Malo zlobe
Evo, naj še kdo reče da so na kulinariki avtorski recepti (se mi je pa kar neumno zazdelo)
Saj poznate moje stališče – da se tople vode ne da odkrivati – vse so samo še variacije na temo, a ravno na kulinarika.net so se šli “pravo gonjo” proti uporabi “njihovih” receptov, da češ kako jih na drugih forumih ljudje prepisujejo (ja, tudi jaz sem enega na začetku sodelovanja, pa sem imela še pol leta slabo vest, da sem ga “ukradla”, pa čeprav nisem nikjer napisala da je recept moj)…. – tako sedaj naredim samo povezavo. Ampak tale z mini bureki je pa mal “tu mač”.
Hej!
Soncece, saj poznas moje stalisce, da je vsak recept od nekod pobran.
Nikoli mi ni prislo na misel, da ne bi povedala recepta naprej, ali imela recept za svojo “pogruntavscino”.
Vse svoje znanje sem pobrala iz knjig in z lastnim preizkusanjem, zlasti pri kuhi; pri peki se drzim ponavadi do picice natancno. Zato tudi pri sladicah
ne sodelujem toliko, ker so moji recepti klasicni po navodilih kuharskih mojstrov. Ve, maljse ste bolj pogumne!
Mi gre na smeh ob tem receptu:)))
No, pri meni je olje namesto masla in zeeeelenjava. Avtor je pa povzel se vaso pogruntavscino, da zvitek damo za nekaj ur v hladilnik, preden rezemo:))) Tega se nisem prej domislila. Jih pa dam ze narezane cez noc, ce je treba.
Pa kako smo fer, ko tolikokrat napotimo bralke na Kulinariko po kaksen recept, ki ga tudi pohvalimo. Se je zgodilo ze obratno?
Pri nas dezuje…zelim vam lep dan Babi
Pa se moje stalisce o prepisovanju. Sama locim vec nians »prepisovanja« eno je, ko nekdo osebno preizkusi recept in je nad njim navdusen ter ga zato objavi na forumu (ali kulinariki). Vcasih se tak recept tudi rahlo razlikuje od originalnega – dolocene sestavine se spustijo, zamenjajo,… In prav je tako. Tudi Babicine pitulice, kot ste jih poimenovali niso njene – so prepisane, le da ne veste od kod. Seveda je postopek obogaten z njenimi izkusnjami. Ne zdi se mi fer, da takoj obtozite vsakega, ki objavi podoben recept, za plagiatorja. Npr. lahko delam enako orehovo rolado, ki ga je napisala Babi, recept dam kolegici Masi, kateri je bila vsec, in ona ga navdusena objavi na forumu – ker ne ve, da sem ga dobila tukaj. Potem pa dekleta prav hudobno zazenetejo krik, kaksna kriminalka je Masa, da se kiti s tujim perjem….
Drug nacin prepisovanja, ki pa ga ne odobravam in mislim da je prav da se ga preprecuje, pa je prepisovanje receptov z namenom okoriscanja – tako kot so zbrane recepte s kulinarike (morda tudi je bil kaksen tudi z med.over.neta) izdali v knjigi in jo nato prodajali; oseba ki je prepisala recepte s kulinarike na teletekst je za to vsekakor dobila honorar… Tudi na kulinariki sem naletela na recepte, ki so bili copy-paste z vsemi napakami – zakaj, ker za vsak objavljen recept dobis bonus tocke, ko jih imas dovolj dobis za nagrado plus paket. In tako prepisovanje je tisto, ki se ga kulinarika otepa.
Malce razmisleka, preden koga obdolzite.
Aja, na tak način dobiš plus paket? Čudno… mislim, ja ok, lepo je, da je čimveč receptov, samo upam, da kdo gleda tudi kvaliteto. Ker sem že naletela na primer, ko sta bila dva recepta enaka. Popolnoma enaka, samo s spremenjenim imenom.
Noja, moje stališče glede tega; če že nekdo prepisuje (iz kateregakoli vira), naj vsaj napiše avtorja in točen naslov (ja ok, sem še pod vtisi piisanja diplome, kjer sem res morala vse natančno citirati :)))).
