Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Priprava tuninega fileja na preprost način

Priprava tuninega fileja na preprost način

Prosim, če mi lahko kdo posreduje kakšen preprost recept za okusno pripravo tuninega fileja.

Hvala!

Pred meseci je Ainsley dela noro dobre fileje – vsaj zgledalo je tako, ti pošiljam link na to stran:

Kje si pa dobila fileje, pa po koliko, tu v mercatorju sem jih enkrat gledala, pa mi je bila cena mal preveč…

p, maja

Tunine fileje sem jedla na morju, ko nam jih je “gazda” preprosto pripravil na roštilju oz. žaru. Jaz bi fileje popekla v ponvi za žar ali teflonski ponvi, zraven pa ponudila tržaško ali kako drugo fino omakco.

Ribe delam najraje na cimpreprostejsi nacin, saj tako pride njihov okus najbolj do izraza; kot je svetovala Andi.

Delam pa tudi na mrzlo: se pravi, da dam nasoljene,popoprane, malo z limoninim sokom pokaljane fileje v ponev, zraven malo petersilja, cesna ( k beli ribi raje ne), malo pehtrana, kaksno olivo, kapro, dve kolescki limone, lahko tudi pelat ali dva in polijem malo z olivnim oljem. Segrevam: ko skoraj vse izhlapi, dolijem malo suhega belega vina in zdusim do konca.
Je kar hitro narejeno. Nastane tudi malo omakce.
Zraven ponudim dusen riz ali krompir v kosih, ali se najbolje polento.

Zelo podobno lahko naredimo v pecici. Iz alufolije naredim tako vrecko, v kateri je file z dodatki in specem v pecici. Seveda pokapljamo z oljem ali zraven koscek masla. Ko odvijes, ostane zraven omakca, ki je zelo njami.

To so sicer bolj dietetni predlogi, ampak dobri. Zelisca in zacimbe naredijo svoje.

Kar sem naisala, velja tudi za druge ribe: moli, oslic…

Lep pozdrav Babi

Babi, kaj pa praviš, če bi dala poleg ribe (brancin) v folijo tudi krompir, si kdaj naredila tako?

Vsako ribo lahko tako narediš, a jaz brancinu ne bi pokvarila okusa s krompirjem, pa tudi za v folijo mi ga je škoda.

Na žaru (v ponvi) na hitro ali pa v soli v pečici. Vse ostalo se kuha posebej.

Isto bi tuno samo na hitro opekla, samo sol in poper, zraven pa tržaška, a najbolje pa samo peteršilj.

Nekako so nam ribe pripravljene na najpreprostejši način najbolj okusne. No, saj pojem tudi druge:)
Ma pojem vse, kar plava v morju:))) in samo ta boljše sladkovodne ribe:)

Hej, Pipika!

Brancina je skoda delati na nacin, kot sem zgoraj opisala. Tako delam manjse ribice ali fileje ( ribe, ki same niso tako okusne in jim zacimbe pomagajo), da dobim se nekja omake za s polento.

Tudi brancin bi bil lahko v vrecki z na tanko narezanim krompirjem; a to je bolj duseno kot peceno.

Brancina bi naredila poleti na pravem zaru; sedaj pa v pecici. Tudi krompir das lahko zraven, zakaj pa ne? Riba se zaradi krompirja ne bo spremenila, krompir sam bo pa pridobil. Kolikor spremljam v Nedelu akcije po gostilnah, so zelooo pohvaljeni tisti, ki uspejo skarpeno, kovaca, brancina narediti dobrega v pecici s krompirjem.
Imam pa zar posodo in se tudi imenitno spece. Odvisno od tega, kako velika je riba.

Krompir lahko prej napol skuhamo v lupini in ga potem damo z ribo v pecico.
Riba se prej spece kot krompir.

Lep pozdrav in dobrega brancina:)

Saj, zame je bela riba najboljša kuhana, pa čez le malo olivnega olja, česna in peteršilja.

Ampak ostali člani so bolj klasični. In prazvzaprav sem ravno s tem pečenjem v foliji želela malo “pogoljufat”, ker bi bila riba bolj kuhana kot pečena 🙂

Še ne vem, kako se bom odločila. Gre pa za pet brancinov, cca 1,5 kg. Če bo sploh kaj prostora za krompir 🙂

Hvala za nasvete in lep pozdrav!

Jaz bi vseh pet dala v sol in v pekač.
Pa bo tako tebi, ki imaš rada kuhane všeč, kot ostalim, ki so klasika:)

Krompir pa klasično dodaj.

Pri nas doma mora bit vedno krompir s špinačo (moj mož ne ljubi blitve) in tržaško omako:))) pri vsakih ribah!!

Točno tako sem naredila 🙂 Oče se je najprej malo “zmrdoval”, ker ni bilo zapečene kožice na ribi, ampak potem je pohvalil, da so dobre.

Zraven sem naredila, poleg obveznega krompirja, neke zelene gumbke iz špinače (kuhani špinačni cmoki)….to smo pa jedle le punce. Svak le vidi zeleno barvo in sploh ne poskusi, očetu je pa tudi redko všeč, kar prvič da v usta (a vsaj poskusil je :))

Hej, Pipika!

Pred pol ure sem mislila nate, ko sem na Dobro jutro gledala Delavnico sredozemske kuhinje ( Koper z okolico).

Na alufolijo so dali razno zelenjavo, tudi nekaj rezin na tanko narezanega krompirja, zelisca, na vrh polozili lepo skarpeno, pokaljali z olivnim oljem in na ribo se rezine limone. Vse lepo zavili ( ne pretesno – kot zep) in v pecico.

Kaj so se povedali:
Primorsko podnebje omogoca uuporabo vecine svezih zelisc; priporocajo
uporabo zajblja ( jaz ga vedno kam dodam).

Oljcno olje, kozarec rdecega vina…

Kuhaj z dobro voljo, hrana naj bo privlacna tudi na pogled ( razne barve socivja), miza naj bo skrbno pripravljena, prijetno vzdusje pri mizi.

Stvari, ki jih ze vemo; je pa prijetno slisati, da ravnas pravilno:)))

Pipika, pocasi se bodo navadili tudi tvoji na duseno ribo; meni je zelo vsec, ko se vsi okusi ujemejo v tistem zepu.

Lep dan Babi

Babi, saj jaz sem pa nate mislila včeraj :)) Kako bi ti to pripravila, s tistimi finesami, ki dajo tisto nekaj več…

Jaz imam precej svežih začimb doma (v lončku in na vrtu), ampak bolj za okras. In žajbelj, tolikokrat sem že tu prebrala, kam vse ga je mogoče po malo dodat, pa se sploh ne spomnim. No, saj bo, vse še pride :))

Lep dan tudi tebi, babi, pa vsem ostalim prav tako!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close