DOMAČI MENI za obletnico ?
ok…stvar je takšna…babica praznuje v kratkem zelo pomembno obletnico rojstnega dne in kot vnukinja bi ji rada pripravila v bližjem gostišču presenečenje – kosilo z njenimi najdražjimi… Vendar se je pojavil problem ob sestavi menija. Ima kdo kakšen nasvet? Na internetu sem našla samo neke gurmanske specialitete, ki so, kot se mi zdi, malce prefine za takšno kosilo.
LEPO PROSIM ZA KAKŠNI NAVADNI MENI Z DOMAČIMI JEDMI!
Hej!
Lepo od tebe, da bos razveslelila babico s presenecenjem.
Verjetno mislis na menu, ki bo babic v skladu z jedmi, ki jih je babica bolj ali manj ze navajena. Nekolikko je odvisno tudi od zelja, oziroma okusov ostalih druzinskih clanov. Seveda bi se sama pozanimala v gostiscu, kaj oni
ponujajo in bi tako lahko skupaj sestavili menu.
Zacela bi s hladno in toplo predjedjo;
kot topla, bi bila dobra domaca juha, lahko mesna ali zelenjavna. Kaksna dobra zakuha: zdrobovi ( jetrni, vranicni…) zlicniki, majhni strukeljcki….
elenjavni riz ali testenine( lazanja, testenine s sirnim, zelenjavnim prelivom), njoki, zlikrofi
Hladnih predjedi je velik izbor; od klasicnega narezka do raznih pastet in namazov.
Glavna jed: meso ; laho izbor razlicnega mesa z dobrimi omakami; zraven
dve vrsti dusene zelenjave ( sladko zelje, leca, grah brokoli, spinaca…)
Odvisno od mesa- pecenka ali kaj drugega, kaksni kruhovi cmoki, sirovi struklji, pecen krompir – kot priloga.
Nekaj dobrih razlicnih solat – za razne okuse.
Sladica bo predvidevam torta. Drugace pa kaj lahkotnega, da ne bo babica
prevec obremenila zelodcka.
Rada imam lahkotnejso hrano, ne kaksne tezke pojedine.
Seveda je lahko popolnoma drugacen izbor; ribe, morski sadezi…
Potem je potrbno celoten menu uglasiti na to varianto.
Prepricana sem, da bos s pomocjo gostinskega osebja izbrala menu, ki vam bo odgovarjal.
Zgoraj je samo en predlog od nestetih moznih izbir. Bos se dobila kup idej,
da se bos kar tezko odlocala. Lep pozdrav Babi
Obupanka!
Nimam kakšne posebne ideje glede menija, samo povem ti našo izkušnjo.
Ko je stara mama praznovala 80 let smo šli na kosilo (ni bila prevelika družba, 14 ljudi) v bližnjo gostilno. Bili smo dogovorjeni, da bo ko pridemo takoj postrežena gobova in goveja juha, potem pa smo se odločali vsak sam (se temu reče alacarte??). Menili smo, da nima smisla kaj posebnega naročati (stara mama je navajena preprostih stvari in ji kakšne posebne predjedi verjetno ne bi niti teknile). Stvar je funkcionirala odlično. Hitro smo bili postreženi (če vas ni veliko bi kaj takšnega zmogla vsaka gostilna), za sladico pa smo že zjutraj pripeljali torto (oblika številke 80), kar je bilo tudi majhno presenečenje za staro mamo.
Ker je bilo nekaj ljudi že precej v letih (ena gospa tudi precej bolna) smo menili da kakšno dolgourno posedanje odpade. Predno smo se odpravili v gostilno smo se zbrali na domu stare mame, pripravili smo manjši prigrizek in postregli precej različnih sladic. Ker so bili povabljeni iz drugega konca slo je bilo to idelano – počasi so se nabirali, v miru smo klepetali…
Želim ti čim lažjo izbiro in lepo praznovanje!
Zdravo!
Mislim, da se pri takih oblikah praznovanja zelo “obnesejo” plošče z več vrstami mesa. Pretekli teden smo bili povabljeni na tako kosilo: najprej goveja in zelenjavna juha. Potem pa plošče z mesom: polnjene telečje prsi, pohani zrezki, goveji zrezki z malo gobami, račka in pečenka. Poleg pa zelenjava, štrukelj, riž in krompir. Vsega je bilo dovolj, si je vzel pa vsak po želji. To je super predvsem zaradi mularije, ki je, jasno, planila po pohanju..
Mislim, da je izbor jedi odvisen tudi od gostov. če mi moji mami, recimo, ponudili kakšne morske jedi, bi jo verjetno ucvrla iz oštarije..
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.