Zdrobova juha
Jaz na malo maščobe popražim drobno nariban korenček (za barvo :o), dodam zdrob, še malo pomešam in zalijem z vodo. Solim in na koncu dodam sesekljan peteršilj. Po želji lahko vkuhaš še razmešan jajček, če se ti zdi, da bi bila juha preredka.
Lep dan!
Vladka
Mogoče misliš “taužent župo”? Verjetno se imenuje zato, ker ima tisoč zdrobovih zrn notri :))
V navadno govejo juho zakuhaš nekoliko zdroba. Počasi sipaj notri, da se ne naredijo kepice ali pa mešaj juho z metlico. Lahko pa tudi samo stopiš argo kocko v vodi. (1 l vode in 1 kocka), ko zavre vmešaš 2 do 3 žlice zdroba in kuhaš 5 minut. Gotovo.
Lp, Ela S
Jaz pa delam podobno kot Vladka, le obrnjen vrstni red.
Na malo olivnega olja rahlo prepražim zdrob, da čisto malo spremeni barvo, takoj dodam del sesekljanega peteršilja in korenčka, za barvo in okus, malce premešam, zalijem z vodo ali čisto juho, včasih dodam še malce česna v prahu. To je osnova.
Včasih dodajam še drugo zelenjavo, včasih dam malo več zdroba, da je juha bolj gosta. Najboljša pa mi je osnovna varianta z dodatkom majcenih cvetkov cvetače in pred serviranjem še dodatno posuto s peteršiljem, pa precej parmezana.
Če je juha za otroke, lahko dodaš na različne zabavne like izrezan korenček ( debel korenček zrežeš na tanke krogce, potem pa z tistimi micenimi modelčki za piškote še razne like, kot so srčki, rožice ipd.)
Lp.
Dober dan!
Še moja varianta zdrobove juhice, ki jo po domače uvrščamo pod “fovš župce” (zelo lepo ime, kajne?)
V kozici segrejem surovo maslo in v njem hitro prepražim pšenični zdrob. Ko rahlo porumeni prilijem med mešanjem vročo vodo ali juho. Ko vre približno 10 minut, jo odstavim s plošče in vmešam 2 stepena rumenjaka. Potresem s peteršiljem. Namesto peteršilja se poda tudi majaron.
Ta juha je zelo primerna tudi za bolnike in okrevajoče.
LP
Ja draga Babi, tudi mojemu možu je tale “župca” za tolažbo, ima jo zelo rad, če je treba na hitro skuhati kakšno juhico, mi je ta prva v mislih. Sploh ugotavljam, da imajo možje juhe na splošno raje kot me ženske. Vsaj meni se tako zdi? – Seveda se je treba v primeru želodčne slabosti jajc izgobati pa tudi brez njih je ta juhica čisto v redu.
Lep pozdrav z vetrovne Gorenjske – ponoči je kar škripalo okoli voglov!
Forum je zaprt za komentiranje.