pizza
Moka+kvas+voda+malo soli.
Zmešaš, pustit malo stat, daš v modul …
To je osnoven recept – kako mehak pride pa je odvisno od prakse. Pri vseh testih, še najbolj pa pri kvašenem velja tisto – vaja dela mojstra.
Že neskončno dolgo delam potico, ki me jo je osebno učila delat stara mama (no, šla sem – poslali so me:) nekajkrat v uk k njej:) ), pa še ne dosežem njenega testa!
Jaz osebno pečem pizzo pod Wondwr cookerjem, na štedilniku. Zato naredim v bistvu bolj mokro testo. Za v pečico malo bolj suho … se pravi več moke.
Jaz sem tudi kar nekaj časa imela težave s tem, da sem naredila pretrdo testo.
Torej:
cca 0,25 kg moke ( jaz vzamem namesnko za kvašeno in vlečeno testo – zadaj je tudi recept )
2 dag kvasa ( kvases: kvas, ščep sladkorja in moke – da naraste )
sol
topla voda( cca 1,5 – 2 dcl ), ki je bistvena, kajti bolje jo je na začetku vliti malo preveč, kot premalo. Če jo vliješ preveč, počasi med gnetenjem dodajaš moko, dokler ni testo sicer še mehko, a se ne lepi več. Če jo daš premalo, pa naknadno vlivanje nič ne pomaga, testo ostane trdo.
Pustiš vzhajati, razvaljaš na želeno velikost, obložiš, v pečici na max ( 250 st.) 10 min. Če razvaljaš na bolj debelo, je testo zelo kruhasto, če pa na tanjše, pa mehko, a hrustavo.
Tale recept je prepisan…mislim, da celo od ene uporabnice tega foruma (upam, da ne bo kakih zamer). Sem zelo zadovoljna s tem receptom 🙂
Moj recept, rahlo testo, vedno uspe, za 2 velika pekača:
V skodelico za kosmiče (jaz imam še skodelice od Kinderlade, s sliko krave) v mlačno vodo zdrobiš zavitek kvasa (40g), v drugi skodelici pa pripraviš mešanico iz 1/4 olja, 1/4 mleka in 1/2 vode. V posodo za vzhajanje streseš približno 80 dag moke, jo posoliš (kar pogumno) in doliješ vsebini skodelic. Z el. mešalnikom narediš testo, nato ga zgneteš še na roke in dodajaš moko po potrebi. Testo naj v posodi vzhaja pol ure.
P.S. Ce naneses testo malo bolj na debelo, bo bolj mehko. Pa ne smes predlogo peci 🙂
Mojca poizkusi narediti testo za 4 pize po mojem receptu, ti bom točne količine navedel:
0,56 kg moka
0,15 l vode
0,18 l mleka
0,02 kg kvasa (2 dag)
1 žlica olja
1 žlička soli
iz naveden sestavin zamesi testo.Če boš delala ročno, potem najprej z leseno kuhalnico premešaj in obdelaj, potem pa malo pomokaj desko in ga na deski mesi in mesi in mesi, dokler se ne bo več prijemal za roke in desko.Potem naj vshaja 1 uro.Nato ga še enkrat premesi in oblikuj 4 majhne hlebčke, ali samo enega-če boš vse skupaj pekla v pekaču.Hlebčke položi na malo pomaščen pekač za pico,pokrij s prtom in pusti počivati 30 minut.Potem te vshajane hlebčke kar v pekaču razporedi po celem pekaču in zopet pokrij za 10 minut.Potem obloži – po želji (ne smeš dati preveč paradižnika in ne preveč tekočega.Najboljše je, če pelate precediš, da ti ostane samo meso in potem to malo premiksaš, ali z vilico premečkaš in začiniš s soljo,poprom in origanom.Ko je piza obložena, jo moraš dati takoj pečt, sicer se testo razmoči in zmehča od kisline paradižnika in potem ni dobro.
Največja pomanjljivost doma pečene pize je gospodinjska pečica, katere se običajno ne da segreti na 300-350 st. celzija.
Pečico torej segrej na FUL spodaj in zgoraj.Pizo daj pečt obvezno v vročo peč.Ko boš videla, da se je sir začel že malo smoditi-rjaveti (to bo po cca. 10. minutah), morda še več, pizo vzemi ven in jo pohrustaj.
Želim ti veliko uspeha.
Recepta se drži kot pijanec plota-v začetku se ti bo zdelo, da je preveč tekoče, ampak po obdelavi bo vse v redu.
Pa poročaj kako je uspelo
Forum je zaprt za komentiranje.