Kakšen recept bo dobrodošel
Pozdravljeni,
glede na to da smo v družini mesojedci, ki zelo radi jemo, sploh moški predstavniki, razmišljam o tem, ba bi morali pojesti več zelenjave.
Prosim vas za recepte:
okusne in dobre hrane ki bo teknila mojim mesojedcem čeprav bo več zelenjave. Vem da je veliko vrst hrane ki je niti ne poznam niti ne znam narediti, pa je gotovo okusna.
Morda kakšne zelenjavne juhe, zelenjavne omake z dodatki mesa, priloge, enolončnice, skratka, še vedno je lahko meso vendar manj.
Kakšne finte uporabljate pri enolončnicah?
Ali je kdo med vami ki je tudi prešalatal iz obilne mesne hrane na bolj zelenjavno in kako vam je to uspelo ?
Hvala in lepo praznovanje novega leta.
Lp, A
Imam en zelo preprost in enostaven recept, pa moram reči, da izredno dober (mnogokrat preizkušen).
Potrebuješ:
cvetačo, rdeč korenček, brokoli, šampinjone, ohrovt (ne brstični), mozzarelo, sir, jajce, kislo smetano, vegeto, mleko, poper, sol, muškatni orešček
Zelenjavo očistiš in jo narežeš na majhne koščke, razen ohrovta, ki ga razrežeš na cca. 5×5 cm velike kose.Potem vsako zelenjavo povreš v vodi 2-3minute, nato pripraviš pomaščen pekač posut z drobtinami. Nato naložiš zelenjavo po plasteh, najprej ohrovt, nato cvetačo, potem brokoli, nato šampinjone in na koncu korenček. Med zelenjavo vmes daš še manjše koščke mozzarele. Ko imaš vse v pekaču, pripraviš polivko iz kisle smetane, jajca, mleka, soli, vegete, popra in muškatnega oreščka – stepeš, da lahko poliješ. Jaz vse pripravim v eni skodelici za čaj. Količine dam čisto po občutku. Morda pazi pri soli, kajti kisla smetana je že slana in sama vegeta tudi, tako da soli ne potrebuješ veliko. Poper in muškatni orešček, pa le toliko za okus, morda ščepec vsakega.
Ko imaš poliv pripravljen poliješ čez celoten pekac, nato daš na vrhu še plast naribanega sira. Pekač pokriješ z alu folijo in paziš, da folija ni prenapeta, kajti zna se sir prijeti folije.
Postaviš v segreto pečico na 200° – ventilatorska pečica, lahko tudi malo manj. Pečeš cca. 30 – 40 minut. 10 minut pred koncem daš folijo stran, da se sir zapeče in postane zlato rumen. takrat tudi povečaj termparaturo v pečici.
Malce spremljaj, kajti zelenjava spusti vodo iz sebe, tako da je priporočljivo, da opazuješ koliko je ta vode in pečeš po občutku. Zelenjava mora biti po 40 minutah že pečena. Tako da vzameš ven, pustiš malce stati, da ni prevroče in tudi voda izhlapi, če je je še kaj.
Ne potrebuješ nobene posebne priloge (krompi, riž,….) to je lahko samostojno poleg mesa.
Veliko uspeha ter vesele praznike!
P.S. Največ dela je s pripravo zelenjave, jaz porabim cca. 30 minut predno dam v pečico.
Zdravo! Tudi jaz imam take probleme z mojimi. In danes, ko mi je crknil multipraktik, jim nisem mogla “uturiti” zelenjavne juhe, saj so se še videli delčki kolerabe.
Jaz jim porinem zelenjavo v kakšne mesne omake, potem pa zmiksam in so vsi srečni. Pa razne kremne juhe s smetano. In potem vedno ugibajo, kakšne barve bo..
No, edino s kislim zeljem ni problemov. Vsaj to..
Hej!
