Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Mini turski bureki vs. pitulice :)

Mini turski bureki vs. pitulice :)

Pozdravljene drage sokuharice,
ta teden me je sestricna, ki je tudi studentka v LJ, povabila na kosilo – najprej me je prijetno presenetila ze s tem, da ko sem prisla tja, ni imela pripravljenega se prav nic!!, in rekla da boma skupaj nekaj na hitro naredili…najprej sem pomislila, da bodo verjetno kar kaksne testenine z hitro omakico, potem pa…….zaceli sva delat neko TURSKO JED 🙂 , ki je bila zelooooo podobna “nasim” PITULICAM :)))
Bilo je ekspresno narejeno – najprej je delala ona, potem sem drugo rundo nadaljevala jaz, sestricna pa je medtem rezala zelenjavo, ki jo je potem na hitro hrustljavo popekla.

Torej, ti mini turski bureki, ki jih je sama jedla v Turciji, se naredijo takole: 1 list vlecenega testa zarezes na 4 enake pravokotne dele. Nato enakomerno razporedis nadev, le kaksne 2 cm od robov pustis prazno, tam pa tik pred zvijanjem pomazes z malo mlcne vode, da se ti rolice kasneje ne odpirajo. Za nadev das zlico skute, zmesano z zlicko kisle smetane (to je nadev za vsak mali pravokotik). Potem pa po zelji posolis, dodas malo sesekljanega petersilja, malo pekoce turske paprike, ali pa pustis kar samo skuto. Seveda bi lahko dodajal tudi drugo zelenjavo, kot pri pitulicah, pa tudi npr. prsut ipd. samo sestricna je vegeterijanka in tega pac ne prakticira.

Potem se to zvije…..ja, pred zvijanjejm se premaze rob tetsa z mlacno vodo! potem pa nekako takole: poznate zamrznjene pecjakove ladjice, z marelico na sredini? Veste kako so zapognjene ob straneh- so zelo simetricne oblike? No, tako se zapogne tudi vsak od teh pravokotnikov z nadevom. Ptem pricnete od spodnje strani, kjer je tisti oster vogal (pravzaoprav sta ostra vogala kr na obeh straeh) in pricnete enostavno zvojati prosti vrhu, tako kot rolado 🙂 No, in nastanejo zavitki oz. rolice povsem identicne oblike, kot so spomnladanski zvitki!

sestricna je rekla, da se to sicer ocvre v olju, ampak ker sva jih imeli za naju kar precej, je rekla da bo manj dela in pacanja ce to poskusiva naredit v pecici – kar nasmejalo se mi je, ker cvrenja ne maram 🙂 No, 4 rolice sva vseeno ocvrli, samo tako, da primerjama okuse.

Medtem ko so se rolice pekle, je bila zelenjava ze vsa narezana. Nato je sestricna v teflonski ponvi popekla sesekljan cesen, kapre, olive, csito na tanke in dolge rezinice narezane cukete, rdeco in zeleno papriko, 1/4 glave belega zelja, malo koruze in malo kuhanega jesprenja (rekla je, da se lahko da tudi riz). Na hitro je popekla vse to na olivnem olju, nato dodala malo sojine omake, 2 zlici kisle smetane in zlico neke omake iz Nepala (ki je dala bozanski okus!) in nareila jed resnicno orientalsko! Dobro je premesala in voila! 🙂

Rolice oz. tirski bureki so bili peceni in ocvrti. Postergla je na da kroznika, na enem samo bureke, na drugem samo popeceno zelenjavo.
Sedeli sva skoraj na tleh, oz. na 10 cm viskoih pletenih stolckih, na katerih se sedi po tursko 🙂 (sobonima namrec popolnoma v taksnem stilu)
Potem sva z vilicam samo jemali zelenjavo in z rokami mini bureke 🙂
Bilo je odlicno!
Poleg tega je mojstrica za pripravo cajev – ve vse, ima vse potrebno profesionalno opremo 🙂 in naredi res dobre caje! Bilo je super kosilo, ob jedi sva se pogovarjali kar dve uri 🙂

Receptsem napisala, ce ga bi kdo zelel preizkusit…jaz ga doma definitivno bom! Ker je res enostaven!

No, zdaj sem pa na potezi jaz, in sem jo povabila na kosilo…sicer je to sele nasledji mesec ker imamo zdaj studijske pocitnice 🙂
Kosilo pri njej je bilo odlicno, ceprav je kuhinja zelooo majhna – v nasem stanovanje je vsaj 5x vecja! Pa vseeno me skrbi tale priprava kosila pri meni – sicer nimamo pecice, razen mikrovalovne, ampka te niti slucajno ne zelim uporabljati!!
Kaj naj naredim, tako da boma lahko obe skupaj skuhali nekaj dobrega in hitrega – za testenine sem ze odlocena da ne. Sestricna ima rada bolj eksoticno vrsto hrane, pa vegeterijanka je…….razmisljl sem o popecenih majhnih cvetkih brokolija in cvetace z zacimbami in arasidi, potem bi lahko skuhala kaksen kus kus, ali pa palacinke z zelenjavnim nadevom in mocarelo….potem pa ne vem vec kaj bi se lahko! Prdvsem jo privlacijo jedi, kot so turske, izraelske, in ostel bliznje in daljnovzhodne jedi……
Prosim, pomagajte mi s kaksno eksoticno idejo! Seveda mora biti jed tudi lepa za oko 🙂

LP, zala

No temu se rece cigara burek (Sigara bourek). Dobri so, ni kaj.

Ola !

Zala, lahko narediš kakšen curry s tofujem, zimski curry z arašid, vegetarijansko paello, falafel.

Lp, Maja

Hojla Zala!

