Špargeljni
Hej, Nadja, “bog ne daj” v smeti !
Tole sta dva posta na to temo in še nekaj se jih najde, le za ocvrte pa res še nisem slišala.
Jaz imam najraje okisane.
Prijeten večer!
Vladka
Hej!
Vladka,direktni link bos naredila tako,da spustis #replay-32569;vse ostalo pa v ,kot si naredila.
Zdaj koncno tudi jaz obvladam.
Nadja,Vladk bi dala ne vem kaj za cetrt kg spargljev.Ker ne vem,kaj je na teh dveh postih,ti svetujem,da bele olupis,zelenih ni treba;jih enostavno
prelomis(od tam naprej proti glavici so socni-spodnji del je trd) in skuhas.Zabelis kot solato ali s kaksnim prelivom in kak kuhan jajcek zraven.
Lahko jih tudi zabelis z drobtinami na maslu; ali das rezine toast sira in v pecico,da se sir stopi.
Ker si vprasala za ocvrte.Danes sem kot prilogo k zrezkom to naredila.
Sparglje prerezala na pol ali cetrtine po vsej dolzini,razen glavic,ki sem jih pustila cele in dala na malo ne prevrocega olivnega olja,malo popekla in dodala malo vode ter pokrila in pacasi zdusila.Na koncu se petersilj in cesen.Bilo je dobro;seveda,ce ti je okus spargljev vsec.
Dober tek Babi
Še moja izkušnja od nedeljskega kosila. Ker šparglje obožujem, sem jih pol kg kupila. Bili so beli, malo tanjši in tudi malo cenejši. Doma pa sem pobrala svoj pridelek. Pa hajdi na probo: Obojih sem skuhaka po 3 kom in to na sopari. Okus doma pridelanih špargljev mi je bil boljši. Iz ostalih pa sem pripravila zeloooo okusno kosilo. Seveda sem jih najprej olupila – samo spodnji del, malo trše kose sem potem skuhala v fižolovi juhi, jo precedila in iz ostankov iztisnila še preostalo tekočino. Mehkejše pa sem narezala na cca 1 -2 cm velike koščke, zgornje dele pa sem pustila od 5 do 10 cm dolge. Skuhala sem jih v sopari (8-10 min, ne več, ker ni potrebno). Pri znanki sem videla, da je sicer debelejši beluš zavila v rezino šumke, zložila rolice eno poleg druge, posula s sirom in v pečici zarumenela. Meni pa so v delikatesi narezali zelo debele rezine kuhanega pršuta, zato sem na dno ponve položila rezino pršuta, nanjo stresla kuhane beluše in šparglje, večje kose sem obrnila vse v eno stran, da sem lažje prerezala na pol. vse to pa sem prelila z mešanico 2 stepenih jajčk, naribanega parmezana in na drobne koščke zrezano šunko, povrh nasula nariban parmezan in zlatorumeno zapekla. Zraven sem pripravila zeleno solato s koruzo in fižolom. Bilo je zeloooo okusno. Jaz se špargljev, belušev, češenj in hrušk nikoli ne preobjem. Lešp pozdrav Mica
Nadja hoj,
v smeti pa šparglov le ne metat. Če se boš slučajno sprehajala po tržnici, boš ugotovila, da si dobila kar dragoceno nagrado, saj špargli sploh niso poceni.
Jaz sem jih prejšnji teden naredial v omaki za šagete – špargle+losos in sicer po sledeči pripravi:
Lososa sem narezala na trakce, špargle na cm koščke. Malo sem jih pokuhala v slani vodi, ki sem ji dodala malo masla. Lososa sem na maslu opekla, dodala stisnjen česen, pokuhane špargle, zalila s sladko smetano+vodo in začinila (sol, poper, rožmarin,koper…). Ker se mi je omaka zdela malo preredka (mogoče bi mogla zalit samo s smetano brez vode) sem jo še zgostila z žlico jedilnega škroba, vse skupaj vredu prevrela in postregla s kuhanimi špageti. Povem ti, da so kar izpuhteli s krožnikov, tako dobri so bili! Poskusi, ne bo ti žal.
Veliko veselja s šargli…
jaz iz špargljev delam polivko za špagete. Šparglje nalomim, dušim na olivnem olju in zalijem z malo belega vina. Ko so mehki (kmalu)dodam sol, poper in kislo smetano. Enostavno in odlično! če jih imaš preveč jih lahko tudi zmrzneš. Jaz jih nalomim in enostavno zmrznem, naslednjič jih vzamem in pripravim kot sveže. Lahko pa skuhaš tudi juho (tako kot porovo). Dober tek
jaz bi jutri za kosilo naredila šparglje pa bi prosila če mi lahko kdo kaj priporoča :
imam svinjska rebrca, krompir (pire po verjetnosti) in šparglje.
a naj jih samo skuham pa priložim kot prilogo al naj jih naredim na kakšen drugačen način? kakšen?
hvala
Se strinjam z Babi, le olivno olje mi ne diši, zato še na toplih špargljih raztopim malo masla, dodam malo kisa (lahko limono, tudi dobro) in čez “na palčke” naribam trdo kuhano jajce.
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.