Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Silvy in tudi koga drugega – Enčilade

Za Silvy in tudi koga drugega – Enčilade

Silvy in ostali,

z iskalnikom sem iskala mehiško hrano, pa sem naletela na Silvyin post, kjer pravi(š), da naredi(š) odlične enčilade. Na žalost pa nisem našla nikjer recepta. Ne vem, ali ga ne najde iskalnik ali ga res še ni objavljenega, zato bi bila zelo zelo vesela, če ga kdo napiše. Pa še vse izkušnje zraven (na kaj moram paziti in to).
Aja, pa še to, koliko enčilad pride za eno osebo.

Helena

OJla, recept res ni napisan. Obljubim pa, da ga vržem gor takoj, ko bom imela pol ure časa, upam, da še danes.

Silvy,
jaz se tu v LJ še bolj uvajam v mehiško hrano….pa me zanima, če lahko napišeš, kaj sploh so enčilade??
Se jih da narediti vnaprej, zamrzniti (npr. primerne za študente:)))?

LP

Silvy,
si malo pozabila name in na enčilade 🙂

Helena

Ne nisem pozabila, ampak sem v strašni gužvi, čez vikend nas pa ni bilo doba. Ker slaba vest dela 100 na uro za začetek pošiljam sestavine, podrobnih količin žal ne vem.
Jaz vzamem že pripravljene pšenične tortilje, tiste znamke Spar sicer niso najboljše, ker so za moj okus predebele.

Za sirove enčilade:
nariban sir (jaz vzamem polmastnega oz. manj mastenga – šmarski rok)
sesekljani zeleni čiliji nepekoči (od Rosarite)
črne olive brez koščic (narezane na tanke rezine, jaz jih kar v multipraktiku na tisti nastavek za ribanje kumaric)
Naštete sestavine nadevaš v tortilje in zviješ kot palačinke.

Za mesne enčilade:
Mleto meso, prepražiš (lahko tudi na sesekljani čebuli) in rahlo začiniš s soljo in poprom ali z mešanico začimb za taco.
Zelene olive brez koščic (isto kot zgoraj)
Paradižnikovo salso medium ali nepekočo.
Isto kot zgoraj nadevaš v tortilje in zviješ.

Za omako:
3 žlice (ja tavelike, lahko tudi več) čilija (od Kotany)
3 žlice ostre moke
2 1/2 skodelice vode (skodelica 240 ml)
3 žlice olja (oljčno)
1/4 žličke česna v prahu (kotany)
sol po okusu
Te omake pride kar precej (za recimo 4-6 oseb)

Čili stresi v vodo in ga raztopi (meni to nikoli ne rata). V kozici segrej olje in na njem prepraži moko, da se speni in morda rahlo porjavi. Med močnim mešanjem počasi prilivaj vodo s čilijem. Res močno mešaj in res dodajaj postopoma, če ne gre vse v kepe. Dodaj še ostale sestavine in rahlo kuhaj 10 do 15 minut.

Na osebo računaj po 2 enčiladi (npr. eno mesno in eno sirovo)

V rahlo naoljen pekač daj nekaj žlic omake, na njo zloži pripravljene enčilade in jih prelij s preostalo z omako ter posuj z naribanim sirom. V pečici zapeči, da se sir stopi in zadeva skoz in skoz pregreje.

Zraven ponudi riž in fižol.

Računaj približno 1 konzervo fižola na 2 osebi.
Recept je za 1 konzervo fižola
Fižol prepasiraj ali pretlači. Dodaj toliko vode iz pločevinke, da bo kot pire. V kozici segrej olje, na njem na hitro prepraži 1 žlico sesekljane čebule in iztisnjen strok česna, še preden zarumenita dodaj pretlačen fižol in ga med mešanjem segrej. Nato vanj umešajte 3/4 do 1 skodelice naribanega sira in mešaj, da se sir stopi.
Ponudi vroče zraven enčilad.

Vse jasno?

Silvy,
super, hvala! Nisem te hotela priganjat, ampak tema je že ušla na drugo stran, pa sem mislila, da nam je vsem že ušlo iz glave.
Še to me zanima:
1. na koliko stopinj pa dam pečico? 200?
2. kako se je fižol zraven? A kot pire krompir?

Helena

Tam nekje.
Enčilade se sicer lahko jedo tudi same, brez priloge. Ampak meni je bolje, če se je zraven še riž (čist naveden) in fižol (opisano zgoraj), tako da zadeva preveč ne peče.
Prej sem pozabila napisat, da daš na mizo tudi zmešano kislo smetano, ki jo potem namažeš na enčilade.
Pa še kar se zamrzovanja tiče.
Jaz enčilade zamrznem in sicer lahko same in potem pripraviš omako, ali pa kupim take majhne aluminijaste pekače (ravno za 4 enčilade) in zamrznem z omako vred, kar v pekaču. Potem pa samo še potresem s sirom in v pečico.

Silvy,
hvala, je že vse spravljeno v mojih zapiskih z recepti! Tale ideja z zamrzovanjemmi je tudi všeč. Kosilo je en dva tir narejeno!

Helena

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close