Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Čokoladne sanje (recept za rulado)

Čokoladne sanje (recept za rulado)

Če je Zala mislila ta recept iz knjige Čokoladne sadje potem upam da bo tisti, ki je spraševala prišel prav. (rulada izgleda na sliki zelooooo dobro) ;-))

Čokoladna rulada

175 g jedilne čokolade
5 jajc, ločimo rumenjake in beljake
175 g sladkorne sipe
nekaj kapljic vanilijeve esence
sladkor v prahu
grobo naribana čokolada ali čokoladni ostružki za okras

smetanov nadev:
300 ml sladke smetane
2 – 4 žlice ruma, konjaka ali likerja

Čokolado nalomimo v skledo postavimo nad kozico z vročo vodo in med mešanjem stopimo. Mešamo, dokler ni zmes povsem gladka.
Pravokoten pekač za rulado, velik približno 30 x 25 cm obložimo s peki papirjem. Jajčne rumenjake in sladkor stepamo, dokler ne nastane zelo gosta penasta krema. Vanjo previdno vmešamo stopljeno čokolado in dodamo vanilijevo esenco.
Beljake stepemo v zelo trd sneg in ga previdno vmešamo v jajčno čokoladno zmes. Testo nadevamo v pripravljen pekač in ga enakomerno poravnamo.
V ogreti pečici pečemo pri 190 stopinjah cca 15 do 20 minut, da postane testo čvrsto in na površini hrustljavo. Polo pergamentnega papirja obilno posujemo s presejanim sladkorjem v prahu, nanjo zvrnemo pečeno biskvitno ploščo in pustimo, da se malo ohladi. Nato položimo nanjo vlažno krpo in jo pustimona njej, dokler se biskvit popolnoma ne ohladi.
Za nadev stepemo sladko smetano, da se zgosti, vendar ni pretrda. Vanjo vmešamo alkohol. Približno 3, 4 žlice nadeva damo v brizgalno vrečko z velikim nastavkom.
Odstranimo papir za peko in biskvitno ploščo enakomerno namažemo z nadevom.
Rulado previdno zvijemo, pomagamo si s papirjem, posutim s sladkorjem, na katerega smo zvrnili biskvitno ploščo. Prenesemo jo na pladenj. Na vrh nabrizgamo preostali smetanov nadev in okrasimo rulado z nastrgano čokolado ali čokoladnimi ostružki.

Mogoče še kakšna kandirana češnja na vsak kupček smetane tudi ne bi bila slaba?
Se priporočam za poročilo če bo katera probala.

Lahko noč.

Hej!
Podobno rulado sem ze naredila, le da ni bila umesana stopljena cokolada, samo naribana in pomesana z malo piskotnih drobtinic. Nadev enak.Na smetano sem nalozila se malo malin.
Bi poskusili se tole? Edino pri zavijanju me malo skrbi. Bo povedala Zala, ki jo je ze udejanila.
Hvala, Sonce in lep vecer Babi

Zagotovo bom preizkusila… saj se vendar omenja ČOKOLADA :o)))
Če se ne bo zvijala, kot je treba, bomo pa tortico naredili :o)
Hvala za recept!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Naj vama povem, da je rulada na sliki videti prav simpatično počena po površini in se niso niti toliko potrudili, da bi vse skupaj pokrili z kakšno oblogo ;-)). Torej nič ne skrbite če se ne bo prav lepo zvijala, vano da bo dobra. No, zaradi zvijanja se rulade nisem lotila še nikoli v življenju (peke, da ne bo pomote, zmazala sem že kakšno ;-)) ).

Enkrat sem delala neko rulado in v receptu je pisalo, da jo moram še vročo zviti. Ko se shladi, jo razviješ, namažeš z nadevom in zaviješ nazaj. Tako naj se ne bi lomila in meni se res ni (pa imam dve levi roki za kuhanje, še posebno sladice).

Helena

Ja, za to “finto” sem slišala tudi jaz, a vseeno se je še nisem lotila ;-)). Mogoče pa kdaj….

jaz v primeru kreme, ki se stopi ( narejena na osnovi masla ali margarine ali pa smetane), rolado zvrnem na moker prtič, ga obilno posujem s sladkorjem in zavijem vročo ter počakam da se ohladi. Je pa res, da je treba bit pri ponovnem odvijanju in zavijanju ZELO previden, ker se zelo rada polomi (ne vem, če mi je kdaj uspelo zaviti celo) – en izhod – prihranite malo kreme in z njo od zunaj oblecite rolado (seveda jo najprej premažem na tanko z marmelado, da se krema ne vpije v biskvit)
Pozdravček Mateja

Tisto z zavijanjem naprej toplo v krpo drzi kot pribito. Drugace je pa nasvet- v vsako biskvitno testo za rulado malce olja, potem ne poka.

Sonce, najraje pecem rulade. Najsigurnejsa za zavijanje je orehova, ker vsebujejo orehi svoje olje. Nikoli jih ne oblivam zaradi popokanja. Lp

No, tudi sama osnovo za biskvitno rolado vedno še toplo zvijem in tako ohladim… nisem pa še poskusila s kakšnim drugim testom, zato sem v dilemi… Vsekakor bom videla, kako izgleda to pečeno testo brez moke…
Lahko noč!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Sonce, žal te moram razočarati – ne, to ni ta rulada. Sicer si bial zelo rpidna da si prepisala recept, ampak tisti, po keterem sme delala jaz, ima nadev iz smetane in bele čokolade, v sredini pa so čokoladne rolice…..rolada izgleda 2hudo dobro” in tako lepo, da je skoraj ne moreš zgrešit na sliki….poglej še enkrat in povej če boš našla!
LP

Ne me hecat ;-)). Jaz sem v knjigi našla samo ta recept ;-)). Očitno sem slabo gledala.
Bom pogledala doma še 1x. Se pardoniram za napačen recept.

Zala ravno tega bi rada. Mi ga lahko napišeš?!

Vladka K. to rolado, za katero je sončece napisalo recept, sem delala že velikokrat. Drži se točno navodil recepta in spekla boš nepozabno rulado.
Testo je čudovito, čeprav je brez moke.
Pri zvijanje rulade si pomagaj s peki papirjem. Rulado imam na peki papirju, potresenem z veliko sladkorja v prahu in ko jo premažem s smetano, jo s
pomočjo tega peki papirja zvijem. Po vrhu res rahlo popoka, ampak jo zunaj samo potresi s sladkorjem v prahu in tiste razpoke postanejo kar simpatične
(tako kot so na sliki v knjiigi).
Lp, oli

Kaj pa tole????

http://www.deliaonline.com/recipes/p_0000000012.asp

Jaz sem že jedla tole rulado in moram priznat, da je ODLIČNA!. Spomnim se, da je bil biskvit zelo tanek, smetana pa zelo na trdno stepena, rulada pa se je kar stopila v ustih.
Ravno zadnjič sem si prepisala recept, ampak nisem vedela, da je to ta, zdaj pa sem našla recept in vidim, da je to to. Res jo je vredno probat. Delala jo sicer še nisem, ampak jo bom kmalu, oz.k, ko bo prvi rojstni dan.

lp

Zdaj pa ne vem več… Ali obstajata dve knjigi z enakim naslovom, ali sem jaz malo preveč utrjena in več ne vidim dobro – v mojih Čokoladnih sanjah je samo ta rulada. Ne najdem, Zala, help ;-)).

Verjetno sem samo jaz spregledala….

Oh, imam preveč dela in se nisme mogla javit…danes pridem domov in vse lepo uredim 🙂
LP

sem že našla, ko sem ga pisala eni punci na KulSlo…in kar kopiram:

Živjo hobotka,
sporočilo na forumu sem res spregledala. Ja, vem kako je s študenti, ker sem tudi sama študentka(čisto na začetku sicer:))) Naopisala bom podroben recept z vsakim korakom posebej, tako da bo kar nekja teksta 🙂 Upam da te ne moti….
S tole rolado je bilo takole: spekla sem jo, ampak se nisem čisto točno držala recepta – izpustila sem npr. jajce v kremi, dodala kremfix….
Napisala bom, kako sem jo delala:

Testo:
4 jajca
40 g moke
1/2 pecilnega
20 g škroba (gustin)
20-30 g kakava – jaz sme dodala temnega, ki sem ga stopila v žlici vroče vode – da veliko temnejšo barvo kot pa naavden kakav
70 g + 20 g sladkorja
po potrebi kakšna žlica vode (v testo jo dodamo, če se nam zdi pregosto)

Stepemo rumenjake in sladkor (70 g) (okoli 7-10 min). Medetm stepemo beljake z 2 žlicama mrzle vode in ščepcem soli, nazadnej, ko je sneg že trden, vmešamo še 20 g sldkorja in še malo mešamo, da postane še bolj kompakten.
Na rumenjkovo zmes 1presejemo! pomešano moko s pecilnim in gustinom. Kakav raztopimo v žlici ali dveh vroče vode in dolijemo k moki. dodamo sneg iz beljakov in počasi vmešamo k rumenkom in moki s kovinsko šibo.
Vlijemo na peki papir na velikem pekaču (od pečice) in pečemo pri 170 stopinajh okoli 10-13 minut.

Pri testu za rolade moramo vedno paziti, da biskvita ne pečemo predolgo, ker dugače se rad lomi pri zvijanju!

Ko je biskvit pečen, ga zvrnemo na kuh. servieto, potreseno s sladkorjem, nato odstranimo peki paprir. Zvijemo in ohladimo.

Medtem ko se biskvit hladi, naredimo kremo…..

KREMA:

1 l sladke smetane (jaz sem dala 2/3 navadne alpske in 1/3 rastlinske)
2 cremfixa
500-600 g bele čokolade (Milka)
4 listi želatine

2 paketa čokoaldnih rolic (proizvaja jih Bahlsen, dobijo se v 100 g embalaži)

Namočimo želatino v hladno vodo za 5 minut.
Nalomimo čokolado, nato sem jaz dodala 1 dcl smetane za kavo z 10 % mleč. mašč. , 3 žlice mleka in 3 žlice masla. Vse skupaj sem segrela, da se je čokolada stopila. Vse skupaj gladko nato razmešamo da ni grudic in da se vsa čokolada stopi. Ohladimo.
Želatino razpustimo na blagem ognju v 5 žlicah mleka(samo toliko da se raztopi!). Raztopljeni želatini vmešamo 2 žlici stepene smetane (glej spodaj) in pustimo da se malo ohladi.

Stepemo smetano (rastlinsko in alpsko sem zlila skupaj in stepla), nekje na polovici sem dodala cremfix.
V trdo stepeno smetano zlijemo raztopljeno in malo ohlajeno belo čokolado in s strojčkom dobro premiksamo, da se vsa čokolada eakomerno razporedi v smetani.
Nazadnej dodamo raztopljeno želatino (imeti mora sobno temepraturo!, ker drugače se naredijo grudice) in spet temeljito premešamo oz, zmiksamo. Postavimo za pol ure v hladilnik.
Pazi, ker je krema zelo dobra, da ti je potem ne zmanjka za nadev in zunanji premaz 🙂

Rolada je zdaj že ohlajena, zato jo odvijemo.
3/4 kreme namažemo na biskvitno testo (kremo razporedimo na prve 3/4 biskvita, drugače bo pri zvijanju teklo ven) in jo enakomerno razmažemo.
Na prvo četrtino razporedimo čokoladne rolice, tako da so vzporedno z daljšo stranico biskvita (predstavljaj si, kako to potem izgleda, ko rolado režeš na rezine in so te rolice v sredini!)
Nato rolado previdno zviješ in daš na pladenj. Premažeš s preostalo kremo in z vilicami naredo vrorec (po dolžini potegneš z zobčki vilic) – jaz sme okrasila tako, da sem daal preostalo smetano v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom in nato vlekla dolge črte po vsej dolžini rolade……bolje nostavno je seveda z vilicami, mapak moraš imeti dodvolj debel zumanji premaz da ne zadaneš z vilicami v biskvit, ker potem se tista temna plast biskvita pomeša z lepo belo kremo.

Še nekaj: čok. rolice se čez nekaj časa (recimo 20 minut) napijejo s kremo, ker so same zelo krhke, zato ti svetujem, da rolado takoj ko jo kočaš, postrežeš……včasih so se dobile te bahlsnove rolice, ki so bile cele prevlečene s čokoaldo, in če bi ti uspeklo najti te, ti ne bi bilo treba skrbeti glede tega, ali se bodo zmehčale ali ne, ker bi čokolada ustavila prodiranje kreme v hrutljavo vafljevo testo….jaz teh rolic nisem več našla (vem pa da so jih včasih prodajali), kupila pa sem takšne ki so do polovice prevlečene s čolado, zato se jih je del zmehčal drugi del s čokolado pa ne….

Servirala sem z ostružki bele čokolade, 2 čokoaldnima rolicama in čokoaldnim prelivom sladki greh – seveda je bilo vse na svoojem mestu, tako da je bilo lepo dekorirano. s sledkim grehom lahko narediš kakšen vrorez, jaz sem kar vijugasto na hitro polila po celem kosu rolade in malo pokrožniku, nato še v smeri pravokotno na prve črte, tako da sem dobila karo vzorec 🙂
Mogoče sem tole malo preveč zakomplicirala, upam da si me razumela.
Pri nas je rulada požela velik uspeh.
Pazi pa še pri rezanju rolade, da boš rezala rezine tako, da bo vsaka vsebovala čokoladno rolico na dsredini, ki je krhka in potem tako prijetno zahrusta 🙂

Dober tek, in bila bi vesela, če bi mi sporočila, kako ti je uspela.
LP

Zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close