Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sušenje sadja

sušenje sadja

Lepo pozdravljene,
jaz bi vas pa lepo prosila, če ima katera kakšne izkušnje iz sušenja sadja. Jutri mi bo prijateljica posodila aparat za sušenje, pa nima nobenih navodil, sama pa tudi tega kljub aparatu ne dela. Jaz pa imam izjemno rada suho sadje, a v trgovini ni tisto pravo. Ali je žveplano, ali presladko…
V glavnem, vsak nasvet mi bo prišel prav. Za zdaj imam namen posušiti jabolka, banane in ananas iz kompota. Ne vem pa, kako na debelo je treba narezat, ali je jabolka treba olupiti? Katero sadje še pride v poštev za sušenje?
Lepa hvala že vnaprej.

Jabolk ne lupi, če imaš domača (bio:). Čim tanjšje jih narežeš, prej bo suho.
Narežeš lahko poljubne oblike (ali krogce ali krhlje). Nima se kaj pokvariti, le bodi “v bližini” in opazuj in poskušaj, kdaj bo dovolj suho, če boš več nasušila, pusti še nekaj časa na zraku, potem pa shrani v primerni embalaži (npr: bombažna vreča, steklen kozarec).Lp

Nika! Lani sem sušila banane, jabolka in kivi. Ker imam aparat, kateremu se ne da “naštimati” temperatura, sem delala bolj po občutku. Vmes sem večkrat zamenjala pladnje – so se spodaj zadeve bolj sušile. Ampak nič bat, boš videla da se da te stvari početi po filingu.
Banane nareži na kolesca debela cca 1cm (milimeter gor ali dol). Obvezno jih takoj po rezanju potopi v vodo, kamor stisneš eno limono. Potemnele bodo vseeno, a vsaj črne ne bodo (takšne kot so v trgovini si pa lahko samo narišemo – tiste morajo biti res prav “bio”, he he). Super so bile. Glede dolžine ti ne morem reči točno – ko so suhe ;-)), malo boš morala preložiti, da se ne bodo ene preveč zasušile.
Kivi sem narezala podolgem (ne nakolesca), cca pol cm debelo. Je bil zanimivo kiselkastega okusa.
Jabolka pa tako kot pravi O-O. Ne lupi jih, sem jih pa tudi potopila v skledo z limonino vodo, da so bolj ohranila barvo.
Pazi da bo res suho, samo en premalo sušen krhel lahko povzroči plesnenje sadja.
Pa veselo sušenje ti želim ;-))

Hvala punce! Prav veselim se tega sušenja, ker sem ugotovila, da večkrat kaj potrebujem pred TV ali kar tako za “grickat”. Čipsi, smoki in ostala “navlaka” pa ni preveč zdrava. Suho sadje se mi zdi še najbolj primerno. Pa tudi obiski niso več tako veseli slanih prigrizkov, saj veste, osveščenost je velika in veliko jih noče več jesti tako nezdravo. Ko mi je enkrat neka kolegica ponudila tako sadje, ko smo bili pri njej na obisku, sem bila resnično navdušena. Bom videla, če bo uspelo tudi meni:))

Hej, Nika!

Si prisla do PC, koncno?

Sama susim cez poletje sezonsko domace sadje ( visnje, breskve, marelice, jabolka, slive, fige); tako imam dovolj tega. Banan in ostalega ne pogresam. Sicer si ze dobila odgovore. Pozdravcek :)))

Babi, verjetno si me zamenjala z kako drugo Niko. Jaz sem namreč prvič na tem forumu.

Ojla, pozdravljene!
Letos sem posušila kar nekaj sadja, ampak so so pojavili molji, črvi… Shranila sem jih v tuperware posodo (lani), letos v papirnate vrečke, pa se je isto zgodilo. Ne vem, ali je bilo vse skupaj na pretoplem mestu, bi krhlje morda morala dati na hladno? Zato me zanima, kako in kje shranite suho sadje.
Hvala za odgovore!

Lep dan!
Miša

Hej!

Nika 32, res sem te zmenjala; zdaj vidim, da imas ti pripis 32, znana Nika pa 33:)))

Misa, to se mi ni se nikoli zgodilo. Mogoce je sadje ze pred susenjem bilo zarazeno.
V navodilih pise, naj suho sadje shranimo v platnenih vreckah ali v steklenih posodah s pokrovom.Jabolcne krhlje imam vedno v platenin vreckah. Ostalo pa raje v steklenih kozarcih.
Ce se mi zdi pa kaj premalo suho, dam kar v zamrzovalnik. Hranim v shrambi in nekaj tudi v kuhinji. Pa od casa do casa malo pogledam. Enkrat so mi slive malce hotele zaplesneti; zgleda, da je vmes zasla kaksna premalo suha.

Lastnica kraske gostilne mi je potozila, da so se njej v suhih gobah rade zaredile te zivalce, zato jih daje v zamrzovalnik.

Zame je zamrzovalnik resitev za vse:) Lp

jaz pa sicer nimam tega aparata za sušenje, ampak kljub temu sušim npr. jabolka kar tako, ob peči v dnevni sobi (ker imamo peč na olje, ki ful zagreje!) – tako da narežem jabolka na krhlje in jih dam v bližino peči in se super posušijo – zmanjkajo pa kar sproti, tako da nimam teh problemov s shranjevanjem – nam ne utegnejo splesnet! :)))

Meni je zdaj to suho sadje zelo dobro uspelo! Prvič se mi je vse preveč prijelo za podlago, drugič pa sem vmes malce pokontrolirala in je super! Najboljša so jabolka, hruške, banane, vmes sem dala pa tudi eksotično sadje iz kompotov, ki je bilo tudi odlično. Na žalost smo v pol ure vse pojedli, tako, da tudi mi nimamo problemov s shranjevanjem.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close