Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Mango, papaja

Mango, papaja

Sodelavke so mi za darilo prinesle mango in papajo in nimam nobene ideje, kako se to sploh je in v kobinaciji s kaksni sadjem.
Ali ima katerea kaksno idejo?

Hej! Ravno prav zrel sadez najraje pojem kar tako – okus je enkraten:)

Verjetno je v kaksni kombinaciji tudi dober.

Prerezem na cetrtine in sele potem olupek na tanko olupim. Ce lupis cel sadez, je kar tezko, ker se veliko soka izcedi ( vsaj meni). Vedno lupim nad
posodico, da sok potem pomljaskam. Meso gre tudi od koscice malo tezje. Jaz jo kar dam v usta in ” zulim” dokler se da.

Za papajo bo kdo drug povedal.

Lep dan kot je pri nas – soncek brez burje; samo kaksen prsic manjka, pa bi bilo idealno:) Babi

Jaz oboje jem kar tako. Seveda olupim in pojem. Papajo prerežem, odstranim semena, narežem na rezine in pojem.

Mango ima tako debelo koščico, tako da pazi, ko ga boš rezala.

Lp in uživaj ob sadju, Maja

P.S: To sta moja najljubša eksotična sadeža.

Zadnjič sem tudi jaz od taboljšega soseda prinesla mango (meni je čisto všeč če ga pojem kar tako), vendar sem ga z dolgim nosom vrgla stran. Ko sem ga prerezala je bil notri čisto rjav in povsem neužiten – očitno je bil sadež zmrznjen preden so ga dali na police. Mislim res sem bila jezna.

Teh sadežev ne poznam, pa me zanima, na kaj moram paziti, ko jih kupujem. Ne bi rada že prvič mimo usekala.

Stanka, ne vem, kako bi ti povedala: dober mango je ravno prav dozorel. Ne sme biti premehak in lupina svetla z lepim, malce rdeckastim nadihom.
Meso lepo rumeno. Pa se tako se lahko pripeti, da dobis takega, kot ga je Sonce, ki si tega res ne zasluzi:( Verjetno je s papajo enako.

*Mangovo meso ima vsaj zame neko kombnacijo najboljse breskve in ananasa, pa se cesa zraven.*

Tudi sama sem ze naletela na neuzitnega. Potem sem prodajalki ( manjsa zelenjavna trgovina, ki ima v glavnem vse OK) rekla, da je najbolje, ce ga ze v trgovini prerezem:) V velikih marketih je se tezje.
Najraje vidim, da ga zet izbere…ker ima nek sesti cut.

S tem juznim sadjem je res loterija; kdo ve, koliko casa stoji, preden ga kupimo. Spomnila sem se, koliko sadja je prejsnji teden zmrznilo v tistih tovornjakih na avtocesti v juzni Italiji.

Dober nakup in uzivaj v slastnosti Babi

tu je se nekaj o mangu. izgleda,da se ne bo odpiralo!? petra

Imam recept za coctail iz manga.

za 4 osebe potrebujemo:
250 g ledenih kock, 100g ananasa,200 g manga,300 ml kokosovega mleka,100 ml mangovega soka iz pločevinke,100 ml belega ruma

V mešalniku zdrobimo led,dodamo mango in ananas (narezane na koščke).Mešamo toliko časa,da nastane gosta masa. Dodamo ananasov sok, kokosovo mleko in rum.Mešamo pri visokih vrtljajih. Vlijemo v kozarce in še sveže ponudimo.

Papaja- nekje sem brala,da se jo posuši in zmelje in potem jo imamo kot začimbo za razne solate. Marja

Lepo pozdravljene!

Čeprav manga ne maram drugače, kakor v soku z dodatki limone in kakšnega drugega sadja, pa imam z njim kar precej izkušenj.

Moj fantič ga ima namreč neizmerno rad. Najraje ga ima v Belgiji, kamor dobijo sveže mange iz južnega dela Indije. To je posebna sorta, ki je skoraj popolnoma rumene barve. Njegov okus je še bolj izrazit po terpentinu in je veliko bolj sladek.
Kako vem, da je mango zrel? Strokovnjaki (prijatelji iz Egipta in Indije, vsi so vedno enako govorili, torej je res nekaj na tem :)), so me učili, da mora biti sadež čvrst, vendar se mora udreti pod pritiskom prsta. Ko ga povohate mora imeti izrazit vonj po terpentinu in sladkorju. Meso mora biti čimbolj rumeno in čvrsto. Koščica pa bela.

Papajo pa imam najraje svežo, prerežem jo na pol, z žlico izdolbem peške, jo narežem na krhlčlje in mmmmmmmmmm 🙂

Lep sončen pozdrav iz Gorenjske,

Aleksandra

Hvala vsem za nasvete, grem v akcijo!

Ponavadi je vedno tako, da mora vsako prav zrelo sadje lepo dišati. Če ni nobenega vonja ponavadi pomeni da ni zrelo in so ga umetno obarvali. Mango malo diši po smreki ali boru (to je tisti terpentin) in po sladkobi.

Najraje ga prerežem po dolžini, odstranim peško, nato pa polovico zarežem z notranje strani na kvadrate cca 2×2 cm (do lupine). Ko porineš lupino navznoter (prej izbočena, zdaj vbočena) se narezani kvadratki razprejo v posamezne grižljaje. Držiš v roki in kar ješ.

Tako so mi pokazali v Avstraliji in se lepo obnese pri zrelih sadežih. Drugače pa ga lahko olupiš (pazi sok se cedi), in narežeš na kocke za sadno solato.

Lp, Ela S

Ravno včeraj sem na Vox-u gledala eno oddajo, kjer je kuhar dejal, da moramo kupiti papajo zrelo, ker doma ne bo dozorela in potem ne bo dobra.

Lp, Maja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close