medenjaki
Mihana, ce vpises medenjaki za leto nazaj, bos dobila en kup receptov in idej, tudi mojega istrskega, ki pa ni za na jelko – so premehki:))
Ker jih vedno dobim za darilo, se jih nisem se lotila in ne vem, kaj ta prijatelj cara, da stojijo v papirnatih skledicah .
Soncu sem obljubila, da jih bova s prijateljem skupaj delala.Upam, da letos bo:) Lep dan Babi
Hej, Mihana!
Z mednjaki za okrasitev jelke je tako ( izkusnje):
Lani so nekatere potozile, da so pretrdi. Mogoce bi delala po teh receptih.
Kupila sem tiste lepe medene puncke( raznobarvni premazi), ki jih je prodajal najboljsi sosed. Bile so srckane in okusne. Ker potegnejo nase vlago, so se kaj kmalu polomile( odletela glavica, roka).
Sama sem naredila nekaj spekulas piskotov z modelckom smrecic in naletela na podobno tezavo.
Ce bos delala, ti svetujem, da naredis kakasne srcke, krogce in bolj debelo pusti, da se ne bo tebi dogajalo isto.
Veliko uspeha Babi
Če še potrebujete recept iz lanske Lise, je tukajle. Torej:
Medena hišica
Za testo:
1125 g medu
375 g margarine
375 g sladkorja
1875 g moke
3 zavitke začimb za medenjake
2 zavitka pecilnega praška
3 jajca
Poleg tega še:
1 kg sladkorja v prahu
4 beljake
400 g sladkorja v kockah
rdečo, rumeno, modro in zeleno jedilno barvo
1/2 žličke kakava v prahu
nekaj belih čokoladnih srčkov, kandiranih češenj in celih olupljenih mandljev
po 50 g pistacij in grobo mletega sladkorja
100 g čokoladne skorjice
100 g kokosove moke
Med, margarino in sladkor med mešanjem segrejte v kozici, da se ves sladkor raztopi. Zmes prelijte v skledo in ohladite.
Vmešajte jajca in moko s pecilnim praškom in z začimbami. Zamesite gladko testo in ga pustite počivati na sobni temperaturi dve uri.
Iz kartona izrežite šablone. Testo razvaljajte na 4 mm debelo. Nanj položite šablone in izrežite po dve stranski steni, sprednjo in zadnjo steno ter dve strešni površini. Poleg teh pa razvaljajte testo še v ploščo velikosti pekača.
Pečico segrejte na 190 (ventilatorsko na 170) stopinj. Posamezne dele hišice in ploščo iz testa položite vsako posebej na pekače. Ploščo večkrat prebodite z vilicami in pecite 15 do 20 minut. Druge dele hiške pa 12 do 15 minut. Ohladite.
Ostanke testa razvaljajte na 3 do 4 mm debelo. Za dimnik izrežite 4 pravokotnike širine 4 cm. Del dimnika, ki stoji na slemenu, je visok 2 cm, preostali deli pa se prilegajo poševni steni. Izrežite še piškote za okrasitev hišice (npr. zvezdice in srčke), vrata (7×5 cm), pravokotnike (4×5 cm) za okna, okraske za streho, kvadrate za tlakovanje okoli hišice ter kratke in dolge palčke za ograjo. Vse drobne dele položite na pekač, obložen s peki papirjem in pecite 12 do 15 minut.
Zmešajte sladkor v prahu in beljak. preliv boste na piškote najlažje nanesli tako, da ga razdelite na več delov, z njim napolnite vrečko za zamrzovanje, ji odrežete vogalček in jo uporabite kot brizgalno vrečko. Preostali preliv ppokrijte s folijo, ker se zelo hitro suši.
S sladkornim prelivom prilepite stene na ploščo. V kot od znotraj postavite s sladkornim prelivom zlepljene sladkorne kocke kot oporo za stene. Vse skupaj dobro posušite. Preliv se mora popolnoma strditi, če želite, da bo držal.
Na hrbtno stran obeh površin strehe nalepite na razdalji 2,5 cm po eno letev, narejeno iz sladkornih kock, zlepljenih s prelivom in pustite, da se dobro posuši. Nato prilepite polovici strehe vzdolž letev na stranske stene. Tudi čelno in zadnjo stran pritrdite s prelivom.
Približno 6 žlic preliva shranite za pritrditev okraskov in ga pokrijte s folijo. Preostali preliv razdelite na 5 delov in 3 pobarvajte z živilsko barvo – rožnato, svetlo modro in rumeno. En bel del razdelite še na pol in polovico pobarvajte zeleno, drugo pa s kakavom rjavo.