Sem skoraj vsakodnevno na prehrani in kulinariki.net z namenom, da dobim idejo za kosilo ali da se kaj novega naučim. Takoj sem tudi jaz ugotovila, da so mini sirovi bureki dejansko pitulice. Pa sem šla na drugi recept…brez razburjanja. Je res, da je dosti receptov precej podobnih. Ko po določenem receptu prvič nekaj skuham ali spečem, ugotovim, če se bo dobro obnesel, drugič pa dodam kakšno svojo fineso.
Tako bom prakticirala naprej!
Lp
misa. – ne gre za obtoževanje (sama vse recepte prepišem, napišem svoje opombe, izkušnje in se pod NOBENEGA ne podpišem). Gre za to, da imajo na kulinarika.net napisano pravilo, da morajo biti recepti avtorski. To je stvar, ki mene pri vsej stvari “moti” – v bistvu v bazo naj ne bi smel vpisati recepta, ki ni tvoj. Je bila že debata na to temo na njihovem forumu. Tisto s knjigo je bilo hudo in naj se zmenijo pač sami. AMPAK – tudi zbiranje točk z vipisovanjem receptov je na nek način “profitabilno” – dobiš zastonj plus paket. Fino a ne (taga sploh nisem vedela). Ampak recept je prepisan – če je zamenjala olje z maslom po moje ne moreš reči da gre za avtorstvo (ali pač?? – potem sem pa jaz avtor vsakega recepta ki ga preizkusim, ker sigurno kakšno sestavino spustim, zamenjam…).
Babi ni nikoli napisala da je ona avtorica – lepo je povedala da je recept dobila od prijateljice (imena si nisem zapomnila). Vic je ravno v tem, da tukaj nihče še ni trdil da je recept njegov (se pač ne gremo tega principa), ampak ponavadi lepo napišemo kje smo ga dobili, pa od tega sploh nihče nič nima, razen zadovoljstva (pa imamo potem pravzaprav veliko). Pituljice so zelo popularne v bivši jugi in recept je lahko dobila kjerkoli (nisem trdila da ga je dobila tukaj). Ampak je sumljivo podoben tukaj objavljenemu.
Na kulinariki je veliko receptov prepisanih /tudi tisti popularni miklavžki/. Ena je celo napiasla da je zasledila recept, ki ga ima sama v zvezku trideset let pokojne babice ;-)). Avtorstvo pa tako ;-)).
Sicer pa naj jim bo tisti plus paket “požegnan” – če jim je škoda dati pet jurjev (meni jih je tudi), naj ostanejo pri tem.
Sonce, se popolnoma strinjam s teboj.
Vendar je bilo v tem tednu na forumu veckrat malo prikrito servirano taksno obtozevanje (ali pa sem jaz prevec obcutljiva). Ce je politika kulinarike taka, da ti “placa” recept – potem je popolnoma jasno, da se mora zavarovati in zahtevati avtorstvo. V koncni fazi je to neke vrste pogodba. Zato pa tudi tam nikoli ne objavljam in se drzim samo forumov. Pa se bolj dinamicni so.
Recept je definitivno prepisan od nekod – seveda, saj smo si na jasnem da imamo vec ali manj variacije na temo. Ampak nihce od nas ne ve (in tudi ne more trditi) da je jade prepisala recept z med.over.neta – razen ce je dobeseden prepis. Ti si samo malo namignila, da sta si recepta sumljivo podobna, ampak to namigovanje gre hitro naprej in v naslednji stopnji pet drugih trdi da je prepisan, nato jih petindvajset z gotovostjo trdi da je prepisan, in nato in nato 625 ljudi ve da je prepisan….
Ironija gor ali dol, vsi tisti, ki so dali recepte v dobri veri da so “domaci” so na ta nacin prizadeti. Tisti, ki so se pa zeleli okoristiti pa imajo itak tako debelo kozo, da jih to ne gane.
Hej, Misa!
Saj me prav nic ni prizadelo, da je recept napisan na Kulinariki.Niti nikogar ne obsojam. Sama sem mnenja, naj se recepti sirijo.
Tega , da je bila izdana kaksna knjiga, …res ne vem in niti ne vem, ce je na Kulinariki kaksna klepetalnica ali samo recepti.
Dobile smo tudi link simpaticnega mozakarja, ki je zelo duhovito opisal postopek za to srbsko jed; malce drugacno zavijanje. Joj, teh nacinov je skoraj toliko, kot je gospodinj!