Okusno narejena zelenjava zahteva za predpripravo kar nekaj casa, a se splaca. Ze leta nazaj sem si vzela cas, da sem zelenjavo ocistila za vec dni in lepo spravila v hladilnik; zamrzovalnik pa je delo olajsal.Kupis tudi ze zamrznjeno, ki je cenejsa od sveze in se dela je manj.
Na sreco smo mi druzina, ki ne rabi veliko mesa…zelenjave pa res ogromno.
Je tudi draga, priznam.
Za zacetek bi ti svetovala teke reci, kot je opisala Teja. Nekaj podobnega naredim tudi sama za lazanjo.
Potem so tu se pite, pitulice, zavitki, narast, polpete…,kamor dodas zelenjavo,sir, skuto,riz.. . Razni ocvrtki, v katerih je zelanjava. Temu se pri nas se noben mesojedec ni odrekel.
Zelenjavne juhe z malo mesa, krompirjev golaz, fizolove in z drugimi strocnicami pripravljene jedi. Na tem forumu je veliko takih receptov.
Zacni s tem, ker je dobro, da jih pritegnes…potem pa naprej. V knjiznici si lahko poisces knjige za bolj zelenjavne jedi in malo pokombiniras. Potem si kaksno tako knjigo lahko nabavis. Pocasi bos dobila prakso in vse bo mala malica.
Takole …moj prvi namig; pisala bi lahko celo popoldne, ce bi hotela napisati v kaksnih vseh oblikah mi jemo zelenjavo:))) Lep pozdrav Babi
Ja res je Babi iz zelenjave se da početi veliko stvari.
Ana če želiš res preprosto in dobro juho, sem jaz mojo boljšo polovico razvadila s porovo juho.
Narežeš por in krompir, skuhaš, ko je kuhano zmiksaš s paličnim mešalnikom, nato dodaš muškatni orešček (ne pretiravaj z njim – ščepec do dva), vegeta, sol in poper ter na koncu še kisla smetana (če ne želiš da je v grudicah jo poprej malce stepi z vodo, tko da razredčiš).
To lahko narediš s cvetačo, brokolijem, kolerabo, grahom … Se mi že sline cedijo!!!!
Preprosto a zelo dobro, samo ne priporočam mešanje zelenjave, ker se zgubijo okusi.
Veliko zelenjavnih užitkov…..
Najprej prepražim piščanca (pri nas se itak jedo samo prsa brez kosti) narezanega na majhne koščke. Temu dodam na koščke narezano raznobarvno papriko in podušim, da je na koncu tudi malo omakice. S tem prelijem riž ali kus-kus. To je mogoče malo bolj poletno.
Kaj pa enolončnice? Gredo pri vas v promet? Pri nas ja, a zelenjavna mineštra nikakor. Pa smo pogruntali. Mineštro z vso zelenjavo (več ko je različne – boljše je) skuham in prav fino spasiram. Pa imamo fino mineštro. Notri lahko vržeš kako hrenovko ali kranjsko, pa je tudi meso. Jaz skuham v mineštri tudi kako kost, rebrce ali košček pancete.
Pa mongolska pojedina? To je govedina s porom iz kitajske kuhinje. Malo mesa, veliko pora pa hitro narejeno, da se v njem čimveč ohrani. Nasploh se mi zdi kitajski način kuhanja zdrav.
Ravno včeraj zvečer sem pripravljala kosilo za danes. Seveda je težko pripraviti en dan prej, če ni mesa, zato sem vzela lep kos teletine, posolila, dodala precej česna in popekla v ponvi z obeh strani. Vzela sem jo iz ponve, v sok od pečenja pa narezala dve glavi čebule, eno zeleno in eno rdečo papriko, čisto malo podušila. Meso sem narezala na male kose in dodala v zelenjavo, zalila z toliko vode, da je bilo vse potopljeno in na rahlem ognju počasi dušila eno uro, da se je meso lepo zmehčalo.
Malo sem zgostila z moko in dodala malo mlete rdeče paprike (zaradi barve) in vegete. Danes bom zraven skuhala samo še široke rezance in kosilo bo pripravljeno.
Forum je zaprt za komentiranje.