pinjole
Babi, gotovo bos imela kaksno idejo ali komentar!;))
Tale vikend – in ze nekaj prejsnjih – sem se klatila po vasem koncu (moj dragi sicer pravi, da sem ze castna primorka in bi torej morala rec nasem koncu..:)), pa mi pogled zaide najprej v tri velicastne krosnje pinij (zraven Mercatorjeve trgovine ob cesti na Markovec), potem se pa spomnim lanskih postov o pestu in grem za poskusnjo pogledat, kako bi bilo s pinjolami v zivo.
Nabiralniski nagon je sicer atavisticen, ampak ko me zagrabi, se mu je tezko upret; po dvajsetih minutah brskanja med iglicami jih imam nabranih za dve polni pesti, roke pa cisto crne. Med nabranimi celo ena napol vzkaljena – iz lupin je gledala koreninica, namesto jedrca pa sop cisto drobckanih zivo zelenih iglic. (vrtnarska dusa v meni se je cisto raznezila:))
Ob prihodu domov pa kar nekoliko razocaranja: lupinice so v glavnem prazne, le sem in tja se ven skotali kaksno jedrce.
Pa me zanima, ali cas ni pravi, ali je letos letina slaba, ali je kaj drugega, cesar castne primorke se ne vemo..:)))
Saj ne, da bi jih bilo tezko kupit, ampak.. daje poseben car, ce nekaj sam naberes ali pridelas..:))
pozdravcek,
proxima
Joj, hvala za odgovor:)) sem ze med nabiranjem razmisljala, da se moram na forumu malo pohvalit..:))
Nimam obcutka, da sem nabirala lanske, so bile se cisto frisno crno zaprasene. Ampak najbrz je res, letine so razlicne..:)) glavno, da sem se zabavala – a ni to neke vrste zen-budisticna meditacija:))
Bom porocala, ko se bom spet naslednjic zaletela v kaksne pinije..:))
pozdravcek,
proxima
Hej, Tinkarca!
Pinjole so drobna podolgovata jedrca, skrita v trdi lupini in te lupine so pod luskami storzev mediteranskega bora, imenovanega pinja. Pri nas jih je polno: so taki lepi mogocni iglavci, visoki, prav posebno oblikovani.
Tudi na nasem dvoriscu ga imamo. Skoda, ker ga bomo morali pozagati; je prerasel 4 nadstropni blok.
Lupinico stres in notri je belo jedrce. Pa jih imam doma se neoluscene in pozabila vzeti s sabo na srecanje; na ostala sem jih prinesla. Mi je prav hudo zal. So res dobri. Trzaska peciva ( tudi potice, gubane imenovane jih vsebujejo). Naslednjic jih dobis:)))
Joj, sem to solsko razlozila; drugace ne znam. Lep vecer Babi
Forum je zaprt za komentiranje.