Ne bi rada ponavljala, da so bili moji prvi odgovori tu takooo spontani (februarja bo dve leti) in nikoli, prav nikoli ni bilo nobene preracunljivosti zraven. Ko je nekdo, verjetno v sali, napisal, kaj ne bi izdala kaksne knjige
za kuharice zacetnice, sem takoj rekla: Kje pa, potem ne bo nobenega veselja vec!
Najveckrat napisem, od kod je recept, se letnico izdaje knjige dodam zraven.
Za pitulice pa sem celo na prvem srecanju povedala, da je to Saskin recept, ki ga je prinesla iz Beograda.
Pisem pa najraje tu; ze Baza receptov mi je tuja – nimam rada predalckanja in zapovedanih oblik. Proti Kulinariki nimam nic, le tu se pocutim kot na domacem dvoriscu, kjer je prostora in casa se za kaksen majhen cvek za lepsi dan.
Zelim si, da bi forum Prehrana ostal prijazen in dobronameren.
Imejte lep dan, vikend in naj se vas Miklavz spomni Babi
Babi,
oprosti ce sem bila nejasna. Vendar nisem ne tebe, ne kogarkoli ki tu na nasem forumu objavlja recepte oznacila za preracunljivca. Se enkrat, zame so to ljudje, ki so uporabili copy-paste funkcijo in recept z neke internetne strani objavili kot svojega, brez da bi ga preizkusili, ne z namenom pomagati nekomu, ki recept isce, ampak iz osebne koristi.
Knjiga je bila obljavljena, morda jih je bilo celo vec, in ker ne govorim kar tako na pamet, tu je link do vroce razprave: Bilo je se nekaj starejsih postov, ki pa jih sedaj ne najdem.
Malo imam profesionalne deformacije, tako da pogosto zvenim (potem ko se enkrat preberem svoj tekst) kar malo prevec ostro. Z uporabo smeskotov se pa tudi ne da prikazat vsega. Ne poznate me osebno, pa tudi ne dovolj dobro, ceprav dolgo spremljam forum (dlje kot ti Babi ;-))), ker nisem neka strasna klepetulja, da bi vedele kaj mislim z napisanim. Zato malo vec razlage: zbiranje receptov je moj hobi. Zbiram jih ze kar pomnim – se iz osnovne sole, na zalost imam premalo casa in jedcev da bi vse preizkusila. Drugi hobi pa je spremljanje kulinaricnih forumov (tako nasih kot tujih, ta je pa mlajsi – ene pet let samo). In ravno tale tu, je tisti na katerem prezivim najvec casa. Le zakaj? Ne zaradi receptov, teh imam dovolj, ampak zaradi ljudi, zaradi POZITIVNE energije, ki krozi tule. Zato ker ste pripravljeni nesebicno pomagat, tako z idejo, casom, pa tudi materialom.
Levji delez zaslug pri tem imas ravno ti Babi, pa soncek in hali in mimiN in kresnica, zala, evita, avena, deka, …………. Na zalost moram zdaj koncat. Ne zelim pa si, da to zaradi cesar sodelujem tu, izgine. Upam da nisem spet nekaj zakomplicirala.
Lep pozdrav vsem
Hej, Misa! ( z nasmehom povedano)!
Popolnoma sem razumela, kar si zelela povedati; nic nisi skomplicirala.
Vedno imam prisotno tole :
V glavi nastane misel, ki jo zelim izraziti.Izrecene besede so ze nekoliko drugacne in tisti, ki me poslusa , spet nekoliko drugace slisi.
Kaj sele pri pisani besedi:))
Misa, obe se razumeva. Pozitivna energija tudi mene tu privlaci.
Nekoliko sva na istem. Tudi pri nasi mizi sedi premalo ljudi. Ko pa so, sem zelooo vesela:))))
Lep vecer Babi
Huh, ali ni logično, da na spletni strani piše, da se receptov ne sme dobesedno prepisovati? S tem se morajo zavarovati. Kaj naj po vaše napišejo, da je dovoljeno kopiranje receptov iz kuharskih knjig in revij, najraje v paketu po 50?
Veste, mislim da je problem v tem, ker je dobesedno prepisovanje iz “copyrighted” materiala v nasprotju z SLO in EVRO avtorskimi pravicami… Tudi pod vsakim filmom, ki ga presnamete piše, da se ga ne sme presneti. To pač mora pisati, a ne? Presnemavanje filmov je prepovedano. Tudi če večina denimo to dela…
Tako da, drage moje, res ne vem, kaj naj bi po vašem napisali, kot da ni dovoljeno objavljanje dobesedno prepisanih receptov? Sam sem Plus paket sicer plačal, kar pa zadeva tistega zbranega s krofi, pa je tako da piše, da bodo vsi krofi izbrisani, če bo recept dobesedno prepisan.
