domači prijatelj
Misliš danes? ;-)). Gledala, a recepta nisem zapisala, tudi niso kaj konkretno o količinah govorili. Dvomim da bo kje recept (na netu), ker je tega prijatelja delal en kuharjev prijatelj ;-)). Je pa zgledalo huuudo dobro. Mogoče je katera utegnila zapisati sestavine, tudi mene zanima.
Se mi zdi da to ni ta recept – tisti “domači prijatelj” je bil rjave barve (čokolada ali kakav), pa skoraj gotovo ni bilo rozin notri.
Ste me zadnjič “naluštale” da sem začela gledati (če se spomnim) teha A.H. in kaj naj rečem – saj je res kar zabaven ;-)). Vsekakor je drugi vtis boljši kot prvi ;-))
Evo recepta iz oddaje:
Popražimo indijske oreščke, brez maščobe-količine niso povedali, morda kakih 10 dkg. Stepemo dve jajci, ščepec soli, dodamo 125g sladkorja, stepamo naprej, dodamo še 150 g moke, žličko pecilnega praška in 50 g kakava (skupaj presejano). Primešamo oreščke, oblikujemo v dve štruci na pomokani površini-tako je bilo videti, ali pa je bil sladkor v prahu?
Pečemo na peki papirju 5 minut na 175, potem še 15 minut na 150 stopinj. Preden postrežemo, štruce narežemo na rezine in sušimo 10 minut v pečici.
Babi, lahko morda še ti napišeš prosim svoj natančen recept?
Hej!
Recept ( prepisan iz moje kuharice ) :
2 jajci, 14 dag sladkorja, 10 dag zrezanih orehov, 10 dag rozin, limonina lupinica, 20 dag presejane bele moke, malo manj kot pol pecilnega praska
Recept spremenim glede na kolicine:
3 jajca, 21 dag sladkorja, 30 dag narezanih oresckov ( orehi, poprazeni mandeljni, pinjole), rozin ne dodajam, ker se tiste na povrsju rade malo sezgejo in jih moji nimajo v tem pecivu prevec v cislih), limonina lupinica,
28 dag moke in pol pecilnega praska
Jajci in sladkor mesamo pol ure( seveda je to stara kuharica, ko se niso poznali el. strojckov); jaz mesam z metlicama za smetano tako dolgo, da lepo naraste in spremeni barvo do zelo svetle.
Temu dodamo se vse ostale sestavine ( pecilni presejem z moko).
Iz te mesanice naredimo na pomokanem pekacu( lahko das peki papir) trei po 4 cm siroke strucke in jih specemo pri srednji vrocini. Ko se strucke malce ohladijo, jih narezemo na tanjse rezine, ki jih se nekoliko popecemo
( zarumenimo).
Dobro ohlajene zlozim v kovinslo skatlo in traja.., ce jih prej ne pohrustamo:)
Ko oblikujes strucke, si pomagaj z vlaznimi dlanmi in zlico( testo ni zelo trdo).
Cimvec das oreskov, tem boljse je.
Za tiste, ki ne prenesejo pecilnega: 14 dag sladkorja, 2 jajci,14 dag moke, 14 dag orehov.
Preprosto; kolicina moke zmanjsana, ne rabimo pecilnega.
Ce zelis se ” cantuccini” , toscanska varianta, poglej v iskanje; sprasuje Silvy.
Sem napisala link in…pokaze mi zacetno stran med. over. net – pa vceraj je slo tako lepo… Grrrrr!
Lep pozdrav Babi
Hej! Jaz jih sicer kar v pecici, ki je ogreta ze od kaksne peke. Gre zelo hitro.
Naj rahlo porjevijo. Odstrani in ko je ohlajen enega poskusi in bos takoj ugotovila krhkost.V ponvi verjetno se hitreje; pomembno je, da jih ne prezges; temnorjevo nikar:))
Isto velja za mandeljne, pinjole rabijo najmanj casa.Orehi nimajo radi prazenja( zagrenijo); lesnike pa z lupinoco vred damo v pekacek,popecene zavijemo v krpo in mencamo, da se kozica odlusci. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.