KOCLANKA
Hej!
Nekaj podobnega poznam pod imenom sara. Na Notranjskem so mi rekli, da oni ne kuhajo sare, apak kolerabo. Strogo locijo po sestavinah.
V knjigi pise – za saro: rumena koleraba, sladka repa, krompir – vse v enakoh kolicinah; sveza ali prekajena svinjska glava( lahko parkeljci), mast, sol, poper.
Lahko so pa druge sestavine: krompir, korenje, repa, rumena koleraba, petersilj, zelena, por, nekaj listov zelja ali ohrovta, malo paradiznika ter poljuben kos svinjskega mesa, ki je za saro najboljsi( tako pise).
Vse zrezas na kocke ali rezine in kuhas skupaj s svinjino. Kuhano meso locis od kosti in zrezes.
Ostale sestavine zmeckas kar v posodi, kjer se je kuhalo. Zabelimo ( ali ne, ce je meso dovolj mastno), posolimo in popopramo. Dodamo meso.
Fizola ocitno ni:))
Na Notranjskem delajo podobno kot prvi recept. Na poprazeni cebuli naredijo se svetlo prezganje in zabelijo. Ko sem enkrat jaz kuhala pri njih, seveda nisem dodatno zabelila in vsi so to opazili razen mene. Zdelo se mi je, da je ze dovolj zabeljeno od prekajenih reberc.
Nedolgo nazaj je bilo o tem ze govora. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.