Meni je pač tako, da tam stvari najdem mnogo hitreje kot na tem forumu, ker lahko iščem po bazi. O kakšnem pozitivizmu pa tudi na vašem forumu (samo poglejte si to temo) ni ne duha ne sluha.
Pozdrav
Miha
Miha!
Ker sem načela to temo, se čutim dolžno odgovoriti. Glede avtorskih pravic: se popolnoma strinjam s teboj, zato boš na tem forumu pri večini receptov našel naveden vir. Tako je tudi prav. Če pa spremenim eno vrsto marmelade v drugo se pač ne morem imeti za avtorja recepta. Tu je “keč” moje objave. Na kulinariki naj bi bili objavljeni avorski recepti. Če gre za avtorstvo že v zgoraj napisanem primeru (zamenjaš ribozov džem za marelično marmelado), potem pa se strinjam s tabo, da so tudi na kulinariki verjetno vsi recepti avtorski.
Če gre samo za dobesedno prepisovanje potem pač ni nobenega problema, sama sem mislila da gre tudi za “prirejanje” receptov. Sem se očitno zmotila. Jemljem nazaj vse napisano, se globoko opravičujem avtorici na zgornjem linku. Veselo zbiranje krofov še naprej!
Ta forum mi je vešč zato, ker imam pravico (in dolžnost) napisati vir recepta.
In če na tem forumu ne najdeš nič pozitivnega se mi pa kar malo smiliš.
Če nisi opazil sodelujoči odgovorijo vskemu, če ne drugače mu pa polinkajo recept. Zame je to pozitivno. In tudi iskani recept (v kolikor je bil napisan) hitro najdeš, mogoče je potrebno samo malo logike.
Nisem pravnik in ne vem, ali je prirejen recept v bistvu originale. Če je, potem je na svetu tako ali tako le ene 100 receptov, ki so izvirni…
Zdi se mi da se tukaj držite tisti, ki očitno predvsem zaradi plus paketa na Kulinarika.net sovražite tisto stran, zato se dobivate tukaj in si izmenjujete linke iz kulinarika.net. Če ne verjamete pa dajte v iskalec tukaj kulinarika.net pa boste videle, koliko boste dobile linkov…
Je to torej nek forum višjega nivoja ali kaj? Da sodelujete na forumu kulinarika.net ni potrebno dati niti tolarja. Ker pa sem kupil plus, imam zdaj iskanje zelo pregledno, prav tako je zaradi zvezdic forum precej bolj pregleden kot vaš. Hočem reči, pri vas je vse zastonj oz. krije sponzor strani med.over.net, ampak kar se dodelanosti sistema tiče, ste pa daleč. In po številu receptov in po preglednosti foruma, drugih storitev pa tukaj kot vem (morda se motim), ne nudite. Kuharske voščilnice, članki, kaj je že to…
Tako da vas zapuščam, drage dame… Še naprej uspešno linkajte recepte iz drugih strani na ta forum 🙂 Ne vem le kaj hodite na Kulinarika.net če vam tam ni všeč… Vsak od nas bo pač hodil tja, kjer se mu zdi, da mu nudijo več.
Miha
Wau, tole se je pa spremenilo v nekaj čisto drugega.
Sem mislila da je forum namenjen izmenjavi mnenj, znanj…. Sem hvaležna za vsak link, na katerem se skriva dober recept. Če si takšen poznavalec Prehrane, bi moral vedeti (opaziti) da je precej udeleženk tukaj kar pridnih sodelavk kulinarike. Nikoli nisem rekla da mi tam ni všeč. Marsikateri recept je preizkušen z moje in drugih strani – tudi pohvaljen.
Če si nameraval narediti pozitivno reklamo za kulinariko, ti je, kar se mene tiče povsem spodletelo.
In če že primerjaš kulinariko in med.over.net (povsem adijo primerjava) – kateri zdravnik ti bo pa kulinariki svetoval ko te bo kaj mučilo? Med.over.net je zavod (škoda da govoriš na pamet o stvareh ki jih ne poznaš), ki pomaga na precej širšem področju kot kulinarika. Je razvidno že iz naslova in škoda da se tako hitro poslavljaš od strani, ki jih očitno nisi spoznal.
