Najdi forum

Rumenjaki

Veliko smo že govorile o tem, kam z beljaki, ki ostanejo. Jaz pa bi rada delala cimetove zvezdice, pri katerih ostanejo rumenjaki. Kam z njimi?

Hej! Vsako boljse kvaseno testo rabi samo rumenjake: potica, buhteljni…;
kaksna dobra rumenjakova cokoladna krema.Tudi palacinkino testo je dobro.

Lako jih tud shranis v zamrzovalniku do naslednje uporabe. Lep pozdrav

Najprej mi pride na misel vaniljeva krema. Zakšna kot za snežne kepice, samo pač brez kepic. Potem pa lahko narediš še jabolčno pito (za testo rabiš spet samo rumenjake) in to skupaj postrežeš. Njam!

Tudi vmešano testo (marmorni kolač in podobno) je dobro samo z rumenjaki; po potrebi uporabiš malo več mleka.

Lahko pa jih skuhaš (v malem lončku v vodni kopeli), pretlačiš in pripraviš nekaj takega, kot je nadev za polnjena jajca ( z gorčico, s sardinami…). Polniš pa potem kaj drugega, namesto kuhanih jajčnih polovic, npr. popečene šampnjone, ali pa uporabiš kot namaz za kruh.

lahko naredis domaco majonezo. petra

Najlepša hvala za hitre odgovore! Zdaj bodo pa šli v promet!

Ste mi pa naredile lušte s temi kremami! Babi, kako narediš rumenjakovo čokoladno kremo? In, Jožica, kako vanilijevo? Bi naredila čez vikend…

Zlate ste!

Rumenjake speniš s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, počasi prilivaš vrelo mleko, potem pa še nekaj časa kuhaš (najbolje na sopari, ker če zavre, se lahko rumenjaki sesirijo), in potem še nekaj časa mešaš, da se malo ohladi. Čokoladna krema, ki jo jaz poznam, gre na isti način, samo da dodaš v vročo kremo še čokolado (lahko kar raztopiš v mleku).

Potrebuješ pa pol litra mleka, tri rumenjake, dve zvrhani žlici sladkorja in dva vaniljeva. psssst… če se mi zdi preveč tekoče, razžvrkljam žličko gustina v malo vode in zgostim

Jožica, hvala! Bo narejeno, njam! ;)))

Jozica ti je ze povedala. Pazi pri zvrkljanju na pari, voda sumi – tik pred vretjem. meni se lepo zgosti; se paziti moram, da ne prevec.
To jajcno kremo potem dam v mrzlo vodo, da se ob obcasnem mesanju ohladi.
Posebej zmehcam cokolado, lahko pikico smetane in dodam ohlajeni kremi.
Ce v zmehcano cokolado dodas se malo umesanega masla, je bolj kaloricno, toda dobro. Ko je vse lepo zmesano, dodam se zlicko ruma in dobro premesam. Lahko jo jes z zlico, lahko namazes na biskvit…

Krema je lepo gosta. Tudi v hladilniku se obnese. Lp

Lahko se pripravi vinski šato oz. šodo, ki je prijetna poživitev za dolge hladne večere.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close