Medenjaki, domači prijatelj
Drage moje,
najprej se malo pohvalim oz. bolj zahvalim vsem, ki ste svoje izkušnje in nasvete za omenjeni dobroti delile tu na forumu. Z upoštevanjem vseh nasvetov sem v petek in soboto pričarala res neskončno dobre medenjake, mehke! in domačega prijatelja.
Ostaja mi eno vprašanje, verjetno bo babi vedla kak nasvet. Namrec kako bi preprečila, da se mi ne bi štručka domačega prijatelja razlezla. Nisem hotela v maso dodat moke, ker je potem vse skupaj pretrdo. Druga runda je bila malo boljša pri peki, ker se je med počivanjem testo nekoliko zgostilo, p avseeno .. štručke so se precej razlezle in potem tudi drobile pri rezanju.
Ma, okus je bil božanski!!!
Nyah (tokrat s pekačem, brez loncev 😉
Pohvale za uspeh, pa še ideja iz ene od revij (iz moje strani nepreizkušeno) – okoli štručke (ne vem če je bil ravno domači prijatelj) je bila ovita alu folija. Alu folija se zgane v več plasti, da dobiš en tak improviziran pekaček. No, saj pravim da ne vem če je tu uporabno, bodo druge povedale iz lastnih izkušenj.
LP
Hej, Nyah!
V cem je finta, res ne vem, ker se meni tudi vcasih malo razleze, vcasih pa cisto nic. Glede na to, da delam vedno po istem receptu, mislim, da je vse odvisno od moke. Res je moka lahko bolj suha, drugic manj in tako vsrka bolj ali manj ostalega.
Ko sem enkrat poslusala poklicnega peka, sem se zavedla, da smo pravzaprv kar mojstrice, da uspemo narediti dobro testo; tudi v pekarnah bentijo nad moko glede suhosti ali vlaznosti.
Potem so tu se jajca, ki so lahko razlicne velikosti. Imam nekaj receptov, kjer so zelo poudarjene kolicine sestavin, glede na velikost jajck.
Pa se ne mazem ven; verjetno je vzrok mehkejsega ali gostejsega testa pri prijatelju ravno to, kar sem povedala.
Glede rezanja pa tako. V receptu pravi, da jih razrezemo sele naslednji dan.
Ker pa je moz nekoliko neucakan, narezem tako, ko se strucka ohladi. In se pecice ni treba segrevati ponovno od nule naprej.
Poskusi pocakati do naslednjega dne. Sama nisem se nikoli in razen mogoce
obeh krajckov, se mi ne hudo drobi. Tiste nekoliko oskrbljene rezine poje
moz:)) In pretanko jih tudi ne smes rezati.
So pa krhke in dobre, kajne? V Angliji so vedno sprasevali, ce imam se kaj
” Slovenian braed” ? Hudo jim je bilo vsec.
Ideja za okvircek z alufolijo, ki jo je napisalo Sonce, je v redu.
Nekateri pa maso zlijejo v dobro pomascen in z moko potresen kovinski model – srnin hrbet ali v navaden pravkotni.
Lepo se imej, deklica z loncem ( ker te s pekacem se nisem videla) in vztrajaj pri peki!
Babi :)))
Oj babi,
ja ja, saj jaz se ne ustrasim takih malenkosti. Dokler zmanjkujejo piškoti iz škatle, pomeni, da so dobri.
Sem tudi jaz si mislila, da je vse skupaj odvisno od veliko malih dejavnikov (moka, jajca …). In sem raje pustila malo bolj mokro testo, kot da bi imela ‘kamene’ rezine domačega prijatelja. Res je fantastičen okus, sem dala orehe, lešnike, mandlje in brazilske oreške, sedaj v novi rundi pa še pinjole dodam, in čisto malo arančina. Super. Razmišljala sem, da bi mogoče fino ratali tudi piškoti iz te mase, če kar kupčke z žlico nadevam na pekač in spečem … bomo poskusili 😉
Pri medenjakih je bilo enako – ko sem zvečer naredil atesto, je bilo precej ‘tekoče’, se ne bi dalo razvaljati. Pa sem ga pustila v hladilniku v zaprti posodi do naslednjega popoldneva in se je lepo napelo, brez tezav sem ga oblikovala. Super so! Sem dala edino malo premalo začimb (lani je bilo malo pekoče, zato sem letos šparala 🙂 Pa še pozna se, ker nisem dala masla ampak eno bolj mlečno margarino, da niso tolko mokri.
