pinca v kruhomatu
No sem jaz probala včeraj (mi ni dalo miru). Pinco sem delala iz 500 g moke. Najprej sem penasto vmešala jajce + tri rumenjake + 60 g sladkorja + malo soli + 2 dl mleka + 100 g zmehčanega masla. Maso sem zlila v kruhomat in dodala 500 g moke, povrhu nadrobila 20 g kvasa. Dala sem na program za gnetenje in vzhajanje testa. Ko je vzhajalo skoraj do vrha posode sem dala na program za peko. Seveda je še dodatno vzhajala in narasla dobesedno do vrha kruhomata. Pekla sem cca 45 minut. Zelo je bila rahla (v bistvu povsem penasta. Kar meni niti ni preveč všeč. Drug problem je oblika. Vsekakor bom naslednjič v aparatu samo zamesila in vzhjala, potem pa jo dala peči v pečico.
Tako ;-).
Oh Babi, to je bilo gotovo daaaaaaaaaaleč od prave pince ;-))
Po mojem bi morala po prvem vzhajanju vzeti zadevo ven in jo spet fino pregnesti da ne bi bila tako penasta – bila je približno tako rahla kot kakšen paneton ;-)).
v višino je narasla – kaj pa vem – 20 cm – res ni bila da bi jo na mizo človek dal – po izgledu. Okus je bil sicer ok, samo zame daleč preveč rahlo ;-)).
Tudi to, kar se je speklo v mojem kruhomatu, je bilo daaaaaleeeč od prave pince, jaz bi to poimenovala kar sladek kruh. Sem pa nekako razpolovila recept, ki ga je napisala Babi:
1/2 dl mleka, 1 jajce + 1 rumenjak, malo ruma, 100g sladkorja, vaniniln sladkor, limonino in pomarančno lupinico ter 40g masla sem stepla in vlila v posodo. Povrh sem nasula 500g moke in 20g kvasa. Dala sem na program za sladek kruh. 2x je vzhajal, vmes še nekaj časa počival-potem pa sem zaspala in me je zbudil šele pisk iz aparata, ko je bilo že vse končano. Kruh je narastel do vrha, a je bil malo preveč pečen (debela skorja), saj se je pekel 50 min 🙁
Drugače pa je bil dober in smo ga za zajtrk popapcali. Drugič ga bom pa naredila tako kot ti, sonce rumeno, nam je tak puhast bolj všeč. Pa se bom potrudila, da spet ne zaspim. Kaj morem, zvečer sem že tako utrujena, da mimogrede zakinkam na kavču.
Kresnička po mojem je “vic” tako rahlega testa v tem, da ga ne zamesiš preveč na trdo (ravno se je lepo kepa naredila, je pa bila že med gnetenjem vsa puhasta) – če se držiš mojega recepta (dodaj še malo ruma, to sem pozabila napisat se mi zdi) bi ti moralo testo kar ratati. Pa še to – v kruhomatu se med hajanjem posoda malo segreje, zato tudi precej hitro haja. mogoče če postaviš na radiator in pokriješ da bo zako puhasto testo?
Mislim res je bila čisto puhasta, to bi morala videt ;-)).
Je pa hecno, namreč imam sama dosti raje zbite kruhe (saj to je pač ene sorte boljši sladek kruhek se mi zdi).
Forum je zaprt za komentiranje.