Ne obupaj zaradi mene, jaz sem samo ena zloba med vsem pozitivnimi lučkami na med.over.netu.
Over and out kar se mene tiče je na to temo vse povedano. Zdaj grem dat pa cimetove polžke v pečico. ;-))
OK, sem mislila biti tiho, ampak tale MIhova, da sovražimo kulinariko je pa lovska. Sama sodelujem na obeh forumih in to z istim nickom, tako, da so vse skrvialnice odveč. Tale post je po mojem “naivnem” mišlenju le replika na temo Kradejo nam recepte oz. nekaj na to temo, ki je na Kulinarika obarvana z mastnim tiskom. Od tiste teme naprej tam samo še čvekam in mi ne pride več na misel, da bi pisala kakšne recepte, zaradi katerih me bo kdo pribil na križ. Da kdo kogarkoli sovraži, je smešno. Sovraštvo je precej močno čustvo, vsaj kar se mene tiče in, da bi izgubljala energijo z njim na anonimnem forumu-ne hvala. In kulinarika zame je anonimen forum, kar pa za tega ne morem trditi, ker se nas že kar nekaj udeleženih pozna. In ker ne želim dati 5.000 za Plus paket še ne pomeni, da sovražim vse, ki se jim zdi to smiselno.
Kar se pa tiče pozitivizma. Sama ga tukaj najdem veliko. To je stvar okusa, o okusih pa naj se ne bi razpravljalo. Da se pa gremo mi pa vi, pa naši pa vaši – to igrico prepustimo tistim na “višjem” nivoju.
Pa lep večer!
Kateri zdravnik ti pa svetuje tukaj o kulinariki? Halo! Med.over.net kar precej dobro poznam, samo zadnje čase skušajo stlačiti vse in še več notri. To ni več stran, kjer svetujejo zdravniki, ampak ima še malo morje forumov iz vseh vetrov, v smislu “mi smo za vse”. Sam imam pač raje specializirane strani.
Miha
Jaz osebno se tudi veliko bolj znajdem na straneh, ki so urejene in moraš samo malop oklikat, pa dobiš vse. Tukaj je včasih kar problem kaj najti, prdvsem zato, ker se teme ponavljajao ipd. Članica sem na obenh straneh, tako na kulinariki, kakor tudi tukaj.
AMPAK! Veliko raje tukaj malo preklikam vse, ker na koncu najdem recept, ki je “obogaten” še z lastnimi izkušnjami tistih, ki so ga preizkusile/i. Pa tudi že za samo sprostitev in dobro voljo pridem včasih sem in samo berem in si kaj shranim, če pa želim, pa vprašam. Zdi se mi, da sem tukaj dobila več koristnih informacij, zato sem tukaj tudi bolj pogosta in aktivna obiskovalka 🙂
Moje mnenje je, da je pač vsak tam, kjer se bolje počuti, če se recepti ponavljajo, pa nimamo kaj. Konec koncev meni precej ljudi pravi, da gre pri kuhanju tako ali tako vedno za isti postopek, samo sestavine se spreminjajo (kar jaz pri sebi še ne morem trditi, ampak ok :))).
lp
Obstajata dve vrsti receptov: nekateri so avtorski, ki “odkrivajo toplo
vodo”, izvirno delo kuharja oz. pisca recepta, ki si ga je sam izmislil in prvi uporabil. Teh seveda 50 let ni dovoljeno prepisovati, ker avtorja ščiti zakon o avtorskih pravicah. To je kraja intelektualne lastnine.
Drugi recepti pa potujejo od ust do ust, od kuharja do kuharja in od avtorja do avtorja. Večinoma gre za tradicionalne recepte, katerih avtor ni znan (dunajski zrezek, golaž, ajdovi žganci ipd. ). Te recepte prepisujemo in jih najdemo v večini kuharskih knjig. A vendar mora biti prepisovalec toliko pošten, da ne prepisuje z vejicami, vezniki, predlogi in celo s tiskovnimi napakami vred. Naj pove po svojih besedah, tako kot v resnici kuha. Vsak spis terja nekaj duševnega napora, ki si ga prepisovalec s predpisovanjem skrajša.
Forum je zaprt za komentiranje.