Kaj pa mehiška?

Tam tudi lahko zelenjavo posebej pripraviš, potenstaš, narediš kake omake (avokado, fižol, salsa,…), zraven pa tortilje in potem ravno tako mažeta, nalagata in jesta.

Lp, Petra

Hej, Zala!

Ce pogledas Petrin odgovor na” nekaj morskega pecenega”, ti bo mogoce vsec. Pri kraljevskih skampih bi marsikdo dol padel. Pa zelenjava je na tak nacin tudi njami:)))

Bacek, a ti sploh se kaj kuhas?:))) Tako redko se oglasis.

Lep pozdrav obema Babi

Hojla Babi!

Resnično zanemarjam tole pisanje! Ampak berem pa skoz in skoz!

Sva ravno s fantom prejšni vikend pitulice delala (kar 3 vrečke testa). Drugače pa si kuham kaka hitra kosila (špageti, cvetača, palačinke,…) in pa seveda kar mami skuha in mi da.

Moram pa priznati, da vas občudujem, ker toliko pečete in kuhate. Trenutno nimam časa sploh (končno sem se spravila delat diplomo!!!), še TVja ne gledam (in to ravno zdaj, ko sem dobila SIOL TV).

Čas kar beži mimo mene. Po drugi strani mi pa tudi finančno ne znese, da bi toliko pekla. Pa bi rada. Pa kaj, ko je treba šparat, ker bom čez 2 meseca na Zavodu (me kar stisne ko pomislim na to).

Sem pa pred novim letom pekla slavne Dekine piškote in so res odlični. Moj jih obožuje. Je pa poštudiral en trik: so mu bolj všeč mehki, tko da so zraven muffinov in tako potegnejo vlago na sebe. So pa res dobri!

Sedaj pa bežim naprej delat. Se pa veselim vikenda, ker bova šla malo v Kr. Goro v Tamar na sprehod. To bo super!!!

Tebi, draga Babi, pa pošiljam en sončen pozdrav iz Kranja

Petra

Majuska,
lepo bi te prosila za recept za zimski curry z arasidi in pa za vegeterijansko paello! Prevsem tisti zimski curry se slisi takoooo dobro 🙂

Bacek, tole z mehisko ni slaba ideja – mogoce bo uresnicena! Kdo ve…

Babi, sem prebrala in se slisi zanimivo, ampak kaj ocvrtega sploh ne pride v postev…..torej, kaj s cimvec zelenjave in taksnimi majhnimi radostmi kot so pitulice ali pa tile mini turski bureki….kaj v tem stilu, ampak nocem ponavljat – edino kar bi cvrla, so spomladanski zvitki 🙂 Ker jih se nisme delala, bi bilo zanimivo, da bi jih poskusili obe skupaj, ker si jih obe zelima naredit sami 😉

Pozna kdo se kaj dobrega zelenjavnega v kitajskem pridihu? da bi potem lahko zraven postregla npr. te spoml. zvitke in vec vrst zelenjave?

LP

Aja, in se nekaj! Kaj dobrega, bolj eksoticnega v zvezi s koromacem bi tudi prislo zelooo prav! zdaj grem pogledat na http://www.gurman.si za koromacevo solato ali nekaj takega, kot so nekatere enkrat ze poslale nek link….
LP

Zimski curry z arašidi

40 g arašidov
100 g čebule
300 g korenčka
200 g gomoljne zelene
200 g ohrovta
3 žlice olivnega olja
žlica curryja
100 ml juhe
150 g kislih jabolk
50 ml smetane
kajenski poper, sol, žlička limoninega soka

Arašide grobo sesekljamo in na suho popražimo. Na olju popražimo sesekljano čebulo, dodamo narezano korenje in pražimo 2 minuti. Nato dodamo narezano zeleno in pražimo še 2 minuti. Dodamo curry, ga popražimo in zalijemo z juho ter pokrito kuhamo 3 minute, da se zelenjava zmehča. Nato dodamo še narezan ohrovt in dušimo še 3 minute. Dodamo na tanke rezine narezano jabolko, smetano in arašide ter malo podušimo. Začinimo, dodamo limonin sok in ponudimo s kuhanim rižem.

Vegetarijanska paella

120 g riža, 250 ml vrele vode, žlica olivnega olja, 1 sesekljana čebula, 3 strti stroki česna, po 1 rdeča in zelena paprika, 1 olupljen na kocke narezan paradižnik, 250 ml juhe, žlička soli, žlica paprike v prahu, žlička kurkume, 1 skodelica zamrznjenega graha, 1 skodelica narezanih srčkov artičok

Riž zmešamo z vročo vodo in pustimo stati 20 minut. Nato vodo odlijemo. Medtem damo v veliko ponev olje in ga segrejemo. Na njem 5 minut dušimo čebulo in česen. Dodamo riž, narezano papriko in paradižnik ter še 5 minut dušimo. Nato prilijemo juho, dodamo začimbe ter zavremo in pokrito kuhamo 20 minut, da riž zmehča. Na koncu dodamo grah in artičoke ter kuhamo še 1 -2 minuti.

Lp in upam, da ti bosta recepta kaj koristila. Če ne tokrat, pa mogoče kdaj drugič

Maja

To je pa res mljask!!! Mnogo boljše kot makarini s hitro omakico!? Kajne!? Mimogrede- teh makaronov smo se v času študija kar prenajedli!! Ponavadi so bili “hitra rešitev” v poznih nočnih oz. zgodnjih jutranjih urah !;) So pa lep spomin na študij!! Še moja mama se jih večkrat spomni!
Zala, to stvar bomo-ko bo čas- sigurno “sprobali”!! Maja

Majuska, hvala! Bomo analizirali 🙂
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close