Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj narediti za kosilo, če ne smeš jesti…

kaj narediti za kosilo, če ne smeš jesti…

… krompirja, testenin, kruha ipd.
od zdravnika sem dobila prepoved vsaj za nekaj časa teh jedi. ne znam si predstavljat kaj naj jem za kosilo, saj kosila brez testenin, riža krompirja sploh ne vem skuhat.
zrezke ne maram preveč, da bi pa jedla samo čorbice, kaj pa vem, nekaj konkretnega mi bo manjkalo.

sicer imam preveč pribl. 15 kg – 159 cm, 70 kg, imam pa probleme s prekvavitvijo rok- mravljinčenje – , za katere nevrologinja meni, da so posledica teže.

nikoli nisem hujšala, kosila brez krompirja si sploh ne predstavljam. raje sem brez mesa… saj verjetno je tudi zaradi tega kg preveč.

če si skuham zelenjavo, me bo samo razdražila, sita bom pa verjetno samo pol ure ;))

prosim za predloge

….joj bom pogrešala sladice….

________________________________________________________ <http://matjer.moj-album.com/>

Ni popolnoma tako. Vse je v tvoji glavi. Dokler bos mislila da te zelenjava ne more nasititi bos lacna ne glede na to, koliko bos pojedla. Ce ne smes jesti nobenih ogljikovih hidratov, priporocam da pogledas strani:

Predvsem priporocam cvetaco. Iz nje lahko naredis tudi “pire krompir” – cvetaco skuhas, pretlacis, dodas malo masla in mleka, zmiksas. Zelo dobra je cvetacna musaka – plast kuhanih (ne prevec) cvetov, plast preprazenega mesa, na vrhu cvetaca, vse skupaj prelijes s smetano zmesano z jajcki, po okusu zacinis. Nadevane bucke – bucke izdolbes, na olju preprazis cebulo, cesen, izdolbeno sredico, mleto meso, lahko dodas se malo korencka…. nadevas bucke potreses s sirom in zapeces. Sedaj bo sezona kislega zelja, repe – skuhas z lovorovim listom, cesnom, kumino, nic ne gostis in zraven pecenica. Ali pa ratatuj – bucke, melancan, paradiznik preprazeno na cebuli, cesnu, zacinjeno z baziliko in origanom, soljo in poprom. Podobno sataras – cebula, paprika in paradiznik, preprazis dodas jajcka in premesas. itd….. Ce pa lahko jes tudi strocnice in ostala zita je pa stvar se precej bolj enostavna. Pogledas si tudi lahko kar je napisano o locevalni dieti, tako na med.over.net-u, kot na kulinariki.

Zdi se tigrozno, a ni. Ko se boš navadila,se ti bo zdelo čisto normalno. Jej meso,zraven solato. Naredi si mešano solato ,zraven speci piščančji file na žaru,…lahko narediš pire iz graha…pa seveda so tu še razne zelenjavne juhe. Sadje jej dopoldan,za kosilo recimo zrezek,pečeno ribo in solato, zvečer pa veliko skledo mešane solate-lahko ji dodaš trdo kuhano jajce,lahko kuhano hrenovko. Pa čimmanj razmišljaj o hrani.LP Marja

Kot sta napisali že predhodnici. Vse je v glavi. Če se že vnaprej odločiš, da boš pogrešala sladice in da ne moreš brez krompirja, potem bo res težko. Misa ti je dala veliko dobrih idej, ob katerih po mojem ne bi smela ostati lačna. In , ko se boš enkrat navadila na tak način prehrane, niti pomislila ne boš na hrano, ki jo ješ zdaj. Samo pogum in voljo. In, ko se boš zaradi pravilne prehrane bolje počutila, bo vse poplačano!

