Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika golaž – čebula

golaž – čebula

Imam eno vprašanje. Kako naredite golaž. Jaz ponavadi prepražim veliko čebule, šele nato dodam meso. Vendar smrdi še dva dni celo stanovanje, sedaj, ko ne morem tako zračiti. Mislite, da bi bilo kaj narobe, če dam v ekonom lonec kar skupaj čebulo in meso, nato začimbe in zdušim. Se mi zdi, da bi manj smrdelo.

Srečno in zdravo 2005

Žal je dober golaž “smrdljiva” stvar. To je vsaj moje mnenje. Tudi, če dam v ekonom lonec, najprej popražim čebulo. Smo zmeraj tam. Zadnje čase v čebulo dodam ščepec sode bikarbone in je potem veliko bolj hitro razpuščena. Poskusi tako, mogoče bo malo boljše. Drugega nasveta pa ti jaz ne morem dat, ker ga ne poznam.

Se pridruzzujem jzst- Golazz mora “smrdeti”…t.j. ccebula in vse ostalo!! Golazz se mora tudi zelo dolgo in poccasi kuhati! Ekonom -vsaj mislim- ni primeren za to! Potrpi, cce hoces imeti GOLAZ !! 🙂 Maja

poskusis sicer lahko, vendar se ti cebula ne bo popolnoma razpustila – morda ce bi jo naribala.

Hej! Nona in mama sata vedno delali golaz tako: na mrzlo olje sta dali meso v kosckih, nanj pa nasekljano cebulo, malo posolili in pokrili. Cmazilo se je na majhnem plamenu. Meso zacne oddajati sok in cebula se pocasi razpusca. Ko se sok posusi, se malo porumenimo cebulo. Potem pa naprej;
paradinikova mezga( tudi malo poprazi), zacimbe….in zalijemo z malo vina, izpari, zalijemo z vodo…. in nadaljujemo .

Prisezem, da je zelo okusno in tudi bolj zdravo kot na vrocem olju popraziti cebulo. Seveda kuham tako tudi sama. Postopek traja mogoce malo dlje, je pa res dober golaz. Italijani delajo vedno tako.

Isto lahko naredimo tudi v ekonomu; cebula se bo razpustila, meso zmehcalo. Odvecno tekocino ( mesni in cebulni sok) pa izparimo pri odprtem ekonomu, malce se poprazimo, da cebula zarumeni in dokoncamo brez pritiska.

Lep pozdrav Babi

Dobro je imeti napo nad štedilnikom, da odvaja neprijetne vonjave.

Čebulo narežem na drobno in jo dam pražiti na maščobo. Malo jo posolim in dodam malo pecilnega praška. Čebula se zelo kmalu razpusti. Potem dodam meso in pražim naprej.

To mi je že pred leti svetoval tast, ki je pravi mojster v pripravi golaža.

Lep dan, punce.
Speedy

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

tudi jaz delam golaz na zelo podoben nacin kot babi. do sedaj se je se vedno dobro obneslo. vonjave!? no ja, so…veliko vec jih je pa,ce se najprej prazi cebulo. v ekonomu pa se nisem delala golaza. lp petra

Sam uporabljam precej čebule, vendar jo ne pražim na maščobi.Zrežem jo na drobno in še ‘zmiksam’ s paličnim mešalnikom. Na rahlo jo dušim v lastnem soku. Še prej pa pripravim meso, ga razrežem na primerne koščke in ga na kratko prekuham. Vodo zavržem, ker so se v njo izločili strupi, ki jih je žival zaužila ( pesticidi, rastni hormoni, zdravila). Meso dodam k čebuli in še dušim dokler je to potrebno. Občasno zalivam s hladno vodo. Preden postrežem pripravim začimbe, papriko, sol in hladno olje in golaž je pripravkljen. Tako sem ga pripravljal tudi že za večje skupine ljudi na raznih proslavah. Nikoli gas ni nič ostalo.
Poskusite še vi.
Ivan iz Škofljice

Včeraj zvečer sem skuhala golaž. V ekonom dala kar na hladno sesekljano čebulo , meso, začimbe, zaprla za 20 minut, meso je spustil toliko vode, da sem dodala samo še žličko podmeta za bolj gladko omako in pokuhala. Lahko rečem, da je to golaž v lastnem soku. Stanovanje skoraj nič ne smrdi, okus pa nič ne zaostaja.
lep pozdrav

Se strinjam z Babi in Sabino, kljub temu, da sem pristaš starinskega načina kuhanja in se tega držim, če se le da pa golaž tudi jaz kuham v ekon loncu in je brez zafrkavanja zelo dober. Malo ola, meso, zelišča in sol na koncu čebula, zalijem z malo vode. Kuham ca 10 min od vrenja in to je to. Hitro in ne smrdi skoraj nič. LP Silvia

Jaz delam golaž brez čebule. Meso prepražim na olju, dodam narezano korenje, papriko, zalijem z malo vode, paradižnikovo omako in kuham do mehkega. Če je preredko zgostim z malo drobtin (ki tako ali tako se razmočijo in niso opazne) ali pa podmetom (moka in voda). Dodam začimbe (mediteranske, peteršilj, poper,…)

Nič ne pogrešamo čebule v golažu.

Lp, Ela S

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close