Najdi forum

Jogurt

Ali ima kdo aparat za izdelavo jogurta? Kako se obnese? Ker ga na dan pojemo (popijemo ;-)) tudi več kot liter, sem razmišljala o tem, da bi se mi ga bolj izplačalo delati doma. Še to: ali lahko prvič uporabim kar jogurt od Mercatorja? Lep dan še naprej želim.

Kaj pa kislo mleko? Za pripravo tega ne rabiš aparata, priprava pa je tudi povsem enostavna. Vse kar rabiš je “ta pravo” mleko in malo kisa ali jogurt in to je to.

Hej, vcasih smo ga delali kar brez aparata; le cepili smo mleko z jogurtom in ga dali na toplo. Vem, da sem loncke postavila na reze hladilnika. Temperatura je bila pravsnja. Lp

Še ena verzija je, ko ga pečeš v pečici, tam na 50C, bi se morala pozanimati, pa eno je delu Jamie Oliver, pogreješ mleko , pol mlačnega cepiš in hladnega daš pokritega za 1 noč v hladilnik, tud ena verzija, 3 da ga dol kuhaš dodaš še nekaj sladke smetane, mlačnega cepiš in zaviješ v deke za 12-24 ur, sem ga delala je ful dobr, a postopek gre priblj. tako kot opisano…….. cepiš pa s navadnim jogurtom

Jaz sem ga tudi delala njega dni, zdaj pa skoraj nimam casa.. mogoce je to sicer samo stvar discipline, kdo ve.

Naredim pa takole: 2 l mleka segrejem na 45-50 C (temperaturo ocenim priblizno, ker nimam kuhinjskega termometra – takrat, ko lonec komaj primem z golo roko in ne morem drzat dalj casa) in ga vlijem v steklen vrc s pokrovom, ki se da dobro zapret (Frigovere, tisti z modrimi pokrovi). Vmesam 1 loncek navadnega jogurta in pokrit vrc zavijem v alufolijo, ki zelo dobro zadrzuje toploto – strdi se v nekaj urah. Ce to naredim zvecer, je jogurt zjutraj pripravljen, potem ga samo se postavim v hladilnik.

Financno se po mojem niti ne splaca (cas, segrevanje, alufolija), je pa manj kisel in se meni zdi boljsi.

Z aparatom pa nimam izkusenj.

pozdravcek,

proxima

še ena debata se je pred časom dogajala na to temo:

Ali imate kakšne izkušnje s kupljenim jogurom (ali kislo smetano) v današnjem času? Včasih so bili vsi jogurti primerni za cepljenje. Kateri jogurti imajo živo kulturo in so primerni za cepljenje?

Zadnjič sem uporabila jogurt ljubljanskih mlekarn. Ni bilo problema.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close