Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zažgal sem posodo.

Zažgal sem posodo.

V ponev sem dal peči klobaso na olju in pokril zadevo s pokrovko. Zaradi vročine se je olje vžgalo, prav tako pa klobasa. K sreči sem zadevo pravočasno odkril, tako da se kuhinja ni vžgala. Toda ponev je baje uničena, vsaj tako mati pravi. Res ni več nobenega upanja?

Kakšna ponev pa je? Če je teflonska oz kakšna podobna prevleka na njej potem ne moreš pošteno podrgniti – če bi bila navadna železna (kakršno so uporabljale naše stare mame) potem bi še šlo s kakšnim agresivnim žičnatim sredstvom morda stran. Mogoče pa katera ve za kakšno temu primerno čistilo?? Jaz namreč ne poznam (res pa je da nisem še nobene posode zažgala ;-)) )

Imam sicer rostfraj posodo in z nje gre se oglje od prezganih kosti stran…res ni reklama. S to posodo ni problemov.

Najprej na suho posujem malo cistila v prahu ( VIM, AJAKS..) Rahlo navlazim in pustim delovati nekaj ur. Potem pa pocasi z leseno lopatko strgam stran.Na koncu se z zicko malo.

Ce je ponev aluminijasta, zelezna… bo slo. Emajl je bolj obcutljiv, teflon pa ojoj:)

Lep pozdrav

Teflon je rakotvoren, železo pa ni nevarno? Ponev je kovinska.

Lahko poizkusiš tudi takole:

Če je ponev iz “rostfrej” materiala ali emajla:
v eno veliko posodo, daj vodo in navadni pralni prašek, v to tekočino daj ponev, mora biti vsa prekrita, pusti da nekaj časa vre, nato naj se v tej tekočini ohladi, nato dobro operi z vročo vodo in detergentom za posodo.

Če je ponev litoželezna (manj verjetno) jo daš na ogenj, da se prijeto sežge in se kar odlušči stran, morebiti bi to lahko poizkusil tudi pri emajlirani.

Če je zažgano samo na dno in ni iz teflona, lahko podrgneš s pepelom ali peskom.

Če je teflonska pa mislim da ni pomoči.

To so recepti naših babic.

Novejša varianta:
Če je ponev iz nerjavečega jekla (AMC in podobno) jo prazno daš na ogenj (vročo ploščo, plin) in pustiš, da se še malo zažge, potem pa takoj odstaviš vanjo naliješ vodo in pustiš nekaj časa, lahko tudi par ur in “zažganina” bo odstopila.

Srečno.

Pri nas je mož mojo zažgano posodo reševal s kisom. Alkoholni kis je nalil ter pustil delovati. In .. delovalo je.

Lp

Valerij, pametnega nasveta žal nimam, samo to sem ti hotela povedat, da en fant, ki zažge posodo je doooosti več “vreden” kot ena posoda…

Bivšemu fantu sem vedno zamerila, ker je bil doma in počel nič, jaz pa v službi, po službi dirkala v knjižnico se učit za izpite, potem tekla še po kakih opravkih, prišla domov in nikoli ni bilo nič pripravljeno za v usta…pa se je izgovarjal, da ne zna, da bi zažgal posodo…
Kaj bi takrat dala, da bi vsaj dobro voljo pokazal…tudi za ceno zažgane ponve!

Srečno!

Hej, Spank!

To si tako od srca in krasno napisala:)))

Hja, ampak jaz nimam ženske in kuham le zase.

Valerij, kar treniraj kuhanje. Ko bo prisla prava, jo bos pa lahko razvajal 🙂

Zazgano lahko poskusis odstraniti tudi z varikino – nalijes v posodo in pustis delovati npr. cez noc. Pa pazi, da ne pride na blago, ker ga razbarva!

LP!

Varikina odstrani predvsem barvo, ne pa zažganin. Ob prvi naslednji uporabi, bo spet vse zažgano.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close