Krompirjeva rolada
Punce, ali je katera od vas pripravljala kdaj rolado (kuhan krompir, moka, jajca. itd… razvaljano in nadevano s špinačo in kislo smetano)? Zanima me, kako ste maso razvaljale in koliko časa ste “štrukelj” kuhale? Uporabila bom cca 500 g krompirja, tako da bo bolj majheh. Ali ste ga zavile v prtič ali v alu folijo?
Hvala za nasvete in lep dan.
Nekaj podobnega pripravljamo pri nas ( bolj mama kot jaz). Krompirjevo testo kot za njoke. Špinača pa s skuto, sirom in krušnimi drobtinicami. Rolado zavijemo v platnen prtič, končke zavežemo in potopimo v vročo vodo. Kuhamo 30 min. Mi jim rečemo kuhani štruklji. Istočasno delamo še štruklje s pršutom. Na enako pripravljeno, razvaljano testo posujemo prepražane drobtinice, na majhne koščke narezan pršut in prekajeno slanino, pa riban sir. Nadaljevanje isto, le da se kuha 45 min.
Lep pozdrav
Hej, Mija!
Natancen prepis iz knjige Struklji za vsak okus ( avtor Janez Strukelj:) )
Splosna navodila za testo: 500 g krompirja, 200 g ostre moke, 40 dag masla ali margarine, 70 g psenicnega zdroba, 2 jajci, sol
Naredimo kot za njoke ali cmoke.
Zelenjavo skuhamo ali usoparimo in dobro odcedimo.
Mascobo razpustimo, dodamo odcejeno ohlajeno zelenjavo, dve jajci, pikico sladkorja(?), sol, poper. Jaz bi dodala se malo muskatnega orescka in parmezana. Ne bo skodilo.
Testo razvaljamo na 0,5 cm debelo, ga premazemo z enim jajcem, potresemo malo drobtinic in nanj razgrnemo pripravljen nadev.
Testo zavijemo v strukelj in zavijemo v pomasceno alufolijo. V slanem kropu
kuhamo 25 do 30 minut.
Strukelj ponudimo k mesnim jedem ali pa samostojno s cesnovo ali gobovo omako.
Nimas kaj zgresiti. Lep pozdrav Babi
Hm, naredila sem sicer skutno-zdrobov štrukelj, vendar po istem principu. Kako velike štruklje pa zavijete v krpo? Jaz sem si hotela prihraniti oblikovanje in kuhanje cmokcev enega po enega in sem vse skupaj zavila v serviet in kuhala 30 minut, kot je pisalo. Glede na to, da so vsi že sedeli za mizo, nisem mogla narediti še kakšnega podaljška za rezervo. In groza – iz sredine se je res razlezlo surovo testo. Očitno sem naredila predebel štrukelj, en sam, premer kakšnih 10 cm. Bom vedela za drugič. Vseeno me zanima, kako velike štruklje naredite za kuhanje v servietu ali alu foliji, da se skuhajo v 20, 30 minutah.
Hvala, Mimi
Hej, Mija!
Sem nekako skregana s krompirjevem testom, zato delam struklje samo z vlecenim, kvasenim testom ali pa skuta, jajce, zdrob in malo moke, ki ga z nicemer ne polnem;samo zavijem v krpo. Recem mu ” taborniski strukelj”, ker tam tezje vleces testo:))) Jemo kot prilogo .
Kuham 30 do 35 minut in vedno v enem kosu. Se nikoli ni bilo surovo.
Mogoce je spinaca naredila svoje – res ne vem, kje je vzrok. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.