V knjigi Dieta South Beach (je v slo.), in na strani

če znaš angleško,
najdeš mnogo receptov (glej 1. faza diete, pa tudi druga jih ima veliko), ki ne vsebujejo kruha, koruze, bele moke …

Če moraš shujšati, ti predlagam, da si nabaviš knjigo in preštudiraš, morda se boš odločila za to dieto. Je narejena v 3 fazah, v prvi telo prečistiš vseh OH (ješ samo zelenjavo in zdrave beljakovine), v drugi jih počasi vpeljuješ in to le zdrave, v 3 pa je pravzaprav stil življenja, da se ne zrediš več. Meni je bila 1. faza malce težja je 3 dni, potem pa nisem imela več težav živeti brez kruha, krompirja … pa še v 1. fazi kar lepo shujšaš, potem pa v 2. počasi hujšaš naprej, 15 kg naj bi šlo dol v nekaj mesecih, če se diete držiš. Pa še to mi je všeč, da ni drugačnega kuhanja, pri nas smo se zmenili, da denimo obrok brez OH naredimo za vse (meso, zelenjavo …), potem pa moja dva zraven jesta še krompir, makarone … jaz pa ne. Zdaj končujem 1. fazo (imam še nekaj dni), potem prehajam na 2. Shujšala sem cca 4 kg, tudi jaz moram sneti 10 do 15 kg, ker imam težave z astmo.
Če želiš, sva si lahko podpora.
T.

nic nisi napisala, zakaj so ti prepovedali krompir,makarone,kruh…
ce si alergicna na moko, skrobna zivila..potem tega ne smes jesti. ce pa nisi, ne vidim razloga,da tega ne jes!? makaroni /testenine../ so redilne samo z mesnimi omakami,polivkami… isto velja za krompir,riz…
mirno lahko pojes porcijo makaronov s kakrsnokoli zelenjavno polivko /brez masla/…, zraven pa solato /presno/ oz zelenjavno, pa se ne bos zredila! isto velja za krompir, riz… lp petra

s petrino trditvijo se ne strinjam (sem namreč zaprisežena uživalka v praznih špagetih in kuhanem krompirju, pa imam ulala kilc :). OH dvigujejo raven sladkorja v krvi, višji ko imajo glikemični indeks, bolj ga dvignejo.
OH iz izdelkov iz bele moke, testenine, riž, krompir imajo visok glikemični indeks, ki povzroči, da ti v krvi hitro skoči sladkor, kar povzroči, da slinavka hitro izloči inzulin, ki sladkor v krvi spet zbije na nizko raven, ob tem se veselo nalagajo maščobe na boke, ti pa si zaradi nizke rani sladkorja v krvi prav kmalu spet lačen.
V bistvu so v zadnjih leti pogruntali, da je – če denimo želiš pojesti kos kruha z maslom in marmelado, pa bi se zaradi kalorij, rad odrekel maslu, bolje, da se odrečeš marmeladi kot pa maslu – maščobe (seveda je boljše oljčno olje kot maslo 🙂 so namreč oviralci za sproščanje sladkorja v kri. Če poješ kos belega kruha brez vsega ali pa ga namočiš v žličko oljčnega olja, se v drugem primeru raven sladkorja v krvi počasneje viša kot v prvem. Drugi zaviralci (bolj zdravi) za sladkor so vlaknine – zato je polnozrnat kruh boljši od belega, olupljen sadež boljši od soka in neolupljen boljši od olupljenega.
najnižji GI ima zelenjava, razen korenje, koruza, grah in krompir, nekoliko višjega sadje, s tem da ima melona nižjega od lubenice, potem pa gre počasi le še navzgor. Tudi mleko in mlečni izdelki imajo GI (sladkor je laktoza), ki niti ni tako nizek.
Pozor tudi pri “light” izdelkih – majoneza, sladice … – ki jih oglašujejo z “manj maščob”, kajti , če odvzamejo maščobe običajno dodajo več sladkorja zaradi okusa – preverite sestavine na navadni majonezi in light. Mleko, navadni jogurti in siri, ki so light (0% maščob), so okej, ker jim ne dodajajo sladkorja – sadni imajo lahko 0% maščob, pa jim dajo potem sladkor noter, kar pozroči, da imajo visok GI (raje jejte Fruchtzwerge, so bez konzervansov in po novem tudi brez belega sladkorja).