No, samo, da ni za preč vreč 🙂
uzivajte, v soboto prideva z mojim v PIran, preverit kako ‘topla’ voda je kaj v piranu 😉
LP
Neži
Pa se to. V omari sem nasla gost skoncentriran visnjev sok- skoraj sirup; kuhala zelooo dolgo ( nic sladkorja).
In vceraj sem naredila nekaj medenjakov z malo tega dodatka; eksperimentirala. Okus krasen in sestrin komentar: Zakaj je pa teh tako malo? Seveda samo en majhen pekacek, da vidim, kako je. Bom ponovila.
Lp
Zala, recept MayeM (se mi zdi) z vsemi tvojimi pripombami (mleko!!). Ratali so super, drug teden bom dala res maslo namesto margarine in malo več začimb. Oz, sem ugotavljala, katera začimba peče (ingver, klinčki), zato bom dala extra malo cimeta, da bo dišaaaaaaloooooo ;-)))
Pa še probala bom z kakim sirupom malo počarat, tko kot babi!
No, in potem bom darila napolnila z mojimi medenjaki, da bo dišalo in še dobro bo.
En lep večerni pozdravček
Neži
Zala, recept MayeM (se mi zdi) z vsemi tvojimi pripombami (mleko!!). Ratali so super, drug teden bom dala res maslo namesto margarine in malo več začimb. Oz, sem ugotavljala, katera začimba peče (ingver, klinčki), zato bom dala extra malo cimeta, da bo dišaaaaaaloooooo ;-)))
Pa še probala bom z kakim sirupom malo počarat, tko kot babi!
No, in potem bom darila napolnila z mojimi medenjaki, da bo dišalo in še dobro bo.
En lep večerni pozdravček
Neži
ž
PS: Babi, na koliko pečeš domačega prijatelja in koliko časa?
Nyah, ko v knjigi pise pri srednji vrocini, sem prav jezna:(
Pecico segrejem na 200 stopinj in pustim kaksnih 10 minut, potem znizam na 180. Tako z mojo pecico. Malo kar po posluhu. Preden vzamem iz pecice, poskusim s tanko leseno palcko ( raznjic). Ce je suha, je peceno skoz in skoz.
Rezine pa da samo lepo prumenijo. Lp
Aha, po znanem receptu torej…sem se ze veselial kaksnega novega (pa ne zato, ker bi se teh zdajsnjih medenjakov navelicala), kar tako…..za novo eksperimentiranje :))
Kaj ne da so res super z dodatkom mleka?? Lepo mehki in slastni…in ne pozabi oresckov-grobo mletih! In tudi kandiranega sadja!
LP vsem
Zala
Dobro jutro Zala in Babi 😉 ko smo same tle pri mojih medenjakih in prijateljih 🙂
No, včeraj sem naredila drugo rundo domačega prijatelja, še s pinjolami, kako žlico manj moke, testo sem pustila počivati eno malo, naredila sem pregrado iz folije, pekla najprej na 200 in polej zmanjšala … vse po dobrih nasvetih tule .. in je prav uspelo!!! Lepe tri štručke, kar tko kvadrataste, okus pa tako ali tako božanski, saj sem dala noter verjetno malo več kot 30 dkg oreščkov (res mešanica: orehi, lešniki navadni in praženi, mandlji, indijski oreščki, brazilski oreščki in pinjole), pa malo arančina (ker je meni pomarančna aroma nebeško dobra) in limonina lupinica … tako, sedaj še medenjake ponovim in bom lahko darila dokončala, saj bo večina dobila v darilu nekaj piškotov … diši pa itak celo stanovanje!
hvala in se slišimo
Neži
Forum je zaprt za komentiranje.