ideje za hitra kosila!
hitra verzija špagetov carbonara
na olivnem olju prepraži koščke pršuta (se kupijo vakumsko pakirani),
ta čas skuhaš špagete – barilla 3 minute – kuhane vržeš na pršut in čez poliješ z ražvrkljanimi jajci, katere si solila in popoprala. Premešaš in kosilo je tu. Zraven pa rdeča pesa.
hambi z jajčko
kupiš lepinje, prerežeš, popečeš v hitrem pekaču, spodnji del namažeš z ajvarjem, obložiš s kumaricami, povrhu daš pečeno jajce na oko, pokriješ z gornjim delom lepinje. hitro in super dobro.
– Špageti s paradižnikovo omako, zraven pa dodam še tuno iz konzerve
– špageti carbonara (poprazim koscke slanine, čez polijem sladko smetano in malo prevrem)
– fusili s slanino in bučkami, lahko pa slanino izpustis (popražim na kocke narezane bučke, dodam na kocke narezano slanino, še malo pražim, zalijem s smetano – eni dajo kislo, jaz dam sladko)
– tortelini s sirovo omako (v loncek na majhnem ognju zlijes sladko smetano, noter narezes gorgonzolo ali pa topljeni sircek in se kak drug sir, ce ga ravno imas in kuhas, dokler se sir ne stopi)
– piščančja bederca brez kosti in kože (ali puranji ali kak drug zrezek) spečeš v ponvi, skuhaš rezance in jih popečeš v ponvi, v kateri si spekla bederca (če imaš kaj gobic – jaz jih imam ponavadi narezane v skrinji-, dodaš še to)
– popečem koščke piščančjega fileja (lahko pa je tudi puranji zrezek) in dam ven iz ponve; dodam še malo olja (po receptu je maslo), čisto malo popražim čebulo, tako da še hrska, zalijem z belim vinom, malo pokuham in dodam sladko smetano in počakam, da zavre (še popram in solim)
Zraven pa vedno ogrooooomno skledo solate.
– naredim pa tudi zelenjavno kremno juho (hčerka namreč obožuje juhe) tako, da dam kuhat na koščke narezano zelenjavo in krompir, kuham, dokler se zelenjava ne skuha in s paličnim zmiksam. Notri damo potem zlate kroglice ali zakuham rezance – taka juha je gotova zelo hitro, če imaš npr. bučke, ki se hitro skuhajo
Najhitrjr naredim kvalitetno in hitro kosilo takole:
V ekonom dam na hladno olje dva zrezka( zacinjena),dva stroka cesna, zraven dva ( ali vec) na polovici razrezana krompirja, na rezine narezane pol cebule, potresem z majaronom, pokrijem in 10 do 15 minut dusim.
Odprem in se malo odprto rahlo povrem. Na krozniku je dober zrezek, krompir in omakca. To je v knjigi opisano kot majaronovo meso.
Zraven razna solata.
Kdor noce krompirja, lahko nadomesti s sladkim janezem ali brokolijem. Zlica smetane se obogati omako in zlica vina v zacetku prida k aromi.
Lp Babi
Hej! Mislim, da je to od kriznega dela( na Pr. recemo strakul – mehko in socno).
Je pa v redu vsak nepretrd goveji zrezek; rostbeaf ne pride v postev, ker je itak hitro narejen na zaru ali v ponvi.V ekonomu ne da pravega efekta. Tudi svinjski ni slabo.
Na tak nacin narejeno, je vse okusno, ker se krompir ali zelenjava navzame
okusa. Lp
Hej, pozabila sem zlico vode. Pisala sem tako, bolj na hitro.
Ko dam zrezka na hladno olje, pocakam, da se segreje, dodam zlico vode ali se bolje vina, nalozim se ostalo in zaprem.
Ves, to so taki moji prirejeni recepti iz navadne posode za v ekonom.
Saj se slisi mogoce malo cudno, pa je dobro:)
V zacetku sem zrezek najprej na hitro popekla po obeh straneh in potem se vse ostalo naprej. Toda izkusnja mi je pokazala, da je socnejse kar na mrzlo. Lahko poskusis na oba nacina in bos videla. Lp Babi
Babi, prvič sem delala zrezke v ekonomu in končno so bili mehki, ne pa trdi kot podplat. Dodala sem še malo korenčka, omakco zmiksala in prelila po rezancih. Njami!
Babi, sem bila na Andrejevem sejmu v soboto, nisi kaj dosti zamudila. En kup stojnic , pri katerih vse bolj prevladujejo Kitajci, res pa je omamno dišalo po fritellah in paninih.
Aja, se mi je utrnila ideja, kako bi fritelle naredila doma: zelo mehko kvašeno testo z roko oblikuješ v nekakšno palačinko, ocvreš in vročo potreseš s sladkorjem – najbrž bi šlo?
Andi, hej!
V nedeljo je bilo vreme res turobno za kaksen podvig:)
Nona im mama sta pozimi radi cvrli slane fritelle. Vsem so bile zelo vsec.
Umesamo ne pretrdo kvaseno testo, ga pustimo vzhajati, nato pregnetemo, razdelimo na hlebcke in se malo pustimo vzhajati. Z dlanmi oblikujemo kot majhne pljacke in ocvremo na vrocem olju. To premazemo s sardelno pasto ali zdrobljenim slanim filetom in popopramo; prepognemo na pol. Je dovolj pikantno, bolj za moski svet ob pijaci. Ko je zavijala burja, so nas kaliroje pogrele.
Mislim, da bi enako lahko naredila z nepresladkim testom ( se malo limonine lupinice in ruma), ki ga potem posujes s sladkorjem.
Nimas kaj zgresiti.
Lep pozdrav v NG Babi
Babi, se mi že cedijo sline.
Sem pa ravno prej razmišljala, v čem je čar Andrejevega sejma. Avtomobilčki, hiša strahov in druge atrakcije, veliko lučk, vrvež in vpitje prodajalcev ob stojnicah, predvsem pa omamni vonji pečenega mesa in sladkih fritel. Mmmmm! Tukaj danes sije krasen sonček!
Lep dan vsem!
Hej!
Danes je bilo res hitro:
Iz zamrzovalnika ze blansiran mlad grah, ki je bil dodelan zelo hitro.
Medtem se je na pari kuhal na kose narezan sladki janez, v vodi pa dve jajcki. Sladki janez se al dente sem ohladila, v posodo narezala sop rukole, dodala sladki janez, jajcki,malo posolila, popoprala in zabelila z balz. kisom in bucnim oljem, v katerem se ja nekaj casa namakala domaca srbska fetka.
Seveda sem dodala se malo nadrobljene fetke.( Ce bi imela se mlad fizol, bi pasal zraven.)
To je bilo zame kosilo. Moz je dobil se piscancji zrezek na zaru in grah.
S cim naj bi solato jedli? Seveda z dobrim crnim kruhom in ko na koncu potocas…. Ni da bi govoril:)
Lep pozdrav Babi
vceraj sem tudi jaz naredila “brzinsko”…. imela sem ze specene palacinke, naredila sem nadev iz spinace,kisle smetane,malo rukole,zacimb ../ in jih spekla v pecici. zraven pa je bila skleda rdecega radica z zeljem in krompirjem.
danes so si pa zazeleli krvavice,matevza,prazeno kislo zelje… bom se za vceraj “not prinesla” 🙂 lp petra
Tudi jaz sem imela danes brzinsko kosilo.
na malo maščobe sem prepražila čebulo, na njej pa še na rezinice narezano bloško klobaso, ta čas sem olupila krompir in ga, na rezine narezanega, vrgla na čebulo in klobaso, posolila, popoprala in podlila z vodo, ter pustila, da se pokrito poduši. Na koncu sem čisto rahlo premešala in servirala kot samostojno jed.
Ha. Me ni blo, ker sem imela strašno gužvo. Kaki kuhala. Ampak zdaj mislim, da je kriza mimo in bom spet prišla k sebi z dobrim kuhanjem.
Babi, včeraj si najbrž uživala v tem našem sončku, Upajmo, da bo tudi danes tako, čeprav je zdaj še malček megleno.
Lep pozdrav.
Aja. Še ena hitra ideja za danes: tortelini s smetano in zrezki v česnovi omaki.
Forum je zaprt za komentiranje.