je ze kdo pekel speculaas?
Dober vecer,
zadnjih nekja dni nimam casa, da bi si razvajala duso v vasi druzbi in v kuhinji, a za praznike mi to ne uide 🙂 Piskoti, medene hisice in vse ostalo definitivno pride na vrsto- tega mi nihce (niti faks) ne more vzeti! 🙂 Nimam pa cas aza iskanje recepto, stikanju po kuharskih knjigah in drugih pasah za oci… 😉
Pekla bi rada letos med drugim tudi speculaas, in vem, da vas je ze vec napisalo recept zanje na tem forumu…mene pa samo zanima, katera od vas ga je ze pekla, po katerem receptu in kako so ji uspeli….
LP, zala
Zala, recept iz knjige Kolači vaš ponos
500 g moke
6 g pecilnega
250 g sladkorja
1 vanili sladkor
2 kaplji esence grenkih mandljev
2 noževi konici mletega kardamoma
2 noževi konici mletih klinčkov
1 zravnana žlička cimeta
sol
2 jajci
200 g mehkega masla ali margarine
100 g olupljenih in zmletih mandljev
Vse zgnetemo v teszi in če se lepi ga damo za nekaj časa v hladilnik. Nato ga tanko razvaljamo in izrežemo različne like. Kekse damo na pomaščen pekač in pečemo pri 175-200°C približno 10 minut.
Če uporabljamo lesene modelčke, vtisnemo testo v vdolbinice, dobro potresene z moko, odrežemo odvečno testo in zvrnemo like iz modelčkov.
meni so ti keksi super, samo vzamem samo 15 dag rjavega sladkorja.
Lp, Maja
sama sem jih pekla po tem tradicionalnem receptu, najdenem na nizozemskih kuharskih straneh:
delala sem le “enojno” verzijo, s polovično količino, pa je prišlo piškotov za celo škatlo
mešanico začimb, ki jih omenja v receptu sem iskala, našla in kupila prav v Amsterdamu, sicer pa avtorica pove v receptu kakšno je razmerje posameznih začimb
mimogrede, začimbe mi je uspelo najti, modelov za piškote, takih tradicionalnih pa nikjer v Amsterdamu niso imeli, pa tudi nihče ni vedel, kje bi jih lahko dobila…tudi v turističnem biroju ne
tako sem pač uporabila tiste običajne, ki sem jih pač imela doma
najboljši so postali po dnevu oz. dveh – super kombinacija s čajem
lp, rosita
Joj, ko gledam tale recept in slike zraven, bi takoj spet poskusila naredit te piškote, ampak po lanskem neuspehu raje ne bi spet poizkušala. Me pa zanima, če je možno, da so bili moji piškoti lani tako trdi, ker testa nisem dovolj dolgo pustila v hladilniku?
Tukaj piše, da je najbolje čez noč, jaz definitivno nisem tako dolgo čakala. Maksimalno pol ure.
Kresnica,
jaz sem jih delala do pike po tem receptu, naredila testo zvečer in ga pustila v hladilniku do naslednjega dneva. Ugotovila sem, da je res treba pred valjanjem posamezen kos testa približno 10 minut pustit na sobni temperaturi, potem pa gre.
Napako sem naredila pri pretankem razvaljanju, saj so pri predvidenem času pečenja okoli 20 min postali malce preveč zapečeni.
Drugače so pa krasni, krhki, sploh dan ali dva kasneje – ni čudno s toliko masla in sladke smetane;)
lp
dvomim, da se dobijo pri nas, vsaj taki originalni leseni ne…
če pa se, potem bo pa moja iskalna vnema v deželi izvora prav smešno izpadla 🙂
upam, da bo kdo še kaj več vedel
so pa taki modeli najbrž kar veliki, tako približno 15×30 cm ali več, v Amsterdamu se v običajni samopostrežni dobi po en piškot v kartonasti škatli, težak 250 ali pa tudi 500 g, je pa slajši kot doma narejen
Forum je zaprt za komentiranje.