Površine strehe in dimnika prevlecite z belim prelivom in dobro posušite. Preostale dele medenjakov prevlecite z raznobarvnimi prelivi. Po želji jih okrasite s čokoladnimi srčki, kandiranimi češnjami, z mandlji, s pistacijami ali grobim sladkorjem. Ko se posušijo, jih s prelivom, ki ste ga prihranili, pritrdite na hišico. S prelivom zlepite še dimnik in ograjo ter ju postavite na streho oziroma na ploščo. Čokoladne skorjice naložite poleg hišice kor drva. Gotovo hišico potresite s sladkorjem v prahu in kokosovo moko.
Prepisala sem cel recept, mogoče bo komu prišel prav, sicer pa samo za testo.
lp
Kresnica, toliko si mi ustregla s tole medeno hišico. Letos sem si zapičila v glavo, da jo bom naredila, pa še vedno iščem recept. Žal mi je, da ne morem videti tele Lise. Mogoče bi pomagalo, če napišeš točno, katera izdaja je. Če bi bila prilika, bi jo poiskala v knjižnici, mogoče… Ali če bi kako lahko dobila fotokopijo tiste strani…
Za prvo silo pa te prosim, če lahko prepišeš še velikosti šablone v cm. Zraven recepta je gotovo skica šablone. Glede na količino testa mora biti hišica kar velika, prava hiša.
Hvala vnaprej in lep dan,
Mimi
Mimi hej 😉
To liso imam tudi jaz doma, sem šla potem, ko je Kresnica napisala recept tole malo pobrskat in sem jo našla. Če želiš ti rade volje pošljem kopijo, tudi načrt je zraven (ali pa fax varianta, kaj misliš?).
Jaz sem malo brala tisti recept na kulinariki v debati o decembru. Kaj meniš na tistega, ki je preizkušen??
Sporoči za kopijo, lahko jo jutri dobiš (lahko na mailu pustiš tel številko faxsa če ga imaš).
Po moje bi bilo tole recimo v polovični količini potrebno sprobati že prej?? Joooj me mika ;-))
Joj ženske meni pa so taki recepti, ki se začnejo npr. s 175 grami masla pa z 225 grami moke že na prvi pogled antipatični, pa se imam za izkušeno kuharico. To se mi zdi en sam blef. Kot, da bo pecivo boljše, če bo pol deke cukra ali moke več ali manj. Me zanima, če katera misli enako kot jaz. Kmalu bom tudi jaz začela iskati recept za medenjake. Upam, da se bo pojavil kakšen enostaven in preizkušeno dober.
Sonce, tile liniki so krasni, hvala. Za fax varianto se dogovoriva, pišem na mail. Če ne prej, v ponedeljek, ko pridem do računalnika z naslovi. Drugače pridem na srečanje, razen če… se nebo utrga. Mogoče prideš tudi ti…
Tistole z grami pa nisem nikoli tako razmišljala. Če piše 19 dag, jih dam seveda 20, če piše 125 g, jih dam tam nekje okrog 12 dag. Na tehtnici tako ali tako lahko gre za gram navzkriž, seveda se pri pecivu nič ne pozna. Mislim pa, da do takih mer pride zato, ker so recepti prevedeni iz jezika, kjer uporabljajo drugačne merske enote, tam je npr. 2 funta ali kaj podobnega, ko preračunaš v grame, pridejo decimalke. Prevajalci pa tako vemo, da prevajajo strogo jezik. Vsaj tako si jaz to razlagam.
Medenjaki
Preprost in že velikokrat preizkušen recept je sledeč:
-500 g gladke pšenične moke
– 3 velike jušne žlice temnega tekočega medu
– 200 g sladkorja v prahu
– 2 veliki žlici mleka
– 2 jajci
– 1 čajna žlička sode bikarbone
– 3 čajne žličke fino zmletih začimb (janež, klinčki, cimet)
Moko, sladkor in začimbe ter sodo bikarbono premešamo, dodamo med, jajci, mleko in zgnetemo v čvrsto, gladko testo.
Testo naj počiva na hladnem vsaj 3 dni.
Nato ga razvaljamo na pomokani površini na debelino cca 3 mm. Z modeli razrežemo v razne oblike. Piškote zložimo na pekač, obložen s peki papirjem, premažemo jih z razžvrkljanim rumenjakom, ki smo mu dodali malo mleka. Pečemo pri 200 stopinj Celzija (svetlo rjavo). Še v tople medenjake z zobotrebcem naredimo luknjice za vrvico. Pečene medenjake damo v skuh in hladen prostor (neprodušno zaprto posodo), kjer naj počivajo 2-3 tedne, da se navzamejo arome. Seveda, pa jih lahko pojemo že prej.
Okrasimo jih s sladkornim ledom
Sladkorni led:
– 1 beljak
– 120 g sladkorja v prahu
– ščepec soli
– nekaj kapelj limoninega soka (za lesk)
vse navedene sestavine zmešamo v trd sneg, ki ga nato damo v brizgalko za krašenje. S tako pripravljenim snegom okrasimo medenjake ter počakamo, da se ta sladkorni led posuši.
Forum je zaprt za komentiranje.