Muffini – pekač
Danes bom (spet) pekla muffine, pa me zanima, če imate ve enake izkušnje z njimi.
Namreč moj pekač (ki naj bi imel “non-stick” površino) mi zadnje čase prav nagaja in razmišljam o novem – silikonskem. Vsi muffini, še posebej pa čokoladni, se mi namreč primejo na pekač in jih komaj, komaj spravim ven.
Od začetka je še nekako šlo, zdaj pa me je že skoraj groza peči v njem (smo pa doma pravi “muffin-holiki” in zmanjkajo, še preden se prav ohladijo).
Razmišljala sem že, če se je morda površino poškodovala pri pomivanju, pa pekača nisem nikoli dala v pomivalca, vedno umivala z blagimi čistili in mehko gobico, tako da… Je res najboljša rešitev nov pekač (ta je star šele kakšno leto).
Zanima me, s čim ve namažete pekač? Jaz ga vedno namastim z maslom, včasih z margarino (nikoli z oljem, ker je na navodilih pisalo, da ga ne smem uporabiti).
Predlogi, ideje…
Hvala!
hjs če boš kupovala silikonskegs pojdi pogledat v merkur. Tam sem kupila silikonski pekač z 12 luknjami za 1690 sit. aj je narobe pri tvojem pa ti ne bi znala pomagat. Mogoče je samo “izrabljen#saj se s časom in pogosto uprabo zgodi tudi to. Plast proti prijemanju se je tudi meni pri takšnih podobnih zadevah enostavno uničila pa čeprav je bila”nega” prava.
Hvala vam!
Se mi je zdelo, da bo treba po novi pekač. :(((
Se že vidim, da mi bo prav škoda vreči starega stan, čeprav ga ne bom več uporabljala. ;)))
Sonce rumeno, sem razmišljala tudi že o papirnatih modelčkih, ki bi jih dala v pekač – baje so potem tudi bolj sočni muffini. Kako pa gre papir stran? Se trga, ostane kaj gor…?
“tažalostna” hej ;-). (res ne vem čemu takšen kisel obrazek pod nickom).
Prvič: menda res ne boš metala starega pekača stran. Če nič drugega je zelo uporaben za peko muffin žemljic (te popadajo ven 120%). Jaz s pridom uporabljam oba starega železnega in novega silikonskega.
Drguič: s paprički je pa tako – večinoma gredo krasno stran. Imela sem težave samo z enim receptom (mislim da je vseboval jogurt in kokos) – tisti so res ostajali na papirčku, vsi ostali pa gredo fino stran. Sem pa videla tudi še tretjo varianto – kolegica na dno pekača polaga izrezane kroge iz peki papirja. Nisem je pa spraševala kako se ji to ljubi početi ;-)). Torej narišeš po mojem s šestilom krogce na peki papir in izrezeš – samo dno se razume.
Sonce, kisel obraz med drugim zato, ker je moja “boljša polovica” zadnjič ugotovila, da so pa svakinjini muffini bistveno lepši – bolj gladki, nič “poškodovani” (moji se pač primejo pekača in jih je zadnje čase skorjada treba strgati iz pekača, njeni pa so bili narejeni v silikonskem).
Na vprašanja, če so bili njeni tudi tako dobri kot lepi, sem sicer dobila odgovor: “To pa ne, tvoji so doooosti bolj okusni,” ampak škoda (beri slaba volja zaradi pekača) je že bila narejena. ;)))
Silikonski pekač me pa že tako ali tako dolgo muči. Ampak vedno se mi je zdelo, da je škoda denarja, če pa imam doma pločevinastega. (Ne, nisem Gorenjka, če je slučajno katera to pomislila.)
Najboljša varianta bodo papirni modelčki v starem pekaču + novi silikonski pekač – bom vsaj lahko pekla več muffinov hkrati.
LP!
Vedno pečem v papirnatih košaricah… mi jih jemo vedno tople in takrat gredo papirčki malo težje stran (ne, trgajo se ne, le malo je treba ostankov še dol “poglodati” :o) , ko pa se ohladijo, pa se papirčki zelo lepo odstranijo.
Vladka
Jaz ima prav tako navaden pekač za muffine – z non stick površino. Ker sem veliko brala o problemih s prijemanjem na pekač, sem že pri prvi peki zadevo temeljito namazala z margarino, potem pa še, kot to počnem pri večini peciv v vsako jamico dala ščepec drobtin, malo potresla nad lijakom, da so se lepo razporedila po celi površini, odvečne stresla ven in voila… mufini se ne primejo nič sploh. Pekač je v uporabi že celo leto, pa metoda še vedno deluje. Da so silikonski pekači zakon rade volje verjamem, ampak jaz imam pred njimi žal en čuden predsodek (kemija pa to).
lp tinca
Sem napisala že par krat pa bom še enkrat. Pekač na tanko namaži z margarino in nato potresi z moko. Moka se mora prijeti povsod v luknjah. Odvečno moko odstrani iz pekača. Jaz ga samo obrnem “na glavo” in ga na rahlo potolčem. Muffini ti bodo po peki kar sami padli ven. To “skrivnost” mi je povedala mama, ki je imela dolgo probleme s peko biskvitov – vsi so ji ostali v pekaču. Potem, ko ji je prijateljica povedla to skrivnost se ji niti en biskvit ni več prijel za pekač. Pa nikakor nima novih pekačev. Poskusi, muffini ti bodo sigurno uspeli. Nikakor ne rabiš novega pekača.
Lep pozdrav
Danes pa nasmejan nick, nič več :-((((.
Pravkar sem namreč spekla prvo rundo čokoladnih muffinov in moram se pohvaliti, da se noben ni prijel na pekač.
Malo sem pokombinirala vaše nasvete (namaščen pekač sem potresla z moko, na dno položila izrezane krogce iz peki papirja) in voila – krasni muffini so že na mizi.
Hvala vam!
LP!
:-)))
P.S. Čeprav sva trenutno doma samo dva in so muffini še vroči, manjkajo že štirje. ;)))
Hej, ti “smejko” :o) vsekakor ni potrebno oboje kar si naredila… ali uporabiš peki papirčke (ali prav tiste za mafine) ali pa namastiš in potreseš z moko.
Še veliko užitkov z mafini… jaz sem jih danes, tudi čokoladne, naredila hčeri, ki je s prijateljicama šla v zabaviščni park.
Vladka
Vladka, oboje sem naredila “za vsak slučaj” – ker sem bila pri zadnjih pekah tako razočarana, da sem si raje dala malo več dela, samo da bodo tokrat muffini tudi na pogled lepi (in ne samo okusni).
Čokoladni so pri nas zakon, malo manj kaka zdrava varianta z ovsenimi kosmiči, jabolki in medom, ampak na koncu se poje vse.
Forum je zaprt za komentiranje.