je pa res dobra rulada.
18 dag sladkorja v prahu
8 jajc
15 dag orehov
5 dag drobtinic (Petit buerre)
2 tablici jedilne cokolade
zlica ruma
lim.lupinica
mascoba in moka za model.
Rumenjake mešamo s sladkorjem, da močno naraste in postane masa svetlo rumena.
Dodamo zmlete orehe(nekaj lahko nasekljanih), naribano čokolado, malo naribane lim.lupinice, v rumu namocene drobtinice in res trd sneg iz beljakov, ki ga rahlo umešamo (od spodaj navzgor in ne vodoravno).
Rumenjake in sladkor mešaš z ročnim mikserjem, sneg tudi;
vse ostalo samo umešaš s kuhalnico.
Jaz jo namažem najprej z dobro marelično marmelado (malo), potem s
čokoladno kremo. Prijajo pa tudi sadne kreme-zlasti s smetano.
Pečeš na prvem vodilu pri 170-190 stopinjah 35 do 50 minut.
Ne odpiraj pečice; poskusi s palčko, če je pečeno.
En lep pozdravček vsem!
Kresnica, to je moj objavljen recept za orehovo torto. Saj je enako, le kolicine so kar precej vecje in ti si kar to uporabila za rolado. To sem tudi jaz nasla.
Sama pa jo delam po zgornjem napisanem recptu za rolado ( iz iste knjige), ker se bojim, da bi bilo predebelo. Tebi pa je uspelo,haha; je taka rolada potem kar debela, kajne?
Iz te mase bi res lahko pekli tanjse plosce in plasti razlicno mazali, potem pa zavili; kot je omenila Nika.
Se to: Ze pridno hodis v solo:)? Nocko
Tista iz deveti jajc, ki sem jo jaz jedla, je imela za mazinec debelo testo – ne vem, mogoce zaradi tega ker ni nic pecilnega notri ni bil tako visok biskvit, al pa orehi poskrbijo, da skupaj pade …
No, meni se zdi tale s sestimi jajci cist kul, bom kar to probala …
Hvala vsem za stevilne nasvete, razlicice itd.
Sem pa razmisljala, kaj ce bijo namazala z mascarponejem, ki ga imam ze nekaj casa v hladilniku …
Forum je zaprt za komentiranje.