Pestra prehrana ob strogi dieti?
Zdravo,
Pred dvema mesecema so na urgenci ugotovili, da imam žolčne kamne. Trenutno čakam v vrsti na operacijo, ampak me vseeno zanima nekaj stvari v zvezi s prehrano.
Če je že kdo imel žolčne kamne ve, da je dieta precej stroga: skoraj nobenih ali zelo malo maščob, samo pusto meso in ribe, sadje in zelenjava morata biti kuhana (surovo odpade), absolutno nobenih solat, jajc in jedi, ki vsebujejo jajca, čokolade, piškotov… Lahko jem krompir (kuhan), testenine, posneto mleko in skuto, lahki sir, kruh, prepečenec. Omejitev jedilnika me niti ne moti, ker nisem hudo izbirčne sorte in mesa nikoli nisem pojedla veliko. Ne predstavljam si pa življenja brez solate (sploh poleti), paradižnika, paprike, kumar in podobnih stvari.
Trenutno kombiniram krompir (v koščikh ali pire) z vsemi možnimi prilogami (grah, cvetača, koleraba, brokoli…) in testenine z raznimi omakami. Vendar se mi je jedilnik že začel ponavljati, malo mi je pa tudi zmanjkalo idej. Rada bi zadevo malce popestrila in me zanima, kakšno prehrano imate drugi s podobnimi težavami.
Kako ste režili “težavo”s sladkarijami? Občasno pojem košček čokolade ali manj mastne polnozrnate piškote. Mogoče obstajajo kakšni recepti za peciva ali piškote brez jajc in z malo maščobami?
Do sedaj v iskanju takih receptov nisem bila prav uspešna in bom vesela kakršnegakoli predloga ali izmenjave izkušenj (teh mi itak najbolj manjka).
Lep pozdrav vsem,
Pšenička
Hej!
Pred leti je pri Centru za napredek gospodinjstva ( CZNG) izsla zbirka knjigic z dietami – med njimi tudi za zolc in kamne.
Priporocam ti, da jo kje poskusas najti, ker zelo pomaga z recepti in s sestavljenimi jedilniki.
Tudi peciva so opisana. Glede na to, da bos po operaciji imela se nekaj casa dietno prehrano, se splaca pogledati.
Mama je imela za sladorno bolezen, soseda za srce in ozilje…. Zato jih poznam. Ker so izsle v sestdesetih letih, obstojajo mogoce tudi novejse.
Je pa na to temo bilo ze nekaj postov, sicer bolj splosno.
Vem, da za pestrost jedilnikov nekako rabimo pomoc in v tej knjigici je.
Tocen naslov :
Dieta pri zolcnih boleznih
Dr. Bozena Zajec – Lavric, Marija Gams
Lep pozdrav Babi
Pšenička,
jaz sem na istem že od septembra dalje. Zdaj je sicer že en mesec od operacije, dieta seveda še vedno traja.
Pri meni hrana izgleda takole, kot praviš, se bolj ali manj skozi ponavlja:
1) juhe na 100 načinov (paradižnikova; bučkina; iz mešane zelenjave – cvetača, brokoli, krompir, korenček, bučke; obara – beli piščančji koščki, včasih z zelenjavo, včasih brez – nobene se do sedaj še nisem naveličala
2) testenine brez jajc z prelivi (zelenjavni ali pa iz telečjega mletega mesa z paradižnikovo omako), makaron-flajš z telečjim mesom
3) riž, polenta, pire (z zelenjavo ali pa s piščančjimi koščki)
(ampak vse zgoraj napisano brez, da popražiš čebulo oz. minimalno).
Pri sladicah, ki jih sicer obožujem, sem zadeve v začetku zreducirala na popolni nič. V tem tednu sem prvič jedla zavitek z banano in jabolkom (testo narejeno doma brez jajca, sadje minimalno sladkano). Dovoljeno je tudi, da poješ kakšen manj-sladkan kompot. Pojedla sem tudi par koščkov peciva iz listnatega testa z marmelado (bili so celo od Pečjaka).
Naslednji teden imam v planu, da naredim (jabolčno) pito – imam recept, kjer je manj masla in samo eno jajce. Ko pa je sila, pa pojem Baslen kekse, zraven pa en nadomestek kave. V naši pekarni sem našla tudi skutine kekse z marmelado. Ko kje najdem recept, jih bom tudi sama naredila.
Naj napišem še, da nimam več klasičnih kosil: juha, glavna jed s solato, sladica. Za en obrok pojem ponavadi samo eno jed: npr. samo zelenjavno juho + kos kruha. Želodec se je hitro navadil na manjše količine hrane. Solate ne pogrešam, ker nisem bila nikoli ljubitelj te hrane. V bolnici sem pa dobivala samo kuhano zelenjavo, prelito z limoninim sokom in pa vloženo rdečo peso.
Lahko si v knjižnici sposodiš knjigo Dieta pri jetrnih in žolčnih obolenjih (avtorji: doc. dr. Ivan Matko, Jožica Pirc). To je knjiga, ki jo tudi omenja Babi.
Notri je natančna tabela kaj smeš in kaj ne, zadaj so recepti, tudi za sladice. So pa to seveda sladice brez rumenjaka, tako, da nimam nekega veselja, da bi jih sploh pripravila. Imam ravno še knjigo doma.
Za konec pa naj povem še dobro stran žolčnih kamnov. Kilogrami so se namreč precej zmanjšali.
Lp, Doroty.
Doroty,
Najlepša hvala za odgovor (in tudi Babi). Na temo prehrane mi je v knjižnici uspelo izbrskati knjigo Dieta pri boleznih jeter in žolča iz leta 1998. Avtoric si žal nisem zapomnila, je pa seznam prehrane veliko bolj izpopoljen kot tisti, ki mi ga je dal zdravnik (iz leta 1987). Bom pa še pogledala za knjigo, ki ste jo svetovali.
Kar se tiče receptov: v knjigi, ki sem si jo izposodila, je bilo zelo malo receptov primernih za moje zdravstveno stanje. Več ali manj vse z maščobami, sladice pa z jajci. Kot sem že prej omenila, me omejitev v prehrani niti ne moti, ker imam testenine, riž, krompir in zelenjavo zelo rada, malce pa se mi toži po čokoladi. Na vsake toliko časa pojem košček čokolade, kaj več pa že ne upam. Še najbolj pa zato, ker se šele učim, katera hrana mi ustreza in katera ne. Glede na to, da mi je včeraj hrana, ki sem jo pred enim tednom povsem v redu prenesla, povzročila napad pa sploh ne vem več, kaj naj jem.
Zdaj ful pazim kaj jem in sem skoraj razvila deformacijo, saj v trgovini na artiklih najprej preverim maščobe. Glede na to, da že prej nisem jedla mastne hrane, malo mesa in precej zelenjave, sem bila kar malce šokirana, ko so na ultrazvoku odkrili kamne.
Še nekaj bi vprašala, če nisem preveč firbčna (žal ne poznam nikogar z istim problemom). Koliko časa ste čakali na operacijo? Jaz sem sicer iz Kranja, operirali pa me bodo v Izoli (januarja), ker je čakalna doba v Kliničnem centru 4 leta (!!). Ali ste imeli lasersko operacijo (jaz naj bi jo) in koliko časa ste bili v bolnišnici in potem na bolniški? Ne vem, zakaj je zdravnikom to tako težko povedati.
Lep dan,
Pšenička
Pšenička,
najprej glede receptov iz knjige. Tudi v knjigi, ki sem jo omenila, niso kaj prida recepti, bolj mi je bilo všeč, da je bilo razdelano, kaj je dovoljeno in kaj prepovedano (je iz leta 1976). Tako, da kuham po svojem občutku.
Kar pa se tiče sladic pa je pri meni tako, kot sem napisala. Popolnoma se izogibam rumenjaka, čokolade, nasploh bolj mastnih stvari. Skratka, komaj čakam, da bom lahko začela počasi jesti tudi sladice. Moje mnenje je, da je dieta še najmanj, kar lahko storimo za svoje zdravje in pač določenih stvari enostavno ne jem. Je pa v trgovini in nasploh tako, da samo preverjam sestavine (da ni jajc, maščob, …), da grem včasih že sama sebi na živce.
Kar pa se tiče samega posega ali lahko odogovorim na vaš e-mail, da ne bi tukaj pisalala … ?
Lp, Doroty.
Dejavniki, ki povečajo nevarnost za nastanek žolčnih kamnov
Žolčne kamne ima 10 do 20% odraslih. Pogostejši so pri ženskah, saj hormon estrogen povečuje holesterolno nasičenost žolča, kar povečuje nevarnost za nastanek žolčnih kamnov. V nosečnosti se hormonskemu dejavniku pridruži še zmanjšana gibljivost žolčnika. Tudi debelost povečuje nevarnost za žolčne kamne.
Dejavniki, ki povečajo nevarnost za nastanek žolčnih kamnov
Shujševalna kura brez maščob je posebno nevarna za razvoj žolčnih kamnov, saj se žolčnik prazni predvsem ob prisotnosti maščob v hrani. Shujševalna dieta mora vsebovati vsaj dodatek manjše količine maščob, da se izognemo razmeram, ki lahko vodijo v nastanek žolčnih kamnov.
V tvojem primeru sicer ne gre za shujševalno kuro, gre pa za ukinitev maščob in to je glavno.
Tudi s strarostjo narašča pojavnost žolčnih kamnov, podobno je pri osebah po poškodovani hrbtenjači in pri tistih, ki jih več mesecev parenteralno hranimo (dobivajo le umetno hrano v žilo). Pomemben je tudi dedni dejavnik, saj se pri določenih rasah in družinah žolčni kamni pogosteje pojavljajo.
Te podatke sem prekopiral na tvoj post, da boš videla, kako ortodoksna medicina prepoveduje nekaj, kar prej škodi kot koristi.Prepovedali so ti uživanje vsakrkšnih maščob, kar še dodatno vpliva na razvoj dodatnih KAMNOV v tvojem žolču…in bog ve koliko časa boš čakala in koliko dodatnih kamnov se ti bo nabralo.
Vprašaj tega tvojga stručkota, če kaj ve o tem.
Hej!
Moja najblizja soseda je bila spomladi lasersko operirana v Izoli. V bolnisnici je bila mislim vsega 4 ali 5 dni. Zelo hitro si je opomogla. Bila pa je tudi v Rogaski slatini, kamor posiljajo bolnike po operaciji. Vcasih je bil tega delezen vsak operiranec. Kako je sedaj, ne vem. Mogoce si je soseda placala sama.
Soseda se se naprej drzi prhrambenih navodil in se pocuti dobro.
Zelim ti uspesen poseg in cimhitrejse okrevanje Babi
Če ti ustreza:
skuhaš čežano (breskev, jabolko,hruška, sliva,pa kar gre drugače v kompot), sicer malo bolj tekočo, dodaš pest kosmičev-rženi, ječmenovi, pšenični, sladkaš pa lahko z malo marmelade. Ali pa sploh ne. Pustiš čez noč, da se kosmiči zmehčajo.
Sestavo sadja spreminjaj.
Skuhaj si več vrst žitaric skupaj. V teflonki opeči ribo(ali piščanje ali puranje prsi ) na česnu, dodaj zraven različno zelenjavo, ki ti ustreza (ohrovt, cvetača). Dodaj malo vode. Duši, do mehkega. Na vrh daj še žitarice, da se pogrejejo. Začini z začimbnicami po želji.
Tako zgleda moj jedilnik za hitro prehrano. Bila na istem kot ti.
Pa drži se
Forum je zaprt za komentiranje.