biskvitno testo za torto?
Pozdravljene!
Že nekaj časa vas berem in za vsak problem imate rešitev, zato bi rada pristavla še “moj lonček”.
Vedno delam klasično čokoladno torto, pri kateri je testo po peki tako nekako srednje trdo. Zdaj pa bi rada naredila nekaj drugačnega in v glavi se mi je porodila ideja, da bi torto naredila iz podobnega biskvitnega testa kot je za rulade, ki se mi zdi vedno nadvse puhast. Spekla bi vsak oblat posebej. Zdaj pa me zanima, ali ima katera izkušnje s tem in kakšen preverjen recept za biskvitno testo.
Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav!
Lina
Hej, Lina!
Tudi sama vcasih naredim torto tako, da specem ruladni biskvit, namesto da bi visok biskvit rezala; zlasti se takrat, ko kaj modeliram za otroke.
Receptov za rulade oziroma za biskvit je veliko ze vpisanih; nekateri so s pecilnim, drugi brez,
eni z dodatkom vode….
Ce das v iskanje za leto in pol nazaj, bos dobila kar veliko.
Lep pozdrav Babi
Bom kar skopirala recepte,ki jih je nedolgo tega napisala Babi…
Upam,da sem kaj pomagala.
Avtor: Babi
Datum: 23-11-04 20:08
Hej, kuharcek!
Tale tvoj stavek: Imel sem jo zelo rad…. Upam, da tudi moj vnuk razmislja tako:)))
Tvoja razmerja so pravilna. Nikoli ne uporabljam pecilnega in je zelo rahlo.
Delam po teh receptih:
Visje biskvitno testo
6 jajc, 12 dag sladkorja, 15 dag presejane moke ( rumenjak- beljak, sneg))
Sadna pogaca
4 jajca, 4 zvrhane zlice moke, 4 zvrhane zlice sladkorja ( cela jajca)
Orehova rulada
6 rumenjakov,10 dag sladkorja, 5 dag zmletih orehov, 5 dag moke ali 5 dag dobrih drobtinic namocenih v rumu, sneg 6 beljakov
orehova torta
18 dag sladkorja, 8 rumenjakov,15 dag zmeltih orehov,5 dag drobtin,sneg 8 beljakov
Seveda postipek poznate in tudi kaj se se doda( limonina lupinica, vanilija…)
po okusu. To so osnovni recepti in ne falim.
Lp Babi
Najprej hvala za pomoč.
Visje biskvitno testo
6 jajc, 12 dag sladkorja, 15 dag presejane moke ( rumenjak- beljak, sneg))
Tale recept mi je zelo všeč in me sedaj zanima kako visok pride ta biskvit in če ga je potrebno potem narezat.
A bi lahko jaz tole maso razdelila na tri dele in spekla vsako posebej v tortnem modelu.
Če se to da, kako visoka bi bila potem posamezna plast in če bi to zgledal kot lep oblat.
Sprašujem zato, ker rezanje torte na posamezne oblate ni ravno moja največja vrlina, pol pa še sestavt skupi te moje čudno odrezane plasti. Pa raje “hvatam krivine”, če se le da.
Hvala za odgovor! Zlate ste.
Lp, Lina
Hali, hvala!
Lina, po tem receptu prerezem enkrat. Zdaj ne bi mogla trditi, ce bodo iz teh kolicin prisle tri primerno debele oblate. Verjetno da. Odvisno od modela. Lahko pa kolicine zvecas v sorazmerju z 8 jajcki.
Zdaj pa se nekaj!! Vedno se trapam, ce bo dovolj rahlo, ker je pravilo, da sneg umesas tik preden das v pecico. Ceprav peka rulade je maksimalno 12 minut, me je bilo strah, kaj bo medtem s pridanim snegom.
Resila sem tako, da sem dala v pec dva manjsa pravokotna pekacka. Ker to delam za modeliranje torte, potem tiste odrezane koscke( da nastane krog) uporabim za dodajanje.
Joj, se cutim odgovorna:))) Lep pozdrav Babi
Nekoč sem na tem forumu zasledila recept za torto, ne spomnim, katera ga je napisala. Takrat sem jo delala prvič in je tako super uspela, da sem sedaj zadolžena za torte vsaj 2xmesečno. Kreme kombiniram. Kar se tiče biskvita mi pa vedno uspe čudovito rahel, visok (za tri plasti) in na splošno dobiva pohvale od vsih.
Količine so pa 5 jajc, 100 g sladkorja, 100 g moke, 50 g gustina, 1 pecilni.
Mislim, da za uspeh mojih biskvitov kriv sam postopek:
trdo stepem beljake (najvišja hitrost), dodam enega po enega rumenjake (med mešanjem), dodam počasi sladkor (še vedno brez prestanka dela mixer), znižam na najmanjšo hitrost in zelo na hitro vmešam presejano mešanico (moka, gustin, pecilni). Dam v model (spodaj peki papir, oboda ne namažem) in pečem 10 min pri 200 stopinj in 10 min pri 180 stopinjah.
Ko se ohadi narežem na tri plasti.
Najlepša hvala avtorici – žal ne vem katera je bila.
LP, Meri
Jaz pečem po naslednjem zelo preprostem receptu:
8 jajc
24 dag sladkorja
24 dag moke
Rumenjake najprej penasto stepem z žlico vode in sokom pol limone (ali kakšni dve žlici ruma), nato dodam sladkor in stepam toliko časa, da se sladkor stopi in nastane penasta masa. Posebej stepem beljake v trd sneg. Nato v jajčno maso postopno dodajam presejano moko in beljake – nič ne stepam, ampak oboje previdno vmešavam. Maso dam v tortni model, ki sem ga obložila s peki papirjem in pečem na 180 stopinj C 45 minut. Pečeno torto 3x z nitko prerežem
In zdaj še mali trik, ki se zelo obnese. Vsako plast dam v polivinilasto vrečko, v kateri se do konca ohladi. Sama dam kar vse tri plasti v eno vrečko, med plasti pa dam peki papir, da se ne sprimejo. Če se vam po pečenju zdi biskvit suh, postane v polivinilasti vrečki nežno mehek. Seveda tortne plasti pred nadevanjem še navlažim, npr. s sadnim sokom.
Za nadev pa najraje uporabim kombinacijo pudinga (skuhanega v 3,5 dcl mleka) in sira maskarpone – sočno in nadvse okusno.
Za vse torte, ki jih pečem imam zelo preprost recept, ki mi je še vedno uspel in je res zelo dober in rahel. Delam ga takole :
5 jajc + 5 žlic mlačne vode + 10 žlic sladkorja dobro zmiksam, da postane penasto. Dodam 10 žlic moke + pol pec.praška.
Če želim čokoladni biskvit, dodam malo kakava v prahu, za kavin biskvit dodam instant kavo……
Recept se da fino prilagajati, kolikor jajc, toliko žl.vode in 2x toliko žl.sladkorja ter moke in malo pec.
Če je biskvit dovolj debel, ga prerežem, sicer pa spečem še enega.
Preden ga premažem s kremo, ga rahlo poškropim ali z mlekom, ali pa z sadnimi sokovi, odvisno kakšno torto pač delam.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.