Če sem prav razumela, pepelka, je bila predpisana dieta zaradi teže in to dieta, ki pač nalaga, da se izogibaš OH v njihovi najzoprnejši obliki – v jedeh z visokim glikemičnih indeksom. Problem je le v tem, da je dobila za moje pojme premalo navodil.
Pepelka, na netu najdeš sezname, katera hrana ima nizek GI in katera visokega:
denimo:

pa še kje

kratek seznam:
JEJTE MANJ

Sladkorji
Glukoza 100
Med 87

Zelenjava
Pastinaki 98
Korenje 90
Bel krompir 70

Sadje
Banane 65
Rozine 68

Žitarice
Testenine iz bele moke 56
Koruzni kosmiči 85
Bel riž 70
Palačnike iz bele moke 66
Bel kruh 76

JEJTE VEČ

sladkorji
fruktoza 20

zelenjava
sojina zrna 15
fižol 30
leča 25
sladek krompir 48

sadje
jabolka 36
pomaranče 40

žitarice
polnozrnati špageti 40
ovseni kosmiči 48
rjavi riž 60
palačinke iz ajdove moke 45
polnozrnati kruh 64

če živiš tako, da se izogibaš hrani z viskom GI in izbiraš tisto z nizkim (v prej predlagani knjigi o south beach dieti dobiš podroben seznam za vsa živila), potme gre teža počasi a zanesljivo dol, brez jojo efekta. Ker ne stradaš. To je pomembno. NIkar zdaj ko ne smeš določene hrane jestim stradati.
Lp in držim pesti
T

Hej, Tinkara!

Pa sem nasla nekaj zame njami: zelooo imam rada palacinke z ajdovo moko in gor namaz iz dusenega jabolka – brez nicesar dodanega
ali visnjeva, na hitro narejena marmelada( brez sladkorja), ki jo hranim v zamrzovalniku.

Vidis, da imajo tudi diete kaj finckanega:)))

Lep pozdrav tebi in
Visnjegorskemu vitezu z veliko zepi na hlacah Babi

meni so enkratne, ker so dejansko že z okusom in jih sploh ni treba basati s kakšnimi sladkimi zadevami. Meni so všeč tudi zelenjavne 🙂
T

Zelo dobre so ajdove palačinke, narejene kot ruski blinci, torej z nekaj kvasu, potem pa nadevane npr. z na hitro podušenim porom ali bučkami – za razvrat pa še z žličko kisle smetane ali rezinco pancete odišavljene. Če razvrata še ni dovolj, se jih lahko še gratinira v pečici s sirom ali jajčno polivko. Le od diete potem ne ostane več toliko …

Hej, za zelenjavne so sploh obvezne, ajdove palacinke seveda!

Da Mija, tile ruski blini so njami; dieta ?

Bomo jedli z zavezanimi ocmi, kot oci na reklami za neslano tuno Calvo:

Soli se pogledat ne!!! Lep dan vsem po vrsti Babi

Morda bi bilo dobro, da bi si v knjižnici sposodila knjigo “Tudi z ogljikovimi hidrati ste lahko zasvojeni” in kot dopolnilo pa knjigo “Duhovna pomoč pri zasvojenosti z ogljikovimi hidrati” (avtorja zakonca Heller, če sem si prav zapomnila). Sama sicer nimam veliko preveč kg, a imam velik problem v času PMS, ko mi prav hrana iz ogljikovih hidratov (beri še posebej sladice) zelo diši in jo naravnost iščem. S tem sem imela problem tudi v nosečnostih. Tudi moj bližnji sorodnik je tipičen primer te zasvojenosti in vidim, da trditve v knjigi popolnoma držijo. V prvi knjigi, ki sem jo omenila, so tudi recepti in jedilniki. Res priporočam.
Lp, Mija

Hehe, Babi, tista reklama za tuno je pa res 1A 🙂 Mi se ji vedno tako smejimo, še posebej ko reče: “Js sem pa ena čist’ navadna tuna, rad bi bil pa Calvo!” :))) ena od boljših reklam, moram priznat 🙂
LP

Ja, je kar lustna. Med mojimi ljubšimi je še Albert s svojimi špageti 🙂
Zala, kako je šlo na kolokviju?

Zanimivo ;-)). Jaz pa dobim ošpice ko vidim katerokoli reklamo za tuno (so me malo znervirale tiste za “safcol” ali nekaj podobnega). Tale tun (revež ker ni calvo) mi je bil prvič simpatičen, ampak ko v enem reklamnem bloku vidim 3 reklame za tunine konzerve me mine da bi jih jedla ;-)). Edino ta ki jo omenja Babi “soli pa še pogledat ne” mi je bila res smešna. A samo prvič trikrat ;-)).

Ej, čez Alberta ga pa ni. Malo me spominja name – včasih tudi ne vem čisto dobro kaj delam v kuhinji – npr se mi zgodi da pečem kruh brez kvasa ;-)).

3 najljubše reklame naše družine:
– albert
– ena čisto navadna tuna (obe izvedbi)
– pobesneli račun za mobitel (glasba je ena A, iščemo izvajalca :)))
T

našla sem malce podroben seznam:
TABELA GLIKEMIČNIH INDEKSOV (GI):

Visok GI je nad 60:
100 glukoza
95 francoski kruh
93 kuhan krompir
91 gatorade
85 pečen krompir
84 corn flakes (koruzni kosmiči)
83 krompir, instant
82 rižev krispy
82 riževi keksi
82 krompir iz mikrovalovne pečice
80 vanilijevi vaflji
76 krof
76 pomfri
74 graham krekerji
74 slani keksi
74 pire krompir
73 med
73 zrnat čips
72 lubenica
72 smoki
72 beli riž
71 korenček
70 beli kruh
70 toast
69 drobtine
68 pijače kot npr. Fanta
68 čokoladica Mars
67 lešniki
66 ananas
66 gobova juha
65 sladkor
65 instant ovseni kosmiči
65 rogljički
64 rozine
64 vložene marelice
64 rdeča pesa
64 makaroni s sirom
61 sladoled
61 hamburger (kruh)
60 otrobi

Srednje visok GI je med 40 in 60:
60 sirova pizza
59 borovničeva torta
57 pomarančni sok
57 testo za pizzo
56 kuhan krompir
56 beli riž, dolgozrnat
55 rjavi riž
55 ovseni kosmiči
55 keksi iz ovsene moke
55 jagodna marmelada
55 marelična marmelada
55 pop corn
55 sadni coctail
55 koruza
55 mango
54 sladki krompir
54 krompirjev čips
53 grobo mlet polnozrnat kruh
52 banana, dobro zrela
52 kivi
50 fižol v pločevinki
49 sirovi tortelini
49 korenje
49 čokolada
48 kuhan fižol
48 grenivkin sok
47 beli riž, kuhan na pari
46 laktoza
44 juha iz leče
44 kosmiči z veliko vlaknin
43 grozdje
43 pomaranča
43 puding
42 polnozrnati muesli
41 špageti (brez omake)
41 polnozrnati kruh
41 jabolčni sok (nesladkan)

Nizek GI je pod 40:
37 pardižnikova juha
36 jabolko
36 hruška
36 polnozrnati špageti
35 energijska tablica (Power bar)
34 čokoladno mleko
33 jogurt, sladkan
32 posneto mleko
31 sojino mleko
31 suhe marelice
30 zelen fižol
30 banana, polzrela
29 leča
27 mleko, polnomastno
25 grenivka
25 breskve
25 ječmen
24 slive
23 fruktoza
22 češnje
18 soja
14 arašidi
14 nemasten jogurt, 0,1

O, a ni tisti komad “i’m gonna get you” iz filma Coyote Ugly? Imam doma cd, preverim, gre pa grozno v ušesa ;-)).

Evo našla izvajalca (se v živo spomnim glasbe iz filma coyote ugly)

BLONDIE

tako da boste lahko še prepevali zraven ;-)).

LP

tenk ju!

integralni riž
kakšna pečena zelenjava kot priloga zelo paše!
Testenine, vendar